A multifokális lencse használatának elsajátítása


Megosztás Facebook

Meg kell-e szokni a multifokális lencsét?

Mivel a multifokális lencsék több szemüveget helyettesítenek, a megfelelő komfort eléréséhez egy kis időre van szükség. Még az egyfókuszú szemüvegeknél is gyakran előfordul, hogy első időben szokatlan az új szemüvegünk!

Ugyanez a helyzet a bifokális és multifokális szemüvegeknél is, tehát NEM, nem megszoknunk kell, csak meg kell tanulnunk használni, és egy kis időt kell adni az agyunknak, amíg szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.

Van aki felteszi az új szemüvegét és azonnal vagy néhány percen belül magáénak érzi, van akinek hosszabb idő kell ahhoz, hogy kényelmesnek érezze a látását. 

A legújabb generációs és ezáltal legkorszerűbb multifokális szemüvegeket természetesen sokkal gyorsabban kényelmesnek és komfortosnak érezzük, mint a régebbi vagy az olcsóbb modelleket.

Az érem másik oldala viszont az, hogy mindenkinek saját magának kell hozzátennie a türelmét és kitartásását ehhez a tanulási folyamathoz!

Azt is szokták mondani, hogy a multifokális szemüveghez intelligencia szükséges. Természetesen nem klasszikus értelemben, hanem itt inkább arról van szó, hogy be kell tudnunk látni, nincs más, jobb megoldás, hogy EGY szemüveggel lássunk MINDEN távolságra!

Tehát csak türelem, előbb utóbb mindenkinek sikerül! :)

A multifokális szemüvegek megszokását nagyban megkönnyíti, ha a személyre szabott változatokat választjuk, mert ilyenkor a saját, egyéni paramétereinket is figyelembe veszi a gyártó a lencsék elkészítésekor.

 

Varilux multifokális szemüveg - Éles látás MINDEN távolságra

 

Miből is áll a tanulási folyamat a multifokális lencsék esetében?

Először is napközben ÁLLANDÓAN viselni kell a multifokális szemüvegünket, nem cserélgetve régebbi szemüvegeinkkel!

Ez nagyon fontos lépés, mert eltérő a felületkialakítása miatt teljesen új az agynak továbbított kép, emiatt csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát!

- Távolra nézéskor a multifokális szemüveg felső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk.

- Közelre úgy látunk jól, hogy változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén keresztül a közeli dioptriát használjuk.

- A távoli és közeli rész között minden távolságra találunk éles részt a lencsén (köztes vagy átmeneti rész vagy „csatorna”), enyhén fel-le mozgatva a fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a pillanat tört része alatti beállító fejmozgás.)

- Oldalra tekintve (kilépve az éleslátást biztosító átmeneti részből) a dioptria átmenet miatt kissé homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával kompenzálhatjuk. (Ez is automatikussá válik később.)

Figyelem! Az átmeneti éles rész (látócsatorna) szélessége általában szorosan összefügg a lencse ajánlott fogyasztói árával!

A legkorszerűbb és legújabb fejlesztésű multifokális lencsék mindennapi használata közben tehát kényelmesebbnek, komfortosabbnak érezzük látásunkat.

 

Mennyi időt vesz igénybe, mire teljesen megszokom a progresszív lencsét?

A tanulási folyamat ideje egyéntől függő, egyeseknél néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveg használata, másoknál eltart néhány hétig is.

A gyártók azt mondják, hogy az agynak körülbelül 20 napra van szüksége ahhoz, hogy egy új látási módot megszokjon. A mi tapasztalatunk az, ha 1 hónap állandó viselés után sem sikerül megbarátkozni az új szemüveggel, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

A legtöbb esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerűen csak teljes természetességgel használjuk egész nap szemüvegünket, és látunk újra ugyanúgy , mint „20 évvel azelőtt”...

Saját tapasztalatunkból és a vevőink visszajelzéseiből is csak azt mondhatjuk, hogy a mai jó minőségű multifokális lencsék, mint pédául a VARILUX könnyen és jól használhatóak a mindennapokban! 

Mi történik, ha nem tudom „megszokni” a multifokális lencsét?

Sokan azt mondják, hogy intelligencia szükséges a megtanulásához. Mi inkább azt mondjuk, hogy kellő akarással, türelemmel és kitartással szinte mindenki meg tudja tanulni használni a multifokális lencséket, hiszen a ma használatos korszerű modellek nagyon nagy fejlődésen estek át az elmúlt 60 év folyamán.

A legtöbb gyártó úgynevezett „Megszokási Garanciát” vállal a multifokális lencséire, ez általában azt jelenti (bár ez gyártó cégtől függ), ha nekünk mégsem válik be, akkor kicserélik egyfókuszú vagy bifokális lencsére ugyanabban a dioptria értékben, tehát megoldják látásproblémánkat más típusú lencsével.

Mindezeken felül minden Varilux szemüveghez Varilux prémium garanciát adunk, szemüvegének teljeskörő védelme érdekében! 

 

 

A progresszív lencsék megszokásának előfeltétele a jó látásvizsgálati eredmény, a megfelelő centrálás és becsiszolás.
 
A Style Optika felszereltsége és munkatársaink felkészültsége mindezeket 100%-ban lehetővé teszik, így munkánkra és az elkészült szemüvegre természetesen garanciát vállalunk!
 
 
 
 
 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “ házilag páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás