Szemüveglencsék alapanyaga

Üveg vagy műanyag lencsét szeretne? – hangzott el sokáig a kérdés szemüveg vásárlásakor.

Ma már nem ilyen egyszerű a dolog, mert a választást erősen befolyásolja a szemüvegkeret típusa és sok egyéb szakmai szempont is…

A szemüvegoptika legrégebben használt alapanyaga az üveg, de ma már az eladott szemüvegek több, mint 95%-a műanyag lencsével készül, előnyösebb tulajdonságai miatt...

Az 1960-as évektől használják csak a műanyagot szemüveglencsék gyártására, de az azóta eltelt évek alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül mind az alapanyagok, mind a felületvédelelem területén.

A polikarbonát anyagot kezdetben csak a hadiipar használhatta, napjainkra azonban széles körben elterjedt (pl. CD, DVD alapanyaga). Munkavédelmi szemüvegek után dioptriás változatban is elkezdték gyártani a ’80-as évektől. Nagyfokú ütésellenállóságának köszönhetően használata nagyon biztonságos, így minden korosztálynak, de gyerekeknek és időseknek különösen ajánlott!

Melyek az üveg lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Az üveg lencsék előnye a keménysége miatti karcokkal szembeni nagy ellenálló képesség.
Hátránya
hogy könnyen törik és súlya kb. duplája a műanyag lencséknek, ezért könnyebben lecsúszik szemüvegünk orrunkról viselés közben.

Az egyre magasabb törésmutatójú üveg lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé, de ez a vékonyítás az üveg esetében nem jár együtt súlycsökkenéssel, sőt…
(Lásd: Szemüveglencsék törésmutatója)

Napjainkban az üveg lencsék előnyei eltörpülnek a korszerű felületvédelemmel ellátott műanyag lencsék előnyei mellett, így lassan kiszorulnak az eladásokból, arányuk kontinensenként különböző, de szinte mindenhol 5% alatt van.

Melyek a műanyag lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

A műanyag lencsék előnye hogy könnyű (kb. fele olyan súlyú, mint az üveglencse) és nem törékeny.

Hátránya
, hogy felületkezelés nélkül kisebb a karcokkal szembeni ellenálló lépessége, ezért ma már szinte kizázólag felületvédelelmmel ellátott szemüveglencsét használnak!

gyártók folyamatosan fejlesztik a felület védelmére szolgáló keményrétegeket, amelyek átlagos használat mellett ma már sikeresen meg tudják védeni a műanyag szemüveglencsék felületét a használati és törlési karcoktól a szemüvegek átlagosan 2-3 éves csereidőszaka alatt.

Az egyre magasabb törésmutatójú műanyag lencsék egyre vékonyabb szemüvegek elkészítését teszik lehetővé, melyek még könnyebbek hagyományos társaiknál!

Melyek az Airwear polikarbonát lencse tulajdonságai szemüveg viselési szempontból?

Az Airwear szemüveglencsék előnye, hogy BIZTONSÁGOS (extrém ütésálló) és KÖNNYŰ viselet (kevesebb, mint fele olyan súlyú, mint az üveglencse), tehát nem csúszkál le az orron viselet közben! Kitűnő felületkezelésekkel élettartama megnő és magas látáskomfortot nyújt.

A töréssel szembeni ellenálló képessége 12x nagyobb a műanyag lencsénél, ezért különösen alkalmas a ma népszerű fúrt és damilos keretekhez és biztonságos volta miatt különösen ajánlható gyerekek, sportolók és idősebbek részére. A munkavédelmi szemüvegeknek is ideális alapanyaga.

Törésmutatója 1,59, tehát a középmagas törésmutatójú, VÉKONYÍTOTT alapanyagok csoportjába tartozik. Tökéletes VÉDELMET nyújt a nap szemre káros (UV) sugarai ellen. (UVA-UVB=100%) 

Önnek BIZTONSÁGOS a szemüveglencséje?
Belegondolt már abba, hogy mi történne szemüvegével egy esés, sportsérülés vagy bármilyen egyéb baleset következtében?

Vajon mostani szemüvege kibírná az ütést vagy a szeme épsége bánná a dolgot? 

Amennyiben Ön szeretne egy kényelmes, vékony és BIZTONSÁGOS szemüveget, várjuk szeretettel üzletünkben! 

 

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

 
 
 

Vissza a nyitó oldalra 

 

Airwear - a könnyű és biztonságos lencse