Kiterjesztett viseletű kontaktlencsék


Megosztás Facebook

Mit nevezünk kiterjesztett viseletű kontaktlencsének?

Kontaktlencsék esetében a kiterjesztett viselés azt jelenti, hogy a lencsét a napközbeni viselés után nem távolítjuk el a szemről, hanem a lencse típusától függően akár több napig, vagy hétig folyamatosan a szemben marad.

Ezt a viselési módot általában azok választják, akik el szeretnék kerülni a mindennapi kontaktlencse viseléssel járó feladatokat, mint a lencsék felhelyezése, levétele, illetve ápolása. Ezzel sokkal törődésmentesebbé téve maguknak a kontaktlencse viselést.

Fontos megjegyezni, hogy kiterjesztett viselésű kontaktlencsét csak azok a páciensek kaphatnak, akik pontosan tisztában vannak a kontaktlencse viselés szabályaival, és be is tartják azokat, rendszeresen járnak ellenőrző vizsgálatokra, panasz esetén pedig a lencséket egyből eltávolítják szemükről, és jelentkeznek kontrollra.

 

Kiterjesztett viseletű kontaktlencse 1

 

Milyen esetekben javasolt a kiterjesztett viseletű kontaktlencse használata?

A kiterjesztett viselésű kontaktlencsék használata sokrétű lehet. A fent már említett “kényelmi” szempontokat kiegészítve hasznos lehet ez a típusú lencse különböző foglalkozásokhoz, amelyek akár az éjszakába is elhúzódhatnak, mint például: katonai szolgálat, ahol esetleg nem megoldható a kontaktlencse levétele a szemről, vagy hosszabb túrázásnál, amikor nem megoldható a kontaktlencse ápolásához szükséges higiénia. A látás korrekció mellett szemorvosi ajánlásra ezek a típusú lencsék alkalmazhatók terápiás célokra is, így elősegítve és felgyorsítva az egyes szembetegségek, például a hámosodás vagy a kisebb fekélyek gyógyulási folyamatát.

 

 A "technológia"

Alapanyagukat tekintve szilikon-hidrogél lencsék, amelyeket könnyű megszokni és stabil felfekvésük miatt egész nap kényelmes viseletet biztosítanak. Ez az anyag az eddigi összes többinél nagyobb oxigénáteresztő képességgel rendelkezik, így biztosítja szemünknek az oxigén ellátást.A magas oxigénáteresztő képesség azonban nem egyezik meg azzal az állapottal, amikor kontaktlencse nélkül kap oxigént a szemünk! A legtöbb ilyen típusú kontaktlencsének alacsony a víztartalma, ennél fogva nehezen szárad ki, ugyanakkor a lencse a nedvességtartalmát a saját könnyünkből nyeri, tehát az alacsony víztartalom eredményezi, hogy kevésbé szárad ki a szemünk a kontaktlencsében. Az alacsony víztartalom előnye még, hogy a lencsén nehezebben telepszenek meg az egyes mikroorganizmusok, baktériumok, így kisebb a fertőzés veszélye.

 

Macera-mentes kontaktlencse, a lusták lencséje...

Ezek a típusú lencsék úgy vannak kialakítva, hogy különösebb ápolást nem igényelnek. Fontos megjegyezni, hogy ettől függetlenül, ha valamilyen szennyeződés kerül a lencsére, abban az esetben kontaktlencse ápoló folyadékkal gondosan meg kell tisztítani, illetve szintén a folyadékkal le kell öblíteni! Természetesen ezeket a lencséket is ha éjjelre, vagy napközben levesszük szemünkről, akkor helyezzük őket kontaktlencse tároló dobozba amit mindig friss folyadékkal töltsünk fel! Ha úgy érezzük, hogy szárazabb a szemünk a kelleténél, akkor nyugodtan használjunk nedvesítő cseppeket, akár naponta többszöri alkalommal is. Ezek közül elérhetőek teljesen tartósítószer mentes termékek is, amelyek egyáltalán nem váltanak ki a szemben allergiás reakciókat, így a túladagolástól vagy hozzászokástól sem kell tartani.

 

Kiterjesztett viselésű kontaktlencse 2

 

Előnye tehát a nem kiterjesztett viseletű kontaktlencsékkel szemben, hogy nem igényel mindennapos ápolást a lencse, így idő-, illetve költséghatékony megoldás.Ugyanakkor mint minden kontaktlencsénél, ennél a típusnál is fontos a rendszeres ellenőrzés.A nem kiterjesztett viseletű lencséknél félévente kötelező a kontrollvizsgálat, a kiterjesztett viseletűeknél pedig ajánlott 3 havonta felkeresni optometristánkat vagy szemész szakorvosunkat, még panaszmentes állapotban is. A folyamatos viselés ugyanis sokkal jobban megterheli a szemet, mint a nem kiterjesztett viseletű kontaktlencsék használata. Érdemes időközönként levenni szemünkről a lencséket, fertőtleníteni azokat.

 

Viselési mód(ok)

Eltér a többi fajta kontaktlencsétől. Alkalmas nappali-,flexibilis-, illetve folyamatos viseletre is. Flexibilis viselet lehet például, ha a hét egyes napjain, különböző elfoglaltságaink miatt nem távolítjuk el szemünkről a lencsét, hanem éjszaka is viseljük azt.
Folyamatos viselés esetén pedig maximum 30 napig viselhető a lencse. 30 nap után a lencsét el kell távolítani a szemről, és el kell dobni! A hosszú távú egészséges kontaktlencse viselés feltétele, hogy hetente legalább 2 napot pihentessük a szemünket vagyis hagyjuk szabadon lélegezni a szaruhártyánkat.

 

Véleményünk..

A Style Optika ajánlása az eddig leírtak ellenére a napi eldobható kontaktlencsék használata. Magunk is kontaktlencse viselők lévén ébredtünk már fent felejtett kontaktlencsében, és így tudjuk, milyen kellemetlen érzés a szaruhártyára “rászívódott” lencsével kezdeni a napot. Az “élmény” ahhoz fogható, mintha elfelejtettük volna előző este lemosni a sminkünket, esetleg nylon harisnyában aludtunk volna. Mint azt a cikk szakmai részében is jeleztük, egy műanyag lencse oxigén áteresztése nem vetekedhet azzal, ha a szaruhártya közvetlenül kap oxigén ellátást a levegővel érintkezve. 

Az álmaink élesen látásához pedig nincs szükségünk kontaktlencsére :)

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a kontaktlencsék iránt, várjuk szeretettel üzletünkben egy kontaktlencse alkalmassági vizsgálatra és tanácsadásra.

Online időpontfoglalás

 

Kapcsolódó tartalom:

Nézzen szét aktuális ajánlataink és akcióink között!


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás