Kontaktlencse folyadék összetétele


Megosztás Facebook

Amit a kontaktlencse folyadékokról tudni érdemes

A megfelelő kontaktlencse használathoz elengedhetetlen, hogy mindig az adott kontaktlencséhez megfelelő folyadékot használjuk. Nagyon fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, illetve tároljuk kontaktlencséinket, ugyanis ezzel jelentősen növelhetjük lencséink élettartamát, illetve csökkenthetjük a különböző fertőzések kialakulásának esélyét.

 

Kontaktlencse folyadék összetétele 1

 

 
Három dolog, amire mindig figyeljünk:

Mindig mossuk tisztára és töröljük szárazra kezeinket, ugyanis a víz táptalaja lehet a különböző baktériumoknak, amelyeket könnyen a szemünkbe juttathatunk a lencsék felrakásánál és levételénél egyaránt.


Ami a kontaktlencse folyadékokat illeti, mindig friss oldatot használjunk a tároláshoz, mielőtt a tárolódobozba helyezzük a lencséket, szintén az ápoló folyadékkal alaposan öblítsük le, így megszabadulhatunk a lencsén lévő baktériumoktól, szennyeződésektől. Ezután tegyük a kontaktlencséket a tároló dobozba, és töltsük fel azt folyadékkal úgy, hogy teljesen ellepje a lencséket.

Minden tároló folyadék vásárlásnál találunk a dobozban egy új tároló dobozt is, ez nem véletlen hiszen ezeket is cserélni kell az új folyadék megnyitásával egy időben.A tároló doboz belseje barázdákkal van ellátva, ezzel megkönnyítve a viselő számára a lencse kivételét a tárolóból, ugyanakkor hátránya, hogy a szennyeződések, baktériumok a barázdák között könnyen megtelepszenek. 

 

Mit érdemes tudni a különböző kontaktlencse folyadékokról?

A többfunkciós kontaktlencse folyadék összetételét tekintve tartalmaz tisztító-, fertőtlenítő-, nedvesítő-, illetve tartósító szert is. A tartósítószer egyes esetekben kiválthat allergiás reakciót szemünkben, ilyenkor ajánlott tartósítószer mentes termékre cserélni azt. A különbség a kettő között a folyadék eltarthatóságában mutatkozik, a tartósítószert tartalmazó folyadék felbontás után 6 hónapig, míg a tartósítószer mentes 3 hónapig használható.


Fontos,hogy a lejárati idő után már ne használjuk, mivel az oldat hatóanyagai gyengülnek, így elszaporodhatnak benne az egyes baktériumok.
Többfunkciós kontaktlencse tisztító például az Opti-Free termékcsalád, Solo Care, All In One Light stb.. Ezeket az ápolószerek több kiszerelésben elérhetők, pl: 60 ml, 120 ml, 240 ml, 355 ml, 360 ml. A kisebb kiszerelések utazáshoz praktikusabbak, ugyanis a repülőgépekre felvihető legnagyobb mennyiség 100ml. Ezek mind a havi, mind pedig a kiterjesztett viselésű kontaktlencse tisztítására, illetve tárolására is tökéletesen megfelelnek.

 

Kontaktlencse folyadék összetétele 2

 

Milyen folyadékot használjon, akinek erős fehérje lerakódás látható a kontaktlencséjén?

Azoknak akiknek erősebb a fehérje kiválasztásuk, megoldás lehet a hidrogén-peroxidos tisztítófolyadék (pl: AO Sept). Az ilyen típusú folyadék mellett találunk a dobozban egy speciális tároló tokot és egy katalizátort. A katalizátort a tároló alá kell helyezni, hat órán belül a lencséket tilos a szemre helyezni, ugyanis ennyi időre van szükség a hidrogén-peroxid közömbösítésére. Ellenkező esetben maró, irritáló érzést okoz a szemben. Hat óra elteltével a kontaktlencséket felhelyezhetjük a szemre. Ha a lencse több, mint 24 órát a folyadékban volt, ezt a folyamatot újra meg kell ismételni.

 

Kontaktlencse folyadék összetétele 3


Szemünk világa nagy kincs, így érdemes odafigyelnünk a fent leírtakra, ezzel megőrizhetjük szemünk egészségét, és élvezhetjük a kontaktlencse adta előnyöket :)


Kérdése van kontaktlencséje ápolásával kapcsolatban? Keressen minket bizalommal!

Hívás most


Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Fokozott higiéniai etikett

Fokozott higiéniai etikett

FOKOZOTT HIGIÉNIAI ETIKETT bevezetéséről döntöttünk, MINDNYÁJUNK egészsége érdekében!
A kialakult vírusveszély miatt kérjük - az Ön és munkatársaink egészsége védelmében - következőkben leírtak maradéktalan betartására.

Gucci szemüvegkeretek- Az örök luxus

Gucci szemüvegkeretek

A GUCCI szemüvegkeretek és napszemüvegek ugyanolyan magas minőséget képviselnek, mint a márkán belül megtalálható egyéb termékek. Rendkívül precíz kialakítási megoldásokkal, minden részletre odafigyelve a legmagasabb minőségű anyagokból készülnek optikai termékeik.
A változatos kollekciónak köszönhetően minden ember megtalálja a stílusához leginkább illő darabot.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása - 1. rész

Milyen szemüvegkeret áll jól nekem? - sokszor találkozunk ezzel a kérdéssel üzletünkben vásárlóink részéről. A kérdés talán egyszerűnek tűnik, de a válasz annál összetettebb. Több fontos tényezőt is érdemes figyelembe venni, mielőtt szemüveget választunk. Lássuk melyek ezek!

monitor szemüveg

Milyen a jó monitor szemüveg?

Nem egyszerű a megfelelő lencse kiválasztása a monitorhoz, és sokan nem is tudják hogy mai DIGITÁLIS világunkban milyen monitorszűrő lenne nekik a legjobb. Mi segítünk Önnek kiválasztani!

Ingyenes látásvizsgálat

Ingyenes szemvizsgálat

Ebben a blogcikkben szeretnénk körüljárni az ingyenes szemvizsgálatot, mert ez a kifejezés szinte beleivódott már a köztudatba és sokan meglepődnek, ha ezt a szolgáltatást valahol esetleg pénzért kapják.

Online időpontfoglalás