KITERJESZTETT VISELETŰ KONTAKTLENCSÉK

Előnyök, hátrányok, veszélyek

Kiterjesztett viseletű kontaktlencsék

 

Mit nevezünk kiterjesztett viseletű kontaktlencsének?

Kontaktlencsék esetében a kiterjesztett viselés azt jelenti, hogy a lencsét a napközbeni viselés után nem távolítjuk el a szemről, hanem a lencse típusától függően akár több napig, vagy hétig folyamatosan a szemben marad. Ezt a viselési módot általában azok választják, akik el szeretnék kerülni a mindennapi kontaktlencse viseléssel járó feladatokat, mint a lencsék felhelyezése, levétele, illetve ápolása. Ezzel sokkal törődésmentesebbé téve maguknak a kontaktlencse viselést. Fontos megjegyezni, hogy kiterjesztett viselésű kontaktlencsét csak azok a páciensek kaphatnak, akik pontosan tisztában vannak a kontaktlencse viselés szabályaival, és be is tartják azokat, rendszeresen járnak ellenőrző vizsgálatokra, panasz esetén pedig a lencséket egyből eltávolítják szemükről, és jelentkeznek kontrollra.

Kiterjesztett viseletű kontaktlencse 1 - Style Optika

Milyen esetekben javasolt a kiterjesztett viseletű kontaktlencse használata?

A kiterjesztett viselésű kontaktlencsék használata sokrétű lehet. A fent már említett “kényelmi” szempontokat kiegészítve hasznos lehet ez a típusú lencse különböző foglalkozásokhoz, amelyek akár az éjszakába is elhúzódhatnak, mint például: katonai szolgálat, ahol esetleg nem megoldható a kontaktlencse levétele a szemről, vagy hosszabb túrázásnál, amikor nem megoldható a kontaktlencse ápolásához szükséges higiénia. A látás korrekció mellett szemorvosi ajánlásra ezek a típusú lencsék alkalmazhatók terápiás célokra is, így elősegítve és felgyorsítva az egyes szembetegségek, például a hámosodás vagy a kisebb fekélyek gyógyulási folyamatát.

 A "technológia"

Alapanyagukat tekintve szilikon-hidrogél lencsék, amelyeket könnyű megszokni és stabil felfekvésük miatt egész nap kényelmes viseletet biztosítanak. Ez az anyag az eddigi összes többinél nagyobb oxigénáteresztő képességgel rendelkezik, így biztosítja szemünknek az oxigén ellátást.A magas oxigénáteresztő képesség azonban nem egyezik meg azzal az állapottal, amikor kontaktlencse nélkül kap oxigént a szemünk! A legtöbb ilyen típusú kontaktlencsének alacsony a víztartalma, ennél fogva nehezen szárad ki, ugyanakkor a lencse a nedvességtartalmát a saját könnyünkből nyeri, tehát az alacsony víztartalom eredményezi, hogy kevésbé szárad ki a szemünk a kontaktlencsében. Az alacsony víztartalom előnye még, hogy a lencsén nehezebben telepszenek meg az egyes mikroorganizmusok, baktériumok, így kisebb a fertőzés veszélye.

Kiterjesztett viseletű kontaktlencse 2 - Style Optika

Macera-mentes kontaktlencse, a lusták lencséje...

Ezek a típusú lencsék úgy vannak kialakítva, hogy különösebb ápolást nem igényelnek. Fontos megjegyezni, hogy ettől függetlenül, ha valamilyen szennyeződés kerül a lencsére, abban az esetben kontaktlencse ápoló folyadékkal gondosan meg kell tisztítani, illetve szintén a folyadékkal le kell öblíteni! Természetesen ezeket a lencséket is ha éjjelre, vagy napközben levesszük szemünkről, akkor helyezzük őket kontaktlencse tároló dobozba amit mindig friss folyadékkal töltsünk fel! Ha úgy érezzük, hogy szárazabb a szemünk a kelleténél, akkor nyugodtan használjunk nedvesítő cseppeket, akár naponta többszöri alkalommal is. Ezek közül elérhetőek teljesen tartósítószer mentes termékek is, amelyek egyáltalán nem váltanak ki a szemben allergiás reakciókat, így a túladagolástól vagy hozzászokástól sem kell tartani.

Kiterjesztett viseletű kontaktlencse 3 - Style Optika

Előnye tehát a nem kiterjesztett viseletű kontaktlencsékkel szemben, hogy nem igényel mindennapos ápolást a lencse, így idő-, illetve költséghatékony megoldás.Ugyanakkor mint minden kontaktlencsénél, ennél a típusnál is fontos a rendszeres ellenőrzés.A nem kiterjesztett viseletű lencséknél félévente kötelező a kontrollvizsgálat, a kiterjesztett viseletűeknél pedig ajánlott 3 havonta felkeresni optometristánkat vagy szemész szakorvosunkat, még panaszmentes állapotban is. A folyamatos viselés ugyanis sokkal jobban megterheli a szemet, mint a nem kiterjesztett viseletű kontaktlencsék használata. Érdemes időközönként levenni szemünkről a lencséket, fertőtleníteni azokat.

Viselési mód(ok)

Eltér a többi fajta kontaktlencsétől. Alkalmas nappali-,flexibilis-, illetve folyamatos viseletre is. Flexibilis viselet lehet például, ha a hét egyes napjain, különböző elfoglaltságaink miatt nem távolítjuk el szemünkről a lencsét, hanem éjszaka is viseljük azt.
Folyamatos viselés esetén pedig maximum 30 napig viselhető a lencse. 30 nap után a lencsét el kell távolítani a szemről, és el kell dobni! A hosszú távú egészséges kontaktlencse viselés feltétele, hogy hetente legalább 2 napot pihentessük a szemünket vagyis hagyjuk szabadon lélegezni a szaruhártyánkat.

Véleményünk..


A Style Optika ajánlása az eddig leírtak ellenére a napi eldobható kontaktlencsék használata. Magunk is kontaktlencse viselők lévén ébredtünk már fent felejtett kontaktlencsében, és így tudjuk, milyen kellemetlen érzés a szaruhártyára “rászívódott” lencsével kezdeni a napot. Az “élmény” ahhoz fogható, mintha elfelejtettük volna előző este lemosni a sminkünket, esetleg nylon harisnyában aludtunk volna. Mint azt a cikk szakmai részében is jeleztük, egy műanyag lencse oxigén áteresztése nem vetekedhet azzal, ha a szaruhártya közvetlenül kap oxigén ellátást a levegővel érintkezve. 

Az álmaink élesen látásához pedig nincs szükségünk kontaktlencsére :)

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a kontaktlencsék iránt, várjuk szeretettel üzletünkben egy kontaktlencse alkalmassági vizsgálatra és tanácsadásra.

Jelenkezzen be online:

Online időpontfoglalás

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések