SZEMFENÉK VIZSGÁLAT PUPILLATÁGÍTÁS NÉLKÜL ÜZLETÜNKBEN!

Diabétesz szűrés retina fotóval funduskamera segítségével

SZEMFENÉK VIZSGÁLAT PUPILLATÁGÍTÁS NÉLKÜL!

A szemészeti szűrés egyik legfontosabb eleme a szemfenéki kép diagnosztikája.

Milyen műszerrel történik üzletünkben a retina vizsgálata és a diabétesz szűrés?

Az ideghártya (retina) vizsgálata egy erre a célra kifejlesztett speciális műszerrel történik üzletünkben, amelynek a neve fundus kamera. Ennek a korszerű műszernek a segítségével nagy felbontású képet készítünk a retina különböző részeiről, ezt kiegészítve szemnyomás méréssel, illetve látásvizsgálattal. Ezen adatok segítségével, távdiagnózis keretein belül szemészorvos kollégánk teljeskörű diagnózist állít fel, amelynek köszönhetően pontos információkat kaphatunk szemünk aktuális egészségügyi állapotáról.

A pupillatágítás nélküli szemfenéki diagnosztika gyors, teljesen fájdalommentes, és nem szükséges hozzá beutaló, csak egy időpont egyeztetés! Így Ön várakozás nélkül, azonnal sorra kerül!

A képeket megőrizzük, így hosszútávon is követhetővé válik szeme egészségügyi állapotának változása.

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 1

Miért fontos, hogy rendszeresen eljöjjön szemfenék vizsgálatra?

A szem önálló megbetegedései (retinaleválás, keringési zavarok, daganatok, makuladegeneráció) mellett, fontos megemlíteni, hogy a különböző belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés) is okozhatnak szemészeti tüneteket, melyek folyamatos szemfenéki kontrollt igényelnek.

Melyek a különböző betegségek következményei?

Hosszabb távon fennálló cukorbetegség vagy magasvérnyomás súlyos látásromlást, diabétesz esetén akár vakságot is okozhat, különösen, ha azt nem ismerik fel időben és nem kezelik megfelelően! Ezek a betegségek kezdetben tünetmentesek, ezért fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.
A funduskamera segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető a diabétesz szűrés is, hiszen annak tünetei a szemfenéken is megjelennek!

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás és vakság egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett időskori makula degeneráció.

A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

A makula degeneráció az időskor betegsége, s gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.
Tünetek: lassú látásromlás, központi látás romlása, olvasóképesség romlása, hirtelen nagyfokú látásromlás

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 2

Az időskori makula-degeneráció (AMD - age related macular degeneration) két formában jelentkezik:

Az egyik típusban az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája látható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.
Ez a típus az úgynevezett száraz forma.

A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy a központi látás és az olvasóképesség romlik. A beteg jellegzetes panasza, hogy: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."

A másik eset az ún. nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). A folyamat elején még csak egyszerűen "elfedik" ezt a területet, később azonban az erekből folyadék kiáramlás,vérzés indul meg (ezért nevezik "nedves" formának), majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva.
A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak a száraz formánál leírtaknál, a bevérzés megindulását azonban hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.
Oka lehet genetikai eredetű, de életmódbeli jellegzetességek - dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend - is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A szemfenéki diagnosztika üzletünkben pupillatágítás nélkül elérhető (a diabétesz szűrés is!), csúcskategóriás funduskameránknak köszönhetően. Így elkerülhető az a többórás életlen látás, ami a pupilla tágítással végzett vizsgálatoknál jelenkezik!

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 3

Jöjjön el üzletünkbe és ellenőriztesse szemének állapotát rendszeresen!

Kérdése van a pupillatágítás nélküli szemfenéki szűréssel kapcsolatban
vagy be szeretne jelentkezni egy teljeskörű szemvizsgálatra?


Visszahívást kérek

Online időpontfoglalás

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések