A multifokális lencse használatának elsajátítása

Meg kell szokni a multifokális lencsét?

Mivel a multifokális lencsék több szemüveget helyettesítenek, a megfelelő komfort eléréséhez egy kis időre van szükség. Még az egyfókuszú szemüvegeknél is előfordul, hogy első időben szokatlan az új szemüvegünk!
Ugyanígy van a bifokális és multifokális szemüvegeknél is, tehát NEM, nem megszoknunk kell, csak meg kell tanulnunk használni, és egy kis időt kell adni az agyunknak, amíg szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.
Csak türelem, előbb utóbb mindenkinek szokott sikerülni!

Miből is áll a tanulási folyamat a multifokális lencsék esetében?

Először is állandóan viselni kell a multifokális szemüvegünket, nem cserélgetve régebbi szemüvegeinkkel! Ez nagyon fontos lépés, mert annyira eltérő a felületkialakítása, hogy csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát.
Távolra nézéskor a multifokális szemüveg felső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk. Közelre úgy látunk jól, hogy változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén keresztül a közeli dioptriát használjuk.
A távoli és közeli rész között minden távolságra találunk éles részt a lencsén (köztes vagy átmeneti rész „csatorna”), enyhén fel-le mozgatva a fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a pillanat tört része alatti beállító fejmozgás.) Oldalra tekintve (kilépve az éleslátást biztosító átmeneti részből) homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával kompenzálhatjuk. (Ez is automatikussá válik később.)

Figyelem! Az átmeneti éles rész (csatorna) szélessége általában szorosan összefügg a lencse ajánlott fogyasztói árával!

Mennyi időt vesz igénybe, mire teljesen „megszokom” a progresszív lencsét?

Ez a tanulási folyamat egyéntől függő, egyeseknél néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveg használata, másoknál eltart néhány hétig is. A legtöbb esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerűen csak teljes természetességgel használjuk egész nap szemüvegünket, és látunk újra ugyanúgy , mint „20 évvel azelőtt”…
A tapasztalat azt mutatja, hogy akinél a tanulási folyamat meghaladja az 1 hónapot, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

Mi történik, ha nem tudom „megszokni” a multifokális lencsét?

Sokan azt mondják, hogy intelligencia szükséges a megtanulásához. Mi inkább azt mondjuk, hogy kellő akarással, türelemmel és kitartással szinte mindenki meg tudja tanulni használni a multifokális lencséket, hiszen a ma használatos korszerű modellek nagyon nagy fejlődésen estek át az elmúlt 50 év folyamán. A legtöbb gyártó úgynevezett „Megszokási garanciát” vállal a multifokális lencséire, ez általában azt jelenti (bár ez gyártó cégtől függ), ha nekünk mégsem válik be, akkor kicserélik egyfókuszú vagy bifokális lencsére ugyanabban a dioptria értékben, tehát megoldják látásproblémánkat más típusú lencsével.

 

 

VARILUX - A világ vezető progresszív lencséje

 

 

A progresszív lencsék megszokásának előfeltétele a jó látásvizsgálati eredmény, a megfelelő centrálás és becsiszolás. Üzletünk felszereltsége és szolgáltatásai mindezeket 100%-ban lehetővé teszik.
 
A 2010-es év világújdonsága a 3D szemmérés, amely a szem "eyecode" értékének megmérésével lehetővé teszi a VARILUX lencsék legmagasabb szintű személyre szabását. Ennek eredményeként 5x precízebb látás és nagyon gyors adaptáció válik lehetővé!
 
Amennyiben Ön szeretne egy olyan szemüveget, amely MINDEN távolságra biztosítja az éles látását, várjuk szeretettel egy látásvizsgálatra és 3D szemmérésre üzletünkben!
 
 
Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérekÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra