SZEMFENÉK VIZSGÁLAT PUPILLATÁGÍTÁS NÉLKÜL ÜZLETÜNKBEN!

Diabétesz szűrés retina fotóval funduskamera segítségével

SZEMFENÉK VIZSGÁLAT PUPILLATÁGÍTÁS NÉLKÜL!

A szemészeti szűrés egyik legfontosabb eleme a szemfenéki kép diagnosztikája, másnéven a szemfenékvizsgálat.

Milyen műszerrel történik üzletünkben a retina vizsgálata és a diabétesz szűrés?

Az ideghártya (retina) vizsgálata egy erre a célra kifejlesztett speciális műszerrel történik üzletünkben, amelynek a neve fundus kamera. Ennek a korszerű műszernek a segítségével nagy felbontású képet készítünk a szemfenék különböző részeiről, ezt kiegészítve szemnyomás méréssel, illetve látásvizsgálattal. Ezen adatok segítségével, távdiagnózis keretein belül szemészorvos kollégánk teljeskörű diagnózist állít fel, amelynek köszönhetően pontos információkat kaphatunk szemünk aktuális egészségügyi állapotáról.

A pupillatágítás nélküli szemfenékvizsgálat és diagnosztika gyors, teljesen fájdalommentes, és nem szükséges hozzá beutaló, csak egy időpont egyeztetés! Így Ön várakozás nélkül, azonnal sorra kerül!

A képeket megőrizzük, így hosszútávon is követhetővé válik szeme egészségügyi állapotának változása.

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 1

Miért fontos, hogy rendszeresen eljöjjön szemfenék vizsgálatra?

A szem önálló megbetegedései (retinaleválás, keringési zavarok, daganatok, makuladegeneráció) mellett, fontos megemlíteni, hogy a különböző belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés) is okozhatnak szemészeti tüneteket, melyek folyamatos szemfenéki kontrollt igényelnek.

Melyek a különböző betegségek következményei?

Hosszabb távon fennálló cukorbetegség vagy magasvérnyomás súlyos látásromlást, diabétesz esetén akár vakságot is okozhat, különösen, ha azt nem ismerik fel időben és nem kezelik megfelelően! Ezek a betegségek kezdetben tünetmentesek, ezért fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.
A funduskamera segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető a diabétesz szűrés is, hiszen annak tünetei a szemfenéken is megjelennek!

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás és vakság egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett időskori makula degeneráció.

A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

A makula degeneráció az időskor betegsége, s gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.
Tünetek: lassú látásromlás, központi látás romlása, olvasóképesség romlása, hirtelen nagyfokú látásromlás

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 2

Az időskori makula-degeneráció (AMD - age related macular degeneration) két formában jelentkezik:

Az egyik típusban az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája látható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.
Ez a típus az úgynevezett száraz forma.

A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy a központi látás és az olvasóképesség romlik. A beteg jellegzetes panasza, hogy: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."

A másik eset az ún. nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). A folyamat elején még csak egyszerűen "elfedik" ezt a területet, később azonban az erekből folyadék kiáramlás,vérzés indul meg (ezért nevezik "nedves" formának), majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva.
A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak a száraz formánál leírtaknál, a bevérzés megindulását azonban hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.
Oka lehet genetikai eredetű, de életmódbeli jellegzetességek - dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend - is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Zöldhályog-Glaucoma

zöldhályog, másnéven glaukóma egy kezelhető szembetegség, így rendkívül fontos a betegség még korai szakaszban való felismerése, mivel a már kialakult károsodás nem visszafordítható. Amennyiben a glaukómát időben felismerjük, úgy akár meg is előzhető az általa okozott látásromlás fokozódása vagy a glaukóma eredetű vakság.

A glaukóma a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár. Az esetek nagy többségében a szemnyomás megemelkedik, ennek következtében pedig károsodik az idegrostok működése és anyagcseréje.

Glaukóma esetében jelentkezhet szemfájdalom, szempirosodás és homályos látás, egyes esetekben a beteg szivárványszerű karikákat lát a fényforrások körül.

 

Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül 3

 

szemfenéki diagnosztika üzletünkben pupillatágítás nélkül elérhető (a diabétesz szűrés is!), csúcskategóriás funduskameránknak köszönhetően. Így elkerülhető az a többórás életlen látás, ami a pupilla tágítással végzett vizsgálatoknál jelenkezik! 

Amennyiben Ön is úgy dönt, hogy szeretné dokumentáltatni szeme jelenlegi állapotát egy szemfenékvizsgálattal, jelentkezzen be hozzánk egy komplex szemvizsgálatra! 


Jöjjön el üzletünkbe és ellenőriztesse szemének állapotát rendszeresen!

Online időpontfoglalás

 

Kérdése van a pupillatágítás nélküli szemfenéki szűréssel kapcsolatban?


Hívás most

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések