A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára


Megosztás Facebook

Mielőtt rátérünk, hogy milyen szemüveglencsével nyújthatunk tökéletes látásélményt gyermekeinknek, nézzük meg, hogyan is fejlődik a gyermekek látása egészen születésüktől kezdve.


Tartalomjegyzék:

  1. Látás a kezdetektől
  2. A látás kialakulásának folyamata
  3. Hány éves kortól javasolt a szemészeti szűrés?
  4. Mi lehet pozitív hatással a gyermekek látására?
  5. A szemüvegviselés kihívásai 6-12 éves kor között
  6. A szemüveg "menő"sítése ;)
  7. Miért van szükség kifejezetten gyermekek számára készült szemüveglencsére?
  8. Melyik szemüveglencse típus a legmegfelelőbb gyermekek számára?

Látás a kezdetektől

A kisgyermekek látószerve normális körülmények között (leszámítva az esetleges komplikációkat, mint például valamilyen fertőzés vagy fejlődési rendellenesség) születésükre teljes egészében kifejlődik, ezt követően az idegsejtek összeköttetéseiben az ingerek eljutnak az idegrendszerbe és megkezdődik az újszülött számára a látás tanulásának folyamata, azaz a színek és formák felismerése és a kétszemes együttlátás.

Nagyon fontos ez idő alatt, hogy a gyermek az adott fejlődési stádiumban találkozzon megfelelő formákkal és színekkel, hogy ezek a képek ne csak a retinában jelenjenek meg, de azokat az idegrendszere is fel tudja dolgozni. Gyermekünket nyugodtan vigyük el minél több helyre, hogy minél többet láthasson és tanulmányozhassa a látottakat.

Kisbabák látásának fejlődése

A látás kialakulásának folyamata

Egészséges újszülöttek akár már egyhetesen is visszamosolyoghatnak szüleikre, melyből arra következtethetünk, hogy már ilyenkor is többre képesek, mint csupán a mozgások és homályos körvonalak érzékelése.

Kezdetben körülbelül 20-25 centiméteres távolságban látnak a legélesebben és szinte biztosra vehető, hogy el tudják különíteni egymástól a háttereket és a különböző alakokat.

Szívesebben néznek olyan alakzatokat melyek éles kontúrral rendelkeznek. Születésük után a babák fejjel lefelé látják a világot, majd az idő előrehaladtával a tapasztalatok megtanítják őket ezeknek a képeknek az automatikus megfordítására.

Az első néhány hét folyamán a babák egyre többet tartják nyitva szemüket, nem kedvelik a túl erős fényeket, ugyanis azok még zavarják őket.

6 hetes kor környékén egyre érdeklődőbbek a környezetük iránt, de még nem követik teljes figyelemmel az alakzatok mozgását és még mindig zavaró számukra a hirtelen erős fény, azonban például a világító tárgyak felkeltik a figyelmüket. A számukra fontos dolgokat már úgy nézik meg, hogy nem csak tekintetüket, de fejüket is oda fordítják.

Kéthónapos korban már szemükkel követik a fényt és egyre alaposabban vizsgálják a különböző tárgyakat, egyre jobban elkülönül a szem és a fej mozgatása, melynek köszönhetően az emberek és tárgyak mozgását is jobban szemügyre vehetik.

Három hónapos korban már figyelemmel kísérik szüleiket, ha hozzájuk beszélnek vagy szólítják őket, négy és öt hónapos korban pedig már alaposan szemügyre veszik környezetüket is.

A makulaérés négyhónapos és másfél éves kor között zajlik, ilyenkor alakulnak ki a megfelelő kapcsolatok a sejtek között és azok megfelelő működése. Ez teszi lehetővé azt, hogy pontosan felismerjék az alakokat és formákat.

5-6 hónapos korban a baba már hosszabb időn keresztül nézegeti a közelében lévő dolgokat, játékait és megkeresi szemével a távolabbra eső dolgokat is. Ilyenkor már sokat lehet vele beszélgetni, érdeklődéssel nézegeti a színes ábrákat és vele szemben elhelyezkedő arcokat is.

Hat és tizenkét hónapos kor között kialakul a fúzió, melynek köszönhetően a két szemmel látott tárgyak képét egy képpé formálja, ez a térlátás kialakulásának feltétele is. Ezt követően kialakul a távolság és méret érzékelés is. A térlátás egy-másféléves kortól folyamatosan fejlődik.

A látás, mint alapvető funkció hároméves korra teljesen kialakul, ekkor a gyermek már például firkálni, rajzolni kezd. Körülbelül hatéves korra pedig a látóélesség teljesen kifejlődik.


Hány éves kortól javasolt a szemészeti szűrés?

A gyermek első-, illetve harmadik életévének betöltése után, majd iskolakezdés előtt is érdemes szemészeti szűrést végezni. Abban az esetben, ha családon belül előfordult tompalátás, kancsalság, egyéb szemészeti betegség vagy fénytörési hiba, akkor javasolt gyakrabban lekontrollálni gyermekünk szemének egészségügyi állapotát.

Gyermek szemvizsgálat Budapesten

Mi lehet pozitív hatással a gyermekek látásra?

A mai digitális világban sajnos több szülő beleesik abba a hibába, hogy már pici gyermekkorban digitális eszközt ad gyermeke kezébe. Ez jó megoldásnak tűnhet arra, hogy lekössük a gyermek figyelmét, de ez a lehető legrosszabb hatással van a gyermek látására.

Nagyon fontos, hogy minden nap legalább fél órát a szabadban töltsenek a gyerekek, természetes fényben olyan tevékenységet végezzenek, amely közben nincs szükségük a közelre fókuszálásra, elkerülve ezzel a fokozódó rövidlátást. Tökéletes tevékenységek erre a célra például a biciklizés, futkározás...


A szemüvegviselés kihívásai 6-12 éves kor között

6-12 éves kor között a gyermekek mindennapja teli vannak kihívásokkal, elkezdődnek iskolás éveik, melynek során írni, olvasni tanulnak. A megfelelő fejlődéshez szükségük van érzésszerveikre, főleg a látásukra, hiszen az információk legnagyobb része a szemükön keresztül jut el hozzájuk.

A szemüvegviselés gyermekek körében gyakran nehézségekbe ütközik, melyekkel sokszor a szülők is nehezen birkóznak meg. Gyakran előfordul, hogy a gyermek nem szeretne szemüveget viselni. Melyek a legfőbb okai ennek? Talán a gyermek számára legnehezebben tolerálható okként a környezete reakcióját említhetjük. Emlékezzünk csak vissza iskolás éveinkre, hányszor gúnyolódtak rajtunk vagy társainkon azért, mert szemüveget viseltünk.

Szintén vezető ok, amiért egy gyermek nehezen fogadja el azt, hogy szemüveges lesz, az az új szemüvege által nyújtott szokatlan kép és ennek következtében fellépő esetleges fejfájás. Mivel nem érzi komfortosan magát a szemüvegben, igyekszik a viselés mellőzésével elkerülni ezt.

A gyerekek kevésbé óvják például a cipőiket vagy tárgyaikat és sajnos általában szemüvegüket is, melynek következtében bizony a karcok gyorsan megjelenhetnek a szemüveglencséken. A megfelelő alapanyag és felületkezelés kiválasztásával jelentősen meghosszabbíthatjuk gyermekünk szemüvegének kihordási idejét.

A harmadik és szintén nem elhanyagolható, SŐT!! nagyon is fontos probléma, hogy a szülők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy melyik típusú szemüveglencse lenne a legmegfelelőbb gyermekük számára -ez eddig teljesen rendben is van, hiszen nem rendelkeznek optikai ismeretekkel-, de a még nagyobb baj az, ha az optikus nem kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett szemüveglencsét ajánl, hanem hagyományos lencsét készít a gyermeknek.


A szemüveg "menő"sítése ;)

Pozitív példát adhatunk gyermekünknek, ha olyan személyekről, sztárokról vagy mesehősökről beszélünk, akik szintén szemüveget viselnek. Próbáljuk megértetni velük, hogy miért fontos számára a szemüveg viselése és milyen előnyöket nyújt ez neki. Például jobban fogja látni a táblát az iskolában, kevésbé fog elfáradni, így több energiája maradhat a játékra is.

Fontos, hogy elmondjuk neki azt is, hogy a szokatlan érzés idővel el fog múlni, ehhez viszont szükséges, hogy folyamatosan hordja a szemüvegét.

De mi a helyzet akkor, ha a gyermek kitartóan viseli a szemüvegét, mégis panaszkodik, hogy nem lát elég élesen vagy kényelmetlen neki a szemüveg? Ilyenkor szükséges szakemberhez fordulni és ellenőriztetni, hogy megfelelők-e a szemüveglencsék dioptriái, megfelelően van e beállítva a szemüvegkeret a gyermek arcához, anatómiai adottságaihoz mérten.

NAGYON FONTOS, hogy vonjuk be a gyermeket is a szemüvegkeret kiválasztásába, hagyjunk időt neki, ne érezze azt, hogy bármit is rá szeretnénk erőltetni, hagyjuk játszani a színekkel. Ha kedve szerint választ, nagy valószínűséggel sokkal szívesebben fogja majd viselni az elkészült szemüveget.

Hogy megóvjuk gyermekünk szemét és szemüvegét is válasszunk polikarbonát alapanyagot, mely törhetetlen, strapabíró, a mai modern felületkezelésekkel együtt alkalmazva a karcoknak is jól ellenáll és mindenképpen figyeljük a megfelelő UV védelemre is!


Miért van szükség kifejezetten gyermekek számára készült szemüveglencsére?

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Mivel a gyermekek karja rövidebb, ezért az általuk nézett tárgyak távolsága is közelebb kerül a szemükhöz, mint a felnőttek esetében, ezért a fókusztávolság is megváltozik. Mivel alacsonyabbak, mint a felnőttek és gyakran felfelé néznek, a látószögük szintén eltér a felnőttekétől, amely szintén más kialakítású szemüveglencsét igényel.

Eyezen Kids szemüveglencse gyermekeknek kifejlesztve

Melyik szemüveglencse típus a legmegfelelőbb gyermekek számára?

Az Eyezen Kids lencsék kifejezetten a 6-12 évesek anatómiai adottságai, igényei alapján kerültek kialakításra, így fontos hangsúlyt fektetve a vizuális komfortra és a szem védelmére is. A lencsékbe a szemre káros ibolya-kék fény szűrő került beépítésre, így a digitális világ okozta kihívásokkal is könnyedén megbirkózhatnak. (400-450nm -> ISO 20772:2018)

A felhőtlen kültéri játék és időtöltés érdekében természetesen tökéletes védelmet nyújt a szemüveglencse a káros UV sugaraktól, továbbá a speciális Airwear alapanyag biztonságos viselést nyújt a gyermekek számára ütésálló tulajdonságának köszönhetően.

Biztosítja a gyermekeknek a tiszta és tökéletes látás élményét, hogy bármilyen távolságból kényelmesen tanulhassanak, a mindennapok kihívásaihoz igazodva.

Az Eyezen DualOptim Kids technológia biztosítja a megfelelő korrekciót, figyelembe véve a különböző tekintési irányokat és távolságokat.

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Kapcsolódó tartalom:

Nézzen szét aktuális ajánlataink és akcióink között!

 


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás