Mitől "fárad" szemünk a DIGITÁLIS kijelzők előtt?

Mitől "fárad" a szemünk a DIGITÁLIS kijelzők előtt?

Bizonyára sokakat érdekel, mi történik valójában szemünkkel a DIGITÁLS kijelzők használata során, miért érezzük estére „fáradtnak” látásunkat, miért vörösödik, szárad ki szemünk, esetleg miért fáj a fejünk.

 

A hosszú távú monitor használat fárasztja a szemet, mert annak állandóan alkalmazkodnia kell

 

 

Többen erre a kérdésre azt felelnék, hogy a kijelzők káros sugárzása okozza ezeket a panaszokat.


Ez részben igaz, hiszen a mai "korszerű" kijelzők (laptop, tablet, okostelefon) fehér LED háttérvilágításának pont abban a hullámhossztartományban van egy nagy csúcsa, amely a szemre káros ibolya-kék fénysugarak tartománya.

Ehhez hozzáadódik még a mai kijelzők egyre nagyobb fényereje, amely szinte észrevétlenül vakít minket egész nap, különösen este, egy sötét szobában használva azokat.

Az érem másik oldala azonban az, hogy szemünknek a tartós, közeli látáshoz szüksége van segítségre!

Miért van szükség szemüvegre computer előtti munka esetében?

A számítógép képernyőjét 50-70 cm távolságról nézzük, gyakran napi 8 órán keresztül. Ez állandó közeli munkát (alkalmazkodást) jelent szemünk számára, mely megerőlteti a külső és a szem belsejében lévő szemizmainkat egyaránt. Az emberi szem számára ez egy viszonylag „új feladat”.

Gondoljunk bele, 80-100 évvel ezelőtt szó sem volt teljes munkaidős közeli elfoglaltságról, így természetes, hogy gondot okoz.

Mindemellett lehet helytelenül alkalmazni a monitorokat, tovább fokozva ezzel a terhelést.

Hogyan tudjuk rosszul használni monitorunkat?

Amennyiben fénytörésünk nem tökéletes, (szemüvegre van szükségünk, és nem hordjuk), a fent leírt terhelési folyamatot még inkább növeljük, fokozva ezzel a fáradtságot. Már minimális fénytörési hiba (alacsony dioptriás szemüveg hiánya) is súlyos panaszokat okozhat. Fontos tehát a megfelelő korrekciós szemüveg használata.

Az állandóan változó képek miatt kevesebbet pislogunk, ezáltal nem lesz elég könnyes a szemünk, kiszárad. Ilyenkor jelenthetnek megoldást a különböző műkönny készítmények.
 

Az sem szerencsés például, ha a képernyőre folyamatosan felfelé kell tekintsünk, hiszen szemünk közeli munkát lefele hajtott fejjel végez természetes körülmények között, ezért különös gondossággal érdemes berendezni számítógépes munkahelyünket és használni DIGITÁLIS eszközeinket!

Gondja van mostani számítógépes munkehelyének optimális berendezésével?

Úgy érzi a nap végén, mintha egy kötőtű lenne a nyakcsigolyái között?

Kérdése van? 

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra