Mitől "fárad" szemünk a digitális kijelzők előtt?


Megosztás Facebook

Mitől "fárad" a szemünk a digitális kijelzők előtt?

Bizonyára sokakat érdekel, mi történik valójában szemünkkel a digitális kijelzők használata során, miért érezzük estére „fáradtnak” látásunkat, miért vörösödik, szárad ki szemünk, esetleg miért fáj a fejünk.

Többen erre a kérdésre azt felelnék, hogy a kijelzők káros sugárzása okozza ezeket a panaszokat.

Ez részben igaz, hiszen a mai "korszerű" kijelzők (laptop, tablet, okostelefon) fehér LED háttérvilágításának pont abban a hullámhossztartományban van egy nagy csúcsa, amely a szemre káros ibolya-kék fénysugarak tartománya.

Ehhez hozzáadódik még a mai kijelzők egyre nagyobb fényereje, amely szinte észrevétlenül vakít minket egész nap, különösen este, egy sötét szobában használva azokat.

Az érem másik oldala azonban az, hogy szemünknek a tartós, közeli látáshoz szüksége van segítségre!

 

Digitális kijelzők okozta szemfáradtság

 

Miért van szükség szemüvegre computer előtti munka esetében?

A számítógép képernyőjét 50-70 cm távolságról nézzük, gyakran napi 8 órán keresztül. Ez állandó közeli munkát (alkalmazkodást) jelent szemünk számára, mely megerőlteti a külső és a szem belsejében lévő szemizmainkat egyaránt. Az emberi szem számára ez egy viszonylag „új feladat”.

Gondoljunk bele, 80-100 évvel ezelőtt szó sem volt teljes munkaidős közeli elfoglaltságról, így természetes, hogy gondot okoz.

Mindemellett lehet helytelenül alkalmazni a monitorokat, tovább fokozva ezzel a terhelést.

 

Hogyan tudjuk rosszul használni monitorunkat?

Amennyiben fénytörésünk nem tökéletes, (szemüvegre van szükségünk, és nem hordjuk), a fent leírt terhelési folyamatot még inkább növeljük, fokozva ezzel a fáradtságot. Már minimális fénytörési hiba (alacsony dioptriás szemüveg hiánya) is súlyos panaszokat okozhat. Fontos tehát a megfelelő korrekciós szemüveg használata.

Az állandóan változó képek miatt kevesebbet pislogunk, ezáltal nem lesz elég könnyes a szemünk, kiszárad. Ilyenkor jelenthetnek megoldást a különböző műkönny készítmények.
 

Az sem szerencsés például, ha a képernyőre folyamatosan felfelé kell tekintsünk, hiszen szemünk közeli munkát lefele hajtott fejjel végez természetes körülmények között, ezért különös gondossággal érdemes berendezni számítógépes munkahelyünket és használni digitális eszközeinket!

Gondja van mostani számítógépes munkehelyének optimális berendezésével?

Úgy érzi a nap végén, mintha egy kötőtű lenne a nyakcsigolyái között?

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás