Astigmia - Asztigmia

Mi az asztigmatizmus?

Az asztigmatizmus (rossz szóval: szemtengelyferdülés) fókuszálási hiba, amely aszimmetrikus elmosódást okoz. Egy kép bizonyos részletei nincsenek megfelelően fókuszálva. Szemben pl. a rövidlátással (a miópiával), ahol az összes részlet egyformán elmosódott.

asztigmia

Mi okoz asztigmiát?

Legtöbbször a szem elülső felületének (a szaruhártya) szabálytalanul görbült alakja felelős érte. Emellett okozhatja a szemlencse szabálytalan görbülete is. Gyakran öröklött, vagy a növekedéssel együtt jár.

Milyen hatása van az asztigmatizmusnak?

A tárgyak bármilyen távolságra vannak, képük elmosódott, homályos és a szem nem tud fókuszálni. Kisebb fejfájást, fáradtságot és a koncentráció csökkenését okozhatja. Ez azért van, mert a szem próbálja korrigálni a képet – több-kevesebb sikerrel -, és mert hajlamosak vagyunk összehúzni a szemünket, hogy jobban lássunk; ez pedig igen megerőltető a szemhéjaknak és az arcnak is.

így torzítja el a látott képet az asztigmia

Hogy javítható az asztigmatizmus?

Szemüveg vagy kontaktlencse akárcsak más optikai hibák esetében, képes a látást kijavítani. Az asztigmatizmus korrigálásakor néha előfordulhat, hogy más alakúnak, és méretűnek tűnnek a dolgok, mint korábban, hiszen a korrekcióval a valós helyére kerül a tárgyak képe, ez befolyásolhatja a távolságok felbecslését is. Általában ehhez egy hét alatt hozzá tudunk szokni, néha azonban több idő is szükséges lehet.

Hogy ismerhető fel az asztigmatizmus?

A legtöbb esetben csak pontos szemvizsgálat dönti el, hogy látáshibánk tényleg asztigmatizmus-e, vagy sem. Hasonló betűk, mint pl. a H és az M könnyen összekeverhetők akár közelről, akár távolról próbáljuk olvasni azokat.

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra