Szemüveglencsék alapanyaga


Megosztás Facebook

Üveg vagy műanyag?

Üveg vagy műanyag lencsét szeretne? – hangzott el sokáig a kérdés szemüveg vásárlásakor.

Ma már nem ilyen egyszerű a dolog, mert a választást erősen befolyásolja a szemüvegkeret típusa és sok egyéb szakmai szempont is…

A szemüvegoptika legrégebben használt alapanyaga az üveg, de ma már az eladott szemüvegek több, mint 95%-a műanyag lencsével készül, előnyösebb tulajdonságai miatt...

Az 1960-as évektől használják csak a műanyagot szemüveglencsék gyártására, de az azóta eltelt évek alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül mind az alapanyagok, mind a felületvédelelem területén.

A polikarbonát anyagot kezdetben csak a hadiipar használhatta, napjainkra azonban széles körben elterjedt (pl. CD, DVD alapanyaga). Munkavédelmi szemüvegek után dioptriás változatban is elkezdték gyártani a ’80-as évektől. Nagyfokú ütésellenállóságának köszönhetően használata nagyon biztonságos, így minden korosztálynak, de gyerekeknek és időseknek különösen ajánlott!

 

Melyek az üveg lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Az üveg lencsék előnye a keménysége miatti karcokkal szembeni nagy ellenálló képesség.
Hátránya
hogy könnyen törik és súlya kb. duplája a műanyag lencséknek, ezért könnyebben lecsúszik szemüvegünk orrunkról viselés közben.

Az egyre magasabb törésmutatójú üveg lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé, de ez a vékonyítás az üveg esetében nem jár együtt súlycsökkenéssel, sőt…
(Lásd: Szemüveglencsék törésmutatója)

Napjainkban az üveg lencsék előnyei eltörpülnek a korszerű felületvédelemmel ellátott műanyag lencsék előnyei mellett, így lassan kiszorulnak az eladásokból, arányuk kontinensenként különböző, de szinte mindenhol 5% alatt van.

 

Melyek a műanyag lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

A műanyag lencsék előnye hogy könnyű (kb. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és nem törékeny.

Hátránya
, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló lépessége, ezért ma már szinte kizázólag felületvédelelmmel ellátott szemüveglencsét használnak!

gyártók folyamatosan fejlesztik a felület védelmére szolgáló keményrétegeket, amelyek átlagos használat mellett ma már sikeresen meg tudják védeni a műanyag szemüveglencsék felületét a használati és törlési karcoktól a szemüvegek átlagosan 2-3 éves csereidőszaka alatt.

Az egyre magasabb törésmutatójú műanyag lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé, melyek még könnyebbek hagyományos társaiknál!

 

Melyek az Airwear polikarbonát lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Az Airwear szemüveglencsék előnye, hogy biztonságos (extrém ütésálló) és könnyű viselet (kevesebb, mint fele olyan súlyú, mint az üveglencse), tehát nem csúszkál le az orron viselet közben! Kitűnő felületkezelésekkel élettartama megnő és magas látáskomfortot nyújt.

A töréssel szembeni ellenálló képessége 12x nagyobb a műanyag lencsénél, ezért különösen alkalmas a ma népszerű fúrt és damilos keretekhez és biztonságos volta miatt különösen ajánlható gyerekek, sportolók és idősebbek részére. A munkavédelmi szemüvegeknek is ideális alapanyaga.

Törésmutatója 1,59, tehát a középmagas törésmutatójú, vékonyított alapanyagok csoportjába tartozik. Tökéletes védelmet nyújt a nap szemre káros (UV) sugarai ellen. (UVA-UVB=100%) 

Önnek biztonságos a szemüveglencséje?
Belegondolt már abba, hogy mi történne szemüvegével egy esés, sportsérülés vagy bármilyen egyéb baleset következtében?

Vajon mostani szemüvege kibírná az ütést vagy a szeme épsége bánná a dolgot? 

Amennyiben Ön szeretne egy kényelmes, vékony és biztonságos szemüveget, várjuk szeretettel üzletünkben!

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “ házilag páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás