Kékfényszűrő szemüveg


Megosztás Facebook

A szem védelméért, gamereknek, digitális eszközöket használóknak.


A legújabb technológiákkal készített és felszerelt digitális eszközök vitathatatlanul olyan élményt nyújtanak számunkra munkánk, szórakozásunk során, melyről pár évtizeddel ezelőtt elképzelhető, hogy még álmodni sem mertünk.

A társadalom nagy része azonban még mindig nincs tisztában ezeknek az eszközöknek a szemünkre gyakorolt negatív hatásaival és egészségünkre leselkedő veszélyeivel. Egy közös tulajdonsága ugyanis minden fent említett eszköznek van, ez pedig a káros ibolya-kék fény kibocsátás. Rendkívül fontos tehát, hogy használjunk kékfény szűrős szemüveget és óvjuk szemünk egészségét!


Mi az a kék fény és milyen forrásai vannak?

A kék fény (High Energy Visible)  a szemet erősen károsító, nagy energiájú látható fény, amely könnyedén eléri a retinát és hosszú távon annak károsodásához vezethet. A látható fény tartománya 380 és 780 nanométer között található, a kék fény ennek a tartománynak a 380 és 500 nanométer közti részét teszi ki, melyből a 415 és 455 nanométer közötti ibolya-kék spektrum rendelkezik a legnagyobb egészségkárosító hatással.

A nap által kibocsátott sugarakkal érkezik meg hozzánk a kék fény, mely életünk részét képezi, hiszen a helyes színérzékeléshez hozzá tartozik ez a tartomány is. Azonban a digitális eszközök, a laptop, tablet, PC, és okostelefonok kijelzőiben található, hidegfehér fényt kibocsájtó LED-nek éppen a fenti, szemre legveszélyesebb ibolya-kék tartományban van a csúcsa és közvetlen közelről érinti szemünket. Ezentúl persze fontos megemlítenünk otthonunk, irodánk mesterséges fényeit, melyek szintén ebbe a kategóriába sorolhatók.


Kékfény szűrős szemüveglencse

Milyen hatással van a szemünkre?

A kék fénynek jócskán vannak káros hatásai, ami nem csak a szemünket érintheti, ilyen például az alvászavar. A kék fény akadályozza a melatonin hormon termelődését, aminek a legnagyobb szerepe van az alvásunkban. Ez nem csak az elalvást nehezíti meg, hanem az alvásminőségét is ronthatja. Hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához is, mivel felborítja a cirkadián ritmust, ami miatt éjjel álmatlanabbak, napközben pedig fáradtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk. Ez szabályozza az alvás-ébrenlét idejét és egyensúlyát is, abban az esetben, ha ez felborul megemelkedik a vércukorszint, ami prediabéteszhez vezethet.

A folyamatos digitális eszközhasználat mellett, a megfelelő szűrés hiányában rövidtávon olyan panaszokat tapasztalhatunk mint a szemvörösség, szemszárazság, fejfájás vagy fáradtság.

Hosszú távon jelentősen rombolhatja a retina épségét, ugyanis a retina fényérzékeny sejtjeiben tesz nagy kárt, ami akár makuladegenerációhoz is vezethet, veszélyeztetve ezzel látásunkat.  Ez alapvetően egy időskori betegség, de a kék fény sugárzás előre hozhatja a kialakulásának lehetőségét. Ezen kívül szemszárazságot is okozhat, mivel károsítja a nyáktermelő kehelysejteket. Nem csak azért lesz szárazabb a szemünk a túlzott monitornézéstől, mert kevesebbet pislogunk, hanem azért is mert kevesebb lesz a könnyünk nyáktartalma. Túlerőltethetjük szemünket, ennek következtében homályos lehet a látásunk.


Fontos a megfelelő kékfény védelem

Hogyan védekezhetünk ellene?

Válasszunk olyan szemüveglencsét, amely megfelelő ibolya-kék fény szűrő tulajdonságokkal rendelkezik. Az optikai piacon több megoldással is találkozhatunk már. A kékfény szűrés történhet a lencse felületkezelésével vagy akár a lencse alapanyagába is beépíthető már ez a tulajdonság.

Felületkezelésként választhatjuk az Essilor szemüveglencse gyártó Crizal Prevencia kékfény szűrőjét, mely a lencse felületén fejti ki hatását, kiszűri a káros nagyenergiájú kék fény tartomány egy részét, vagyis a káros ibolya-kék sugarakat, miközben az életfunkciókhoz elengedhetetlen türkiz-kék fényt átengedi a szemüveglencsén. Így hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez, ráadásul védelmet nyújt a tükröződés, az ujjlenyomatok, a por és karcok ellen is.

Dönthetünk úgy is, hogy a lencse belsejébe épített védelmet választjuk, vagyis az Eye Protect System alapanyagot. Ez a típus egy picit esztétikusabb megjelenést kölcsönözhet, ugyanis nincs jelen a lencse első felületén megjelenő, felületkezelésről visszatükröződő kékes-lilás árnyalat. Az Eye Protect System a káros ibolya-kék tartomány csaknem 23% át is képes önmagában kiszűrni, azonban kombinálhatjuk is ezt a megoldást a Crizal Prevencia réteggel, elérve így egy akár 40%-os védelmet.


A kékfényszűrős szemüveglencse előnyei

A kékfény szűréssel megtettem mindent szemem és látásom jólétéért?

A válasz nem. A megfelelő látáskorrekció is szükséges ahhoz, hogy szemünknek a maximumot nyújtsuk. Ennek hiánya ugyanúgy okozhat kellemetlenséget, fejfájást, szemfáradtságot. Egy professzionális látásvizsgálat alkalmával megadjuk a tökéletes látásélességet a páciensnek és az figyelembe véve az igényeit, - munkakörülmények, szabadidős tevékenységek, stb. – és a kiválasztott szemüvegkeret paramétereit elkészítjük a számára legmegfelelőbb szemüveglencsét.


Milyen típusú szemüveglencsékre érhetők el?

Ahogy a kékfény szűrő megoldások, úgy a szemüveglencsék típusai is lépést tartanak a digitalizációval. Elérhetők kimondottan munkához kifejlesztett-, fiataloknak megoldást nyújtó alkalmazkodást segítő-, és olyan személyre szabott multifokális szemüveglencsék is melyek minden távolságra éles látást nyújtanak. Ezek természetesen mind kérhetők a fent említett kékfény szűrős megoldásokkal.

Jelentkezzen be hozzánk látásvizsgálatra és segítünk megtalálni a legjobb megoldást Önnek!

Online időpontfoglalás


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás