A TÖKÉLETES SZEMÜVEGKERET KIVÁLASZTÁSA- 2. RÉSZ

Az előző részből megtudhattuk, hogy milyen arcformához milyen formájú és méretű keret a legelőnyösebb.


Ebben a részben sorra vesszük a rendelkezésre álló szemüvegkeretek típusait és alapanyagait.Új szemüvegkeretünk kiválasztásakor a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

  • Teljes keret
  • Félkeret
  • Damilos keret
  • Fúrt keret

Nézzük meg mindegyiket közelebbről, milyen előnyöket (és esetleg hátrányokat) tartogatnak számunkra!

Teljes keret

Talán mondanom sem kell, hogy a szemüvegkeretek “klasszikusa” a teljes keret, és ahogyan a divat változik, időről-időre előkerül, mindig megújulva, hol formájában, máskor alapanyagában vagy színeiben.

Tom Ford 5607

A teljes keretre jellemző, hogy középrésze egy egységet alkot. Szárait vagy a középrész anyaga alkotja, de nem ritkán teljesen más alapanyaggal is kombinálhatja a dizájner.

(pl. műanyag középrész fém szárral)

Tom Ford 5704

Előnye a rendkívüli stabilitás érzése és az ehhez kapcsolódó biztonság, vagyis a legkevésbé sérülékeny a többi kerettípushoz viszonyítva.Bátran ajánljuk magas dioptriákhoz is, hiszen egy markánsabb műanyag keret kiválóan eltakarja egy magas mínuszos lencse vastag széli részét is :)

Hátrányaként talán azt lehet felróni a markánsabb megjelenésen túl, hogy a klasszikus műanyag kereteknek fix az orrtámasza, így csak azt a keretet érdemes megvenni, ami azonnal kényelmesen ül az orrunkon és nem csúszkál!

Léteznek azonban olyan műanyag keretek is, ahol a középrészbe állítható fém orrtámaszt helyeznek, ezzel megoldva a kényelmes viseletet mindenki számára.

A fém kereteknél általában csavaros megoldással záródnak a középrész karikái a lencsék keretbe helyezhetősége miatt, így arra figyeljünk, ha meglazul, ki ne essen a lencse, mert megsérülhet!

Hugo Boss 1057

Félkeret


A félkeret leggyakrabban a teljes keret olvasó szemüvegként alkalmazott változata, tehát fölötte elláthatunk távolra, alul pedig a félkeretbe helyezett dioptriás korrekcióval jól láthatunk közelre, például olvasni.

Speciális félkeretet használhatunk például sminkeléshez, ilyenkor az egyik oldalt lehajtva hozzáférünk a szemünkhöz, a másik szemünkkel a közeli dioptrián átnézve pedig jól látjuk magunkat a tükörben.


Damilos keret


A damilos keretek a divatos újdonságok között a kollekciók állandó darabjait alkotják, időnként maguk is meg-meg újulva.

A damilos szemüveg klasszikus változatának felső része a stabil hordozó rész (alapanyaga lehet szinte bármilyen, lásd lejjebb) és alul pedig egy damil szál tartja a szemüveglencsét, amelyre egy speciális bevágást (nútot) készít az optikus a formára csiszoláskor.

Természetesen a formatervezők itt is rengeteg variációt kipróbáltak már, kezdve az oldalrész damilozásától a teljes lencse damilba foglalásáig.

Képzeletük határtalan, amelyet nem mondhatunk el a műhelyes kollégák idegeiről az elkészítésük közben :))

McLaren

A damilos keretek talán legnagyobb előnye a könnyed megjelenés, amely akár extravagáns megjelenéssel is kombinálódhat.

Legfőképp alacsony dioptriákkal mutatnak szépen, de amióta a szupervékony lencsék is elérhetőek, gyakran még vastagítani is kell a lencséket, hogy meglegyen a minimum szélvastagság a nútvágáshoz...


Fúrt keret


A fúrt keretek esetében a klasszikus középrészt csak a két szemüveglencse és az orr rész (híd) adja, tehát a szemüveglencsék szabadon állnak és azok viselik a használatból eredő terhelést is.

Sokan talán ezért nem mernek belevágni a viselésükbe, pedig az újabb szemüveglencse alapanyagokkal kombinálva nagyon strapabíró szemüveget lehet készíteni egy jól kiválasztott modellel.

Fél évszázaddal ezelőtt még anno az üveg lencsék korszakában is készültek fúrt keretes szemüvegek, természetesen ezekre nagyon kellett vigyázni, mert az üveg könnyen elpattant…

A mai fúrt szemüvegekhez használt egyik legellenállóbb alapanyag az Airwear fantázianevű, polikarbonát lencse, amely rendkívül ütésálló (biztonságos) és rugalmas.

Így kibírja azt is, hogy lencsénként akár több helyen is kifúrjuk vagy kimarjuk a rögzítési pontokon.

A fúrt keretek lehetnek csavaros vagy műanyag stiftes rögzítésűek. Mi a műanyag stiftes megoldást szeretjük ajánlani, mert később nem csavarodik le és veszik el a csavaranya róla, emellett sokkal diszkrétebb és szebb a megjelenése.

A műanyag stiftes fúrt keretek közül mi az osztrák Silhouette márkát ajánljuk előszeretettel megbízható minősége és végtelen forma, méret illetve szín variációs lehetősége miatt.

Silhouette 5529/HR

A fúrt keretek legnagyobb előnye a légies könnyedség, szinte “eltűnik” az arcon és akár észrevétlenül biztosítja a tökéletes látás élményét. Ellenálló titán alapanyagból pedig nemcsak szuperkönnyű (13 g !), kényelmes, hanem a sportostól egészen az elegáns megjelenésig bármilyen szemüvegünk lehet.

Különösen azoknak ajánljuk, akik olyan szemüveg megoldást szeretnének, ami nem feltűnő az arcukon, hanem szinte észrevétlenül biztosítja a tökéletes látás élményét a viselőjüknek :)


Látogasson el hozzánk üzletünkbe, ahol segítünk Önnek megtalálni az igényeihez és stílusához legjobban illő szemüvegkeretet! 

Foglaljon időpontot látásvizsgálatra és legyen Ön is részese a tökéletes látásélménynek!

Online időpontfoglalás

 

STYLE OPTIKA SZEMÜVEG, NAPSZEMÜVEG ÉS KONTAKTLENCSE SZALON BUDAPEST- VARILUX MESTER OPTIKA

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések