A multifokális lencse használatának elsajátítása

Meg kell-e szokni a multifokális lencsét?

Mivel a multifokális lencsék több szemüveget helyettesítenek, a megfelelő komfort eléréséhez egy kis időre van szükség. Még az egyfókuszú szemüvegeknél is gyakran előfordul, hogy első időben szokatlan az új szemüvegünk!

Ugyanez a helyzet a bifokális és multifokális szemüvegeknél is, tehát NEM, nem megszoknunk kell, csak meg kell tanulnunk használni, és egy kis időt kell adni az agyunknak, amíg szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.

Van aki felteszi az új szemüvegét és azonnal vagy néhány percen belül magáénak érzi, van akinek hosszabb idő kell ahhoz, hogy kényelmesnek érezze a látását. 

A legújabb generációs és ezáltal legkorszerűbb multifokális szemüvegeket természetesen sokkal gyorsabban kényelmesnek és komfortosnak érezzük, mint a régebbi vagy az olcsóbb modelleket.

Az érem másik oldala viszont az, hogy mindenkinek saját magának kell hozzátennie a türelmét és kitartásását ehhez a tanulási folyamathoz!

Azt is szokták mondani, hogy a multifokális szemüveghez intelligencia szükséges. Természetesen nem klasszikus értelemben, hanem itt inkább arról van szó, hogy be kell tudnunk látni, nincs más, jobb megoldás, hogy EGY szemüveggel lássunk MINDEN távolságra!

Tehát csak türelem, előbb utóbb mindenkinek sikerül! :)

A multifokális szemüvegek megszokását nagyban megkönnyíti, ha a személyre szabott változatokat választjuk, mert ilyenkor a saját, egyéni paramétereinket is figyelembe veszi a gyártó a lencsék elkészítésekor.

Ilyen pl. a Varilux Xclusive 4D prémium személyre szabott multifokális szemüveglencse.

Varilux multifokális szemüveg - Éles látás MINDEN távolságra

Miből is áll a tanulási folyamat a multifokális lencsék esetében?

Először is napközben ÁLLANDÓAN viselni kell a multifokális szemüvegünket, nem cserélgetve régebbi szemüvegeinkkel!

Ez nagyon fontos lépés, mert eltérő a felületkialakítása miatt teljesen új az agynak továbbított kép, emiatt csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát!

- Távolra nézéskor a multifokális szemüveg felső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk.

- Közelre úgy látunk jól, hogy változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén keresztül a közeli dioptriát használjuk.

- A távoli és közeli rész között minden távolságra találunk éles részt a lencsén (köztes vagy átmeneti rész vagy „csatorna”), enyhén fel-le mozgatva a fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a pillanat tört része alatti beállító fejmozgás.)

- Oldalra tekintve (kilépve az éleslátást biztosító átmeneti részből) a dioptria átmenet miatt kissé homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával kompenzálhatjuk. (Ez is automatikussá válik később.)

Figyelem! Az átmeneti éles rész (látócsatorna) szélessége általában szorosan összefügg a lencse ajánlott fogyasztói árával!

A legkorszerűbb és legújabb fejlesztésű multifokális lencsék mindennapi használata közben tehát kényelmesebbnek, komfortosabbnak érezzük látásunkat.

Mennyi időt vesz igénybe, mire teljesen megszokom a progresszív lencsét?

A tanulási folyamat ideje egyéntől függő, egyeseknél néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveg használata, másoknál eltart néhány hétig is.

A gyártók azt mondják, hogy az agynak körülbelül 20 napra van szüksége ahhoz, hogy egy új látási módot megszokjon. A mi tapasztalatunk az, ha 1 hónap állandó viselés után sem sikerül megbarátkozni az új szemüveggel, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

A legtöbb esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerűen csak teljes természetességgel használjuk egész nap szemüvegünket, és látunk újra ugyanúgy , mint „20 évvel azelőtt”...

Saját tapasztalatunkból és a vevőink visszajelzéseiből is csak azt mondhatjuk, hogy a mai jó minőségű multifokális lencsék, mint pédául a VARILUX könnyen és jól használhatóak a mindennapokban!

Varilux - a világ vezető multifokális szemüveglencséje

Mi történik, ha nem tudom „megszokni” a multifokális lencsét?

Sokan azt mondják, hogy intelligencia szükséges a megtanulásához. Mi inkább azt mondjuk, hogy kellő akarással, türelemmel és kitartással szinte mindenki meg tudja tanulni használni a multifokális lencséket, hiszen a ma használatos korszerű modellek nagyon nagy fejlődésen estek át az elmúlt 60 év folyamán.

A legtöbb gyártó úgynevezett „Megszokási Garanciát” vállal a multifokális lencséire, ez általában azt jelenti (bár ez gyártó cégtől függ), ha nekünk mégsem válik be, akkor kicserélik egyfókuszú vagy bifokális lencsére ugyanabban a dioptria értékben, tehát megoldják látásproblémánkat más típusú lencsével.

Mindezeken felül minden Varilux szemüveghez VARILUX PRÉMIUM GARANCIÁT adunk, szemüvegének teljeskörő védelme érdekében! 

 

A progresszív lencsék megszokásának előfeltétele a jó látásvizsgálati eredmény, a megfelelő centrálás és becsiszolás.
 
A STYLE OPTIKA felszereltsége és munkatársaink felkészültsége mindezeket 100%-ban lehetővé teszik, így munkánkra és az elkészült szemüvegre természetesen GARANCIÁT vállalunk!
 
 
 
 
Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás mostÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás