Bővebben az UV sugárzásról


Megosztás Facebook

Mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?

Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás egyéb forrásai közé tartoznak az ívhegesztés, vagy a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei.
Három típusa van: UVA, UVB, UVC.

A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is.

A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózon réteg (UVC), de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet.

 

Védelem a káros uv sugárzással szemben

 

Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több, mint 36.000-rel magasabb lesz a kialakuló szembetegségek száma. Az UV sugárzás egy százalékos emelkedése éves viszonylatban 26.000-rel növeli a pterygium (kúszóhártya) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

 

Milyen hatása van az UV sugárzásnak az emberi szemre?

Hogyan hat az UV sugárzás a szaruhártyára?

A szemet érő UV sugárzás legnagyobb részét a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hegyekben a hó, vagy a vízparton a víz által visszavert fényben jelen van, komoly gyulladást okozhat. Ilyenkor szemfájdalmat, és erős fényérzékenységet tapasztalhatunk! A szem körülbelül 48 óra alatt rendbe jön e kényelmetlen állapotból, mégis tanácsos egy szemvizsgálatot kérni szemész szakorvostól, hogy megállapítsa, biztosan nem maradt-e valamilyen egyéb károsodás.

 

Hogyan hat az UV sugárzás a kötőhártyára?

Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagodhat és egy pterygium (kúszóhártya) nevű gócot alkot. Ez a folyamat addig tarthat, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás. A szemet mindenképp szemész szakorvosnak kell megvizsgálnia, hogy megállapítsa: tényleg pterygiumról, vagy más komolyabb kinövésről van-e szó.

 

Hogyan hat az UV sugárzás a szemlencsére?

Az UV sugárzás - kifejezetten az UVB típus - bizonyítottan összefügghet a szürkehályog kialakulásával. Ezek olyan elhomályosodások, melyek a szemlencsében alakulnak ki és akadályozzák a látást; mintha maszatos üvegen át néznénk. Életvezetést rontó látásélesség-csökkenés eseteiben a szemlencsét sebészileg eltávolítják, és egy műlencsével pótolják. A szürkehályogot a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakoribb.

Az utóbbi időszak kutatásai azt mutatják, hogy bár ez részben igaz, a hályogok kialakulásáért a hosszabb ideig tartó UV sugárzás is felelős lehet. A szaruhártya és a szemlencse az UV sugárzás legnagyobb részét elnyeli, de a legrosszabb esetben a maradék fény elérheti az ideghártyát (UVA), ami azért veszélyes, mert a retina legtöbb károsodása nem megfordítható folyamat.

 

Hogyan kerüljük el az UV sugárzás hatásait?

A legegyszerűbb módja, hogy szemünket ne károsítsa UV sugárzás, ha csak mérsékelten tesszük ki annak. Erre a három legjobb módszer:

1. Kerüljük a napot. Nyáron a szabadban töltött idő háromnegyede alatt, - délelőtt 11 és délután 3 óra közt - ha kerüljük a napfényt, jelentősen rövidebb időre tesszük ki magunkat az UV sugárzásnak.


2. Viseljünk kalapot! Egy széles karimájú kalap nem csak a fejünket védi meg a leégéstől, de a szemünket érő UV sugárzást legalább a felére csökkenti.


3. Viseljünk napszemüveget. Egy jó minőségű napszemüveg kiszűri a szemet érő UV sugárzást és csökkenti a túlzott ragyogást.

 

Milyen napszemüveget válasszunk?

Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek kiszűrnie.

Léteznek általános és speciális célra készített termékek.Általános cél alatt olyan helyzeteket értünk, ahol a szemet nem éri hosszan a napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős UV sugárzásnak vannak kitéve, és a maximális védelemre van szükségük, mint pl. a sportolók közül a sízőknek, vagy olyan munkáknál, mint a repülés. (Lásd még: Polarizált napszemüvegek)

A napszemüvegeknek archoz állónak kell lenniük, hogy megóvjanak a széleknél érkező sugárzásoktól is.

 

Viseljenek-e a gyermekek napszemüveget?

Feltétlenül! A kicsiket fokozottan érheti UV sugárzás, mivel idejük nagy részét a szabadban töltik és nincsenek tudatában a veszélynek. A szülők feladata gyermekeik szemének megóvása azáltal, hogy biztosítanak nekik kalapot és jó minőségű napszemüveget. Legyünk körültekintőek, amikor gyermekünknek napszemüveget választunk. Némelyik napszemüvegnek tűnő modell csak játék, ami egyáltalán nem véd.

Figyelem! Mindig ellenőrizzük, hogy megfelel-e a napszemüveg a szabványoknak!

Tudja-e, hogy ma már dioptriás napszemüveget is tudunk készíteni, akár polarizált kivitelben is?!

Önnek van már dioptriás napszemüvege? És gyermekének?

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “ házilag páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás