MILYEN A JÓ MONITOR SZEMÜVEG?

Hogyan válasszunk monitor szemüveget?

Miért van szükség monitor szemüvegre?

A képernyő előtti munkavégzés sokszor egész napos tevékenység, így nagyon fontos, hogy a monitor szemüveg minden szempontot figyelembe véve legyen kiválasztva. Mivel a monitor távolsága erősen függ attól, hogy milyen eszközt használunk, annak megfelelően más és más szemüveglencsére lesz szükségünk. Látásunk szempontjából az asztali monitor úgynevezett köztes vagy munka távolságban kb. 60-80 cm-re helyezkedik el, így az egyfókuszú olvasószemüveg már nem lesz megfelelő az éles képhez.

Mivel 40-45 éves kortól már más lesz a látásunk közelre és távolra (presbiópia), így más típusú szemüveglencsére lesz szüksége egy fiatalabbnak és másra egy ennél idősebbnek. Ennek eldöntéséhez mindenképpen érdemes olyan optika üzletet választani, ahol jól felkészült szakemberek segítségével, együtt választhatja ki az adott célra a legmegfelelőbbet.

Ha például laptopon dolgozunk, akkor a fiatalabbaknak úgynevezett alkalmazkodást segítő szemüveg tud segíteni a digitális képernyők előtt, míg a 40 felettieknek elvileg elég egy olvasószemüveg is, hiszen a billentyűzet össze van kötve a monitorral, így mindenképpen kartávolságban kell lennie. Az már más kérdés, hogy ha például egy értekezleten a kivetített ábrákat is látnunk kell ebben a korban, akkor már biztosan olyan szemüvegre van szükség, amely egy szemüvegben minden távolságra éles képet tud adni.

monitor szemüveg 1 - style optika

Amennyiben asztali számítógépen és egy vagy több nagy monitoron dolgozunk, akkor a presbióp korban úgynevezett munkaszemüvegre lesz szükségünk. Persze megoldható általános multifokális szemüveggel is a munka, de ehhez szükséges némi kompromisszum, hiszen egy mindennapi használatra tervezett lencsétől nem várható el az a látáskomfort speciálisan munka közben, mint egy direkt erre a célra tervezett szemüvegtől.


Milyen típusú monitorszűrő szemüveget válasszunk?

Monitorszűrő szemüveg esetén a megfelelő korrekcióra és a jól kiválasztott szemüveglencse típusra helyezzük a hangsúlyt! 

A megfelelő dioptriás korrekció azért fontos, mert különben a vegetatív idegrendszerünket terheljük a folyamatos plusz alkalmazkodással, és ez szemfáradáshoz, szemvörösséghez, sőt akár fejfájáshoz is vezethet.

A fiataloknak az úgynevezett alkalmazkodást segítő Essilor Eyezen lencse családot javasoljuk, akár kisgyermekkortól egészen 40-45 éves korig.
40-45 év felett pedig általános Varilux multifokális szemüveget, szükség esetén kiegészítve egy Varilux Digitime munkaszemüveggel.

monitor szemüveg 2 - style optika


Szükséges-e színes védőszemüveg monitor előtti munkavégzéshez?

Régen sárgás színű szűrőt ajánlottak a kontraszt fokozására monitor szemüvegként. Erre ma már nincs szükség, hiszen a LED képernyők kellő kontraszttal rendelkeznek.

A mai LED monitorokhoz viszont olyan szűrő szükséges, amely a hideg fehér színű LED által kibocsátott, szemre káros ibolya-kék fény ellen nyújt védelmet!
Többféle megoldás is létezik erre a problémára, az egyik egy speciális kék antireflex réteg a lencse felületén, a másik pedig az alapanyag által nyújtott ibolya-kék védelem, illetve ezek kombinációja.

A Crizal Prevencia antireflex réteg kiszűri a szemre káros ibolya-kék fény kb. 20%-át, az Eye Protect System alapanyagokból készült szemüveglencsék pedig szintén 20%-ot, csökkentve ezzel az ún. időskori makuladegeneráció kialakulását. A 2 technológia együttes használatával pedig összesen kb. 35% ibolya-kék fény szűrhető ki.

A Transitions fényre sötétedő lencsék már alapanyagukban tartalmazzák az ibolya-kék fényvédelmet, így 1.4x - 2x védelmet adva a hagyományos színtelen lencsékhez képest beltérben és 8x védelmet adva sötét állapotban kültéren.

Színes lencsére tehát nincs szükség a monitor előtti munkához, sőt, bármilyen szín használata még probléma okozója is lehet egyes munkaköröknél a színtorzítás miatt. (pl. grafikusok, fogorvosok)


Milyen egyéb szempontok fontosak a monitornéző szemüveg kiválasztásánál?

Érdemes végiggondolni, milyen digitális eszközöket szeretnénk használni monitor szemüvegünkkel és azok milyen távolságokra illetve nézővonalakban találhatóak, mert ezek az információk sokat segítenek a megfelelő monitor szemüveg kiválasztásában.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy meddig kell látnunk a monitor szemüveggel...csak a laptop képernyőjéig vagy a szoba túlsó végéig, esetleg még az irodában közlekedni is szeretnénk-e vele...

Mennyi az ára a monitor szemüvegnek?

Az előzőekből talán kiderült, hogy itt nem egy adott szemüvegről beszélünk, amelynél fix az ár, hanem egyedileg kiválasztott és személyre szabható lencse típusokról, amelyek különböző alapanyagokból és azokhoz választható felületvédelmekből állnak, így nagyon nehéz egy árral meghatározni a végül együtt kiválasztott monitor szemüveg árát.
És természetesen a végső ár függvénye még a kiválasztott szemüvegkeretnek is.

Amennyiben Ön a pontos árra kíváncsi, érdemes bejelentkezni hozzánk egy szemvizsgálatra és utána közösen kiderítjük, mi lenne az Ön számára legjobb monitor szemüveg megoldás!

 

Úgy érzi, hogy több információra lenne szüksége? Kérjen visszahívást!

Hívás most

 

Szeretne bejelentkezni szemvizsgálatra?

Online időpontfoglalás

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések