Asztigmatizmus - Asztigmia - "Szemtengely ferdülés"

Mi az asztigmatizmus?

Az asztigmatizmus (rossz szóval: szemtengelyferdülés) fókuszálási hiba, amely aszimmetrikus elmosódást okoz. Egy kép bizonyos részletei nincsenek megfelelően fókuszálva. Szemben pl. a rövidlátással (a miópiával), ahol az összes részlet egyformán elmosódott.

asztigmia

Mi okoz asztigmiát?

Legtöbbször a szem elülső felületének (a szaruhártya) szabálytalanul görbült alakja felelős érte. Emellett okozhatja a szemlencse szabálytalan görbülete is. Gyakran öröklött, vagy a növekedéssel együtt jár.

Milyen hatása van az asztigmatizmusnak?

A tárgyak bármilyen távolságra vannak, képük elmosódott, homályos és a szem nem tud fókuszálni. Kisebb fejfájást, fáradtságot és a koncentráció csökkenését okozhatja. Ez azért van, mert a szem próbálja korrigálni a képet – több-kevesebb sikerrel -, és mert hajlamosak vagyunk összehúzni a szemünket, hogy jobban lássunk; ez pedig igen megerőltető a szemhéjaknak és az arcnak is.

így torzítja el a látott képet az asztigmia

Hogy javítható az asztigmatizmus?

Szemüveg vagy kontaktlencse akárcsak más optikai hibák esetében, képes az asztigmiás látást kijavítani. Az asztigmatizmus korrigálásakor néha előfordulhat, hogy más alakúnak, és méretűnek tűnnek a dolgok, mint korábban, hiszen a korrekcióval a valós helyére kerül a tárgyak képe, ez befolyásolhatja a távolságok felbecslését is. Általában ehhez egy hét alatt hozzá tudunk szokni, néha azonban több idő is szükséges lehet.

Hogy ismerhető fel az asztigmatizmus?

A legtöbb esetben csak pontos szemvizsgálat dönti el, hogy látáshibánk tényleg asztigmatizmus-e, vagy sem. Hasonló betűk, mint pl. a H és az M könnyen összekeverhetők akár közelről, akár távolról próbáljuk olvasni azokat.

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra