SZEMVIZSGÁLAT

Dr. Volek Éva szemész szakorvos

SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT

Dr. Volek Éva szemész szakorvos

 

Szemész szakorvosunk gondolatai:

A kisgyermekek speciális ellátást és gyermekszemészeti szemvizsgálati módszereket igényelnek, hiszen  úgy kell kiderítenünk a látásproblémájukat, hogy tőlük csak kevés szóbeli információt kapunk. 
Ezért az ő vizsgálatuk idő- és felszerelés igényesebb. Nagyobb gyerekeknél már hagyatkozhatunk a szubjektív módszerekre is az elmondásuk alapján.
Gyermekeink jó látása különösen fontos fejlődésük szempontjából, hiszen az őket körülvevő világból az információk több,mint 80%-áta látásukon keresztül kapják!

Gyermekszemészeti vizsgálat 1

Miért fontos kisgyermek korban a rendszeres szemészeti szűrés?

Vannak olyan látáshibák (pl. a tompalátás) amelyeknél sokkal nagyobb az esélye a sikeres terápiának, ha időben derülnek ki. Ezen látáshiba nagymértékben javítható megfelelő korrekcióval, illetve egyes esetekben a tompalátó szem erősítésével, amelyet úgy érünk el, hogy a másik szemet letakarjuk. Ezért fontos, hogy a szülők tudomást szerezzenek arról, hogy van teendőjük kisgyermekükkel kapcsolatban, különösen, ha a családi anamnézisben szerepel valamilyen látáshiba.

Gyermekszemészeti vizsgálat 2

Hasznos tanácsok szülőknek az első vizsgálat előtt

Vizsgálatra való bejelentkezés során a szülőknek adhatunk a vizsgálat során használt szimbólumokból egy másolatot, abból a célból, hogy ezek a képek, ábrák már ne legyenek ismeretlenek a gyermek számára. A vizsgálatot segítheti, ha otthon „kalózosat” játszunk a gyermekkel, tehát felváltva egy-egy szemét letakarjuk, mert szükséges lesz külön-külön is megnézni két szeme teljesítőképességét.

Hány éves korban javasolt a szemészeti szűrés?

A gyermek első-, illetve harmadik életévének betöltése után, majd iskolakezdés előtt is érdemes szűrést végezni. Abban az esetben, ha családon belül előfordult tompalátás, kancsalság, egyéb szemészeti betegség vagy fénytörési hiba, akkor javasolt gyakrabban lekontrollálni gyermekünk szemének egészségügyi állapotát.

Természetesen felnőttkorban is nagyon fontos szerepet játszik a rendszeres szemvizsgálat, ugyanis ezzel kiszűrhetjük a különböző szemészeti betegségeket, akár funduskamerával történő szemfenék vizsgálat során is.

Az előzetes bejelentkezéssel Ön és gyermeke a megbeszélt időben, várakozás nélkül juthat szemész szakorvosi ellátáshoz!

Kérjen időpontot szemészeti vizsgálatra!

Hívás most

 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések