A DIGITÁLIS kijelzők ÚJ kihívásokat állítanak felhasználóik elé!

Miért okoz egyre több problémát a DIGITÁLIS kijelzők használata?

 

EGYRE TÖBB IDŐT TÖLTÜNK DIGITÁLIS ESZKÖZÖK KIJELZŐI ELŐTT...

 

A digitális kijelzők fárasztják a szemet
 
 
 

Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek és televíziók ma már elengedhetetlen részei mindennapi életünknek, hiszen ezekkel kommunikálunk, tanulunk, dolgozunk. Ma már kikapcsolódás közben is ezeket a digitális eszközöket használjuk, böngészéshez, olvasgatáshoz, de akár főzéshez is.
 
Ez az új, DIGITÁLIS életforma viszont egyre több erőfeszítést követel a szemünktől, mert az állandó kozelre koncentrálás rendkívül megterhelő a szemünk és agyunk számára.

Ráadásul ezek a tevékenységek jellemzően ülő helyzetben történnek, sokszor olyan test és fejtartásban ami hosszabb távon kényelmetlen, így egyre többen érzik azt, hogy estére váll, hát és nyaki fájdalmaik vannak.
 
A nap végére ezért úgy elfáradunk, mintha egész nap kapáltunk volna...
 
 
 
 
 
 


Nézzük meg egy felnőtt ember "tipikus" napját:

Ma már az okostelefonunkra ébredünk, gyorsan megnézzük a napi időjárást, majd reggeli közben átfutjuk a friss híreket. Autóba ülve bekapcsoljuk a navigációt, és munkahelyünkre érve leülünk számítógépunk vagy laptopunk elé. Elolvassuk email-jeinket és nemritkán 8 vagy még több órát töltünk előtte.

Közben folyamatosan cseng a mobiltelefonunk, intézzük az ügyeket. A meetingek sem kímélik látásunkat, a projektor felbontása és fényereje itt is próbára teszi szemünket...a táblázatok sorai ekkor már gyakran elmosódnak.

És még távolról sincs vége a napnak, hazaérve rövid pihenő és vacsora után leülünk a nagyképernyős LED TV-nk elé vagy böngészünk a tabletünkön, esetleg játszunk a laptopunkon késő estig, amíg a szemünk feladja, a sorok összefutnak, a látásunk elhomályosul, esetleg elkezd fájni a fejünk is...
 

Miért is tapasztaljuk ezeket a "tüneteket"?

 
Szemünknek sokkal gyorsabban és intenzívebben kell fókuszálnia azokra a távolságokra, amelyek a különböző készülékek eltérő kijelző távolságaiból és a rajtuk megjelenő apró, esetleg pixeles betűkből vagy rossz minőségű képekből adódnak. 

Emellett a "modern" LED kijelzők vakítan erős fénye és káros ibolya-kék fény kibocsátása is problémát jelent.

  • Amikor dolgozunk, tanulunk vagy pihenünk átlagosan 4 különböző kijelzőt használunk
  • 3-ból 2 ember napi rendszerességgel használ okostelefont
  • A hsználók 64%-a 4 vagy több órát tölt a számítógépe előtt
 
Ennek következményeként:
 
  • 3-ból 2 ember érzi úgy, hogy a digitális kijelzők többlet erőfeszítést kívánnak a szemüktől és látásuktól
  • 4-ből 3-an éreznek szemfáradtságot a nap folyamán vagy a nap végére
  • 70%-uk pedig nyaki és hátfájdalmakra panaszkodik 
 
ÁTLAGOSAN 4 KÜLÖNBÖZŐ DIGITÁLIS ESZKÖZT HASZNÁLUNK AMIKOR DOLGOZUNK, TANULUNK VAGY PIHENÜNK.  3-BÓL 2 EMBER NAPI RENDSZERESSÉGGEL HASZNÁL OKOSTELEFONT.  64% AZOKNAK AZ ARÁNYA, AKIK NAPI 4 VAGY ANNÁL TÖBB ÓRÁT TÖLTENEK SZÁMÍTÓGÉP ELŐTT.  3-BÓL 2 EMBER ÉRZI ÚGY, HOGY A DIGITÁLIS KIJELZŐK SZEMÉTŐL TOVÁBBI ERŐFESZÍTÉST KÖVETELNEK. 4-BŐL 3-AN ÉREZNEK SZEMFÁRADTSÁGOT. 70%-UK PANASZKODIK NYAKI ÉS HÁTFÁJDALMAKRA
 
 

Az Essilor K+F tanulmánya részletesen foglalkozik a digitális eszközök használata és az újságolvasás közötti különbségekkel: más a testtartás, nagyobb a szem nézővonala és a kijelző által bezárt szög, és a kijelző távolsága is más, mint pl. újságolvasáskor.
 
Az okostelefonok jellemző olvasási távolsága pl. közelebb van, mint a normál olvasó távolság, ezért új szakkifejezés született, az ULTRA közeli távolság, ami általánosan 33 cm.
 
 
Az emberek 95%-a 23 és 43 cm közötti távolságról használja okostelefonját. Ez egy új látási zóna kialakítását teszi szükségessé, melyet elneveztünk ULTRA közeli távolságnak.
 
 
Amíg a fiatalokat jobban zavarja a képernyő erős fénye (szemük törőközegei még átlátszóbbak), addig a kor előrehaladtával az apró karakterek olvashatósága teszi próbára a szemet elsősorban.
 
 
  
 
 
 
 
Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk! 
 
 
 
 
 
 

 

Ön mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

 

Online időpontfoglalás