RAY-BAN® TÖRTÉNELEM

Időutazás...

Ray-Ban® Történelem

Aktuális Ray-Ban® napszemüveg és szemüvegkeret választékunk

A kezdetek

A Ray-Ban® története egészen az 1930-as évekig vezethető vissza, amikor is az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (U.S Air Force) pilótái az újabb repülőgépeknek köszönhetően egyre nagyobb távolságokat voltak képesek megtenni. Az erős napsugárzás miatt egyre többször panaszkodtak a pilóták fejfájására és hányingerre is. Bízva a megoldásban az USA Légiereje a New York-i Bausch&Lomb céget kérte fel, hogy gyártsanak napszemüveget pilótáik számára, amelyek megfelelnek a katonai követelményeknek.
Hosszú ideig tartó kísérletek után, sikerült olyan napszemüveg lencsét létrehozni, amely kiszűri a vakító sugarakat homályos látás nélkül. A bemutatott modell messze felülmúlta az USA Légierejének elvárásait a követelmények tekintetében, így nagy népszerűségnek örvendett az amerikai katonák körében.

1937-ben megkezdődött a forgalmazás a lakosság számára is. Az eredeti típus egy műanyag keret volt a mostani klasszikus Aviator formával. Az elkövetkezendő évben egy fejlesztésnek köszönhetően már fém alapanyagból készültek a keretek, megszületett a Ray-Ban® Aviator.

Ray-Ban törénelem 1

Siker, siker hátán

A Ray-Ban® népszerűsége egyre csak nőtt, 1938-ban elindult a Ray-Ban® Shooter gyártása, amely elérhető volt zöld, illetve halványságra lencsével is. A típus jelképévé vált a szemüvegkeret közepén található „cigaretta tartó” kör. Az következő évben bemutatták a Ray-Ban® Outdoorsman modellt, amelyet kimondottan olyan csoportok számára terveztek, mint például a vadászok, a lövészek vagy a horgászok.

A II. világháború alatt a kutatások és fejlesztések új eredményt hoztak, megjelentek az átmenetes üveglencsék. Ezen lencsék felső része speciális felületkezeléssel volt ellátva, amely gondoskodott a pilóták szemeinek védelméről az erős napsugárzással szemben, azonban a lencse alsó része nem tartalmazott felületkezelést, így a pilóták tisztán láthatták repülőgépük műszerfalát.
Ezt a fajta napszemüveget a katonai körökön kívül előszeretettel használták civilek is, hiszen egy olyan magas minőségű termék előnyeit élvezhették, amelyet ráadásul profi pilóták, illetve katonák is használtak.
A Ray-Ban® termékei eredetileg katonai funkciókat voltak hivatottak betölteni, azonban idővel a márka elterjedt a pop kultúra és a divat világában is.

A II. világháború után Hollywood meghatározó szerepet játszott az emberek mindennapi viseletét illetően. A 1952-ben megjelenő Ray-Ban Wayfarer igencsak népszerűvé vált James Dean 1955-ös „Haragban a világgal” című filmjének köszönhetően, illetve később Audrey Hepburn 1961-ben megjelent „Reggeli Tiffanynál” című filmje által.
A Ray-Ban® Wayfarer típus minden idők egyik legnagyobb divatkiegészítőjévé vált, amely a mai napig nagyon elterjedt a napszemüvegviselők körében.

Ray-Ban történelem 2

Meghatározó modellek

A több mint nyolc évtized alatt sok-sok neves Ray-Ban® kiadással találkozhattunk, illetve találkozhatunk mind a mai napig. Ilyenek például: a Ray-Ban® Signet, a limitált kiadású Johnny Marr’s, az Olympian, a Balorama, a Meteor, a Laramie, a Vagabond, a Clubmaster, a Justin, az Erika, az Optical-, illetve a Junior for children kollekció, és sorolhatnánk még…

1999-től az olasz Luxottica vette át a Bausch&Lomb-tól a Ray-Ban® gyártását és forgalmazását is. A koncepció változatlan maradt, folytatódott a Ray-Ban térhódítása.

A Ray-Ban® a kezdetektől fogva meghatározó alakja volt a kultúrának. És most, 80 évvel azután, hogy a legelső Ray-Ban modell, az Aviator segített az Amerikai Egyesült Államok Légierejében szolgáló pilótáknak újabb magasságokba eljutni, továbbra is egy időtlen és tartós klasszikus brandként tekinthetünk rá.

Ray-Ban történelem 3

Jöjjön el hozzánk üzletünkbe és válogasson kedvére Ray-Ban® modelljeink között!
Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

STYLE OPTIKA SZEMÜVEG, NAPSZEMÜVEG ÉS KONTAKTLENCSE SZALON BUDAPEST- VARILUX MESTER OPTIKA

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések