SZEMFENÉK SZŰRÉS ÜZLETÜNKBEN RETINA FOTÓVAL

Retinafotó

STYLE OPTIKA SZEMÜVEG NAPSZEMÜVEG ÉS KONTAKTLENCSE SZALON BUDAPEST - VARILUX MESTER OPTIKA

A szemészeti szűrés egyik legfontosabb eleme a szemfenéki kép diagnosztikája. 

Az ideghártya (retina) vizsgálata egy erre a célra kifejlesztett speciális műszerrel történik üzletünkben, amelynek a neve fundus kamera. Ennek a korszerű műszernek a segítségével nagy felbontású képet készítünk a retina centrális részéről, amelyet aztán szemorvos kollégánk nagy méretű monitoron alapos elemzésnek vet alá és diagnosztizál.

A képeket megőrizzük, így hosszú távon is követhetővé válik mi történik az Ön szemében!

 Egészséges szemfenéki kép

 Miért fontos, hogy rendszeresen eljöjjön szemfenék vizsgálatra?

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás és vakság egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett öregkori makula degeneráció. 

macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

A makula degeneráció kimondottan az idős kor betegsége, s gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.

Szemfenéki kép macula degeneratio

Az időskori makula-degeneráció (AMD - age related macular degeneration) két formában jelentkezik.

Az egyik típusban az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája látható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.
Ez a típus az úgynevezett száraz forma.

A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy a központi látás és az olvasóképesség romlik. A beteg jellegzetes panasza, hogy: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."

A másik eset az ún. nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). A folyamat elején még csak egyszerűen "elfedik" ezt a területet, később azonban az erekből folyadék kiáramlás,vérzés indul meg (ezért nevezik "nedves" formának), majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva.

A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak a száraz formánál leírtaknál, a bevérzés megindulását azonban hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.

Oka lehet genetikai eredetű, de életmódbeli jellegzetességek - dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend - is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A vakság vezető okai közé tartozik cukorbetegség is, különösen, ha azt nem ismerik fel időben és nem kezelik megfelelően! 

A magas vérnyomás szintén olyan alattomos betegség, amely egész szervezetünkre negatív hatással van, viszont egy szemészeti ellenőrzés során könnyen fény derülhet akár erre is!

 

Kérdése van a szemfenéki szűréssel kapcsolatban vagy be szeretne jelentkezni szemvizsgálatra?

Visszahívást kérek

 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések