"LÁTNI ÉS LÁTSZANI" KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KAMPÁNY - 2018.

A STYLE OPTIKA társadalmi felelősségvállalása

A társadalmi felelősségvállalás szerepe a közlekedésben


2012-ben került először sor országosan a "Látni és látszani" közlekedésbiztonsági kampány megrendezésére. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös szervezésben hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Idén a társadalmi felelősségvállalás szerepét kiemelve, megújult formában hirdették meg a két hónapon át tartó országos akciót. A akció „kampányarca” is megújult, egy bagoly jelképezi, hogy aki részt vesz a kampányban, az bölcsen döntött :)

latnieslatszani-2018-style-optika-1

A közlekedési balesetben elhunytak számának töredékére csökkentése évek óta visszatérő téma az Európai Unióban. Ez a cél nem érhető el kizárólag a rendőrségi ellenőrzések fokozásával, hanem mindannyiunknak aktívan részt kell vennünk ebben a folyamatban. Mindenkinek a saját családjában kell elkezdenie a veszélyes folyamatok megállítását, akár úgy, hogy rászólnak családtagjaikra, hogy kössék be magukat közlekedés közben az autóban, vagy felhívni a figyelmet a gyorshajtás lehetséges kimenetelére az egész család szempontjából. A megfelelő látás is elengedhetetlen a balesetmentes közlekedéshez, hiszen az információk több mint 80%-át a látásunkon keresztül kapjuk. Ezért is különösen fontos az évenkénti látásellenőrzés, hiszen így magunk is meggyőződhetünk arról, hogy nyugodtan vezethetünk és családunkra sem hozunk veszélyt.

A "Látni és látszani" közlekedésbiztonsági kampány időpontja

A szervezők és az akcióban részt vevők a társadalmi felelősségvállalás szem előtt tartásával, a szakmai és a társadalmi összefogás erejében bízva hirdették meg idén is a Látni és látszani országos baleset-megelőző kampányt. Az akcióhoz csatlakozott szervizekben és optikai szaküzletekben a járművezetők 2017. október 16. és december 8. között ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt, illetve mehetnek díjmentes látásellenőrzésre és tanácsadásra.

Ingyenes látásellenőrzés

2018. október 17. és december 7. között az ingyenes látásellenőrzés során optometrista szakembereink megállapítják, hogy rendelkezik-e a szeme az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez. Rossz fényviszonyok mellett vagy sötétben szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel. Ha ilyenkor vezetünk, fokozottan vesszük igénybe a szemünket. Emiatt gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet. Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken.
A jó szemüveg segíti a szemet a tiszta, éles képalkotásban, kompenzálja a rossz fényviszonyok okozta homályos látást. A speciálisan vezetéshez tervezett szemüveglencsék és tükröződéscsökkentő rétegek nagyban elősegítik a vezetés biztonságát.

A látás szerepe vezetés közben

Felmérések szerint a közúti közlekedésben részt vevő emberek 20%-nak van olyan látási problémája, amely akadályozhatja a vezetés során. Ez azt is jelenti, hogy minden ötödik sofőrnek fel kellene keresnie egy szemorvost vagy optometristát. Leggyabrabban a probléma egy szemüveggel vagy kontaktlencsével megszüntethető. A szembetegségek okozta változások azonban sakkal lassabban alakulnak ki és akár évekbe telik, amíg észrevehető tüneteket okoznak és addig gyakran tünetmentesek. Ezért is fontos a rendszeres látásellenőrzés, mert így idejekorán felismerhetők a kezdeti fázisban levő látás és egyéb szemészeti elváltozások, így azok jobb eredménnyel korrigálhatók, kezelhetők. Ha bevörösödik a szeme, foltokat lát, kettős látást tapasztal, minél előbb keresse fel szemészét. Ha pedig „csak” homályosan lát vagy hosszan tartó fejfájása van, amögött is sok esetben állhat kikorrigálatlan látáshiba, így érdemes ellátogatnia egy optometristához.
Sajnos visszatérő tapasztalatunk, hogy a csak egy olvasó szemüvegért betérő pácienseinknek távolra is szükségük lenne szemüvegre, miközben ők meg vannak arról győződve, hogy jól látnak messzire.
Olykor még akkor sem gondolják fontosnak a távoli szemüveg viselését, amikor saját maguk mondták ki, hogy jobban látnak azzal, mint nélküle az 50-60%-os látásélességükkel!

Még belegondolni is szörnyű, mi történhet, ha a egy esetleges gyorshajtás még rossz látással is párosul...

latnieslatszani-2018-style-optika-2

"Látni és látszani" közlekedésbiztonsági kampány - STYLE OPTIKA

Üzletünk már nem először vesz részt ebben a kampányban, mert kiemelkedően fontosnak tartjuk az autóvezetők látásának rendszeres ellenőrzését. Több autóvezetőknek szervezett ingyenes látásellenőrésben is résztvettünk korábban, és mindannyiszor kiderült, hogy nagyon sok autóvezető nem lát megfelelően, így minden olyan alakalmat megragadunk, amikor segíthetünk.

Jelentkezzen be hozzánk
lenti elérhetőségeinken egy ingyenes látásellenőrzésre és munkatársaink minden szükséges információval ellátják!

Kérdése van? Kérjen visszahívást!

Hívás most

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések