Hypermetropia - hipermetrópia - távollátás

Mi a hypermetropia? (hipermetrópia, messzelátás, távollátás, túllátás)

A szemlencse és a szaruhártya a fényt képpé fókuszálja a retinán, mint a fényképezőgép lencséje a filmen. Egy alkalmazkodási nyugalomban lévő hypermetrop (távollátó) szemében a fény nem a retina síkjában, hanem mögötte fókuszálódik, tehát a kép az ideghártyán  elmosódottan jelenik meg.

hypermetropia - távollátás

Hogy befolyásolja a hypermetropia a látást?

A hypermetropia sok esetben nem észrevehető, mert a szem automatikus fókuszálással (a szemlencse domboróbbá válásával, azaz alkalmazkodásával) könnyedén kompenzálja.

Nagyobb fokú hypermetropia esetén a fókuszáláshoz szükséges erőfeszítés (alkalmazkodás - akkomodáció) különféle tüneteket válthat ki. A hypermetrop személy látása normális, de minél erősebb a hypermetropia, annál nehezebb a fókuszálás. A látás elhomályosodhat, főleg a közeli dolgok képe, mert minél közelebb vannak, annál jobban kell fókuszálni.

A hypermetropia miatt hamar elfáradhat, fájhat a feje ha sokat használja a szemét még akkor is, ha a látása tiszta.

A hosszantartó, koncentrációt igénylő munkát, a hosszabb olvasást és az iskolai munkát is megnehezítheti a távollátás.

Osztályozása a következőképpen történik:

Gyenge távollátás 
+3.00 dioptriáig (fakultatív hypermetropia) -> Természetes alkalmazkodással kiegyenlítődik

Közepes távollátás 
+3.00- +6.00, vagy +8.00 dioptria (relatív hypermetropia) -> A páciens csak kancsalítva tud közelre nézni

Erős távollátás
+6.00 -+8.00 dioptrián felül (absolut hypermetropia) -> A szem már nem tud alkalmazkodni

Mi okoz hypermetropiát?

A hypermetropia kialakulását gyakran öröklöttnek hiszik, de senki sem biztos ebben.

Általában a szemgolyó vízszintes tengelye kicsit kisebb az átlagosnál vagy a szaruhártya törőereje gyengébb a kívánatosnál.

Változik-e a hypermetropia a korral?

A hypermetropia a korral hajlamos erősödni, de nem mindig. Mindannyian érezzük, hogy egyre nehezebb a közeli tárgyakra fókuszálniaz idő előrehaladtával. (lásd később Presbiópia (időskori távollátás)

Tipikus élethelyzet a hozzánk betérő 35-40 éves hypermetrop páciensek esetén, hogy olvasó szemüveget szeretnének, mivel az alkalmazkodási képességük egy részét (vagy nagy részét) már elhasználták a távoli éleslátásuk korrigálására, így közelre már nem marad elég alkalmazkodó képességük, ezért homályosan látnak.

Pedig ebben a helyzetben a távoli látás korrigálásával (és állandó távoli korrekció viselésével) megoldódik a közelre látás problémája!

Persze ez elsőre nehezen érthető és elfogadható annak, aki eddig sohasem viselt szemüveget, de azért vagyunk szakemberek, hogy segítsünk :)

Hogyan állapítható meg a hypermetropia?

Mivel a hypermetrop látású emberek gyakran jól látnak messzire, egy betűtáblás teszttel nem feltétlenül lehet kimutatni. Speciális tesztre és vizsgálati módszerekre van szükség, melyek alkalmazásával ideiglenesen kikapcsoljuk az alkalmazkodást.

Gyerekkorban kizárólag pupillatágítás segítségével deríthető ki teljes bizonyossággal a hypermetropia megléte!

Mi a teendő a hypermetropiával?

A látásvizsgálatot végző szakembernek sok dolgot kell átgondolnia, amikor dönt, és nagyon fontosak a tünetek. A fiataloknak, akik gyengén hypermetropok, általában nincsenek panaszaik.

Ha vannak, akkor hordhatnak szemüveget, főleg asztali munkáknál, mint a számítógép használat vagy az olvasás.

Idősebbeknek, vagy komolyabban hypermetrop fiataloknak gyakran vannak gondjaik (fejfájás, homályos látás közelre), mert nagyobb erőfeszítés kell a fókuszáláshoz. Látásuk elég homályos, különösen, ha közelre néznek. Szükségük van szemüvegre olvasáshoz és távolra is.

NAGYON FONTOS!

Ha a szülők tudottan hypermetrop fénytörésűek
, ellenőriztessék le a gyermekük látását legkésőbb 3 éves korig és utána iskolakezdés előtt is gyerekszemész szakorvossal!

Amennyiben a gyermek kancsalnak tűnik, akár korábban is érdemes gyerekszemészt  felkeresni!

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most

 

ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra