KONTAKTLENCSE FOLYADÉK ÖSSZETÉTELE

Amit a kontaktlencse folyadékokról tudni érdemes...

Kontaktlencse folyadék összetétele

 
A megfelelő kontaktlencse használathoz elengedhetetlen, hogy mindig az adott kontaktlencséhez megfelelő folyadékot használjuk. Nagyon fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, illetve tároljuk kontaktlencséinket, ugyanis ezzel jelentősen növelhetjük lencséink élettartamát, illetve csökkenthetjük a különböző fertőzések kialakulásának esélyét.

Kontaktlencse folyadék összetétele 1

 
Három dolog, amire mindig figyeljünk:


Mindig mossuk tisztára és töröljük szárazra kezeinket, ugyanis a víz táptalaja lehet a különböző baktériumoknak, amelyeket könnyen a szemünkbe juttathatunk a lencsék felrakásánál és levételénél egyaránt.

Ami a kontaktlencse folyadékokat illeti, mindig friss oldatot használjunk a tároláshoz, mielőtt a tárolódobozba helyezzük a lencséket, szintén az ápoló folyadékkal alaposan öblítsük le, így megszabadulhatunk a lencsén lévő baktériumoktól, szennyeződésektől. Ezután tegyük a kontaktlencséket a tároló dobozba, és töltsük fel azt folyadékkal úgy, hogy teljesen ellepje a lencséket.

Minden tároló folyadék vásárlásnál találunk a dobozban egy új tároló dobozt is, ez nem véletlen hiszen ezeket is cserélni kell az új folyadék megnyitásával egy időben.A tároló doboz belseje barázdákkal van ellátva, ezzel megkönnyítve a viselő számára a lencse kivételét a tárolóból, ugyanakkor hátránya, hogy a szennyeződések, baktériumok a barázdák között könnyen megtelepszenek. 

Mit érdemes tudni a különböző kontaktlencse folyadékokról?


A többfunkciós kontaktlencse folyadék összetételét tekintve tartalmaz tisztító-, fertőtlenítő-, nedvesítő-, illetve tartósító szert is. A tartósítószer egyes esetekben kiválthat allergiás reakciót szemünkben, ilyenkor ajánlott tartósítószer mentes termékre cserélni azt. A különbség a kettő között a folyadék eltarthatóságában mutatkozik, a tartósítószert tartalmazó folyadék felbontás után 6 hónapig, míg a tartósítószer mentes 3 hónapig használható.

Fontos,hogy a lejárati idő után már ne használjuk, mivel az oldat hatóanyagai gyengülnek, így elszaporodhatnak benne az egyes baktériumok.
Többfunkciós kontaktlencse tisztító például az Opti-Free termékcsalád, Solo Care, All In One Light stb.. Ezeket az ápolószerek több kiszerelésben elérhetők, pl: 60 ml, 120 ml, 240 ml, 355 ml, 360 ml. A kisebb kiszerelések utazáshoz praktikusabbak, ugyanis a repülőgépekre felvihető legnagyobb mennyiség 100ml. Ezek mind a havi, mind pedig a kiterjesztett viselésű kontaktlencse tisztítására, illetve tárolására is tökéletesen megfelelnek.

Kontaktlencse folyadék összetétele 2

Milyen folyadékot használjon, akinek erős fehérje lerakódás látható a kontaktlencséjén?


Azoknak akiknek erősebb a fehérje kiválasztásuk, megoldás lehet a hidrogén-peroxidos tisztítófolyadék (pl: AO Sept). Az ilyen típusú folyadék mellett találunk a dobozban egy speciális tároló tokot és egy katalizátort. A katalizátort a tároló alá kell helyezni, hat órán belül a lencséket tilos a szemre helyezni, ugyanis ennyi időre van szükség a hidrogén-peroxid közömbösítésére. Ellenkező esetben maró, irritáló érzést okoz a szemben. Hat óra elteltével a kontaktlencséket felhelyezhetjük a szemre. Ha a lencse több, mint 24 órát a folyadékban volt, ezt a folyamatot újra meg kell ismételni.

Kontaktlencse folyadék összetétele 3
Szemünk világa nagy kincs, így érdemes odafigyelnünk a fent leírtakra, ezzel megőrizhetjük szemünk egészségét, és élvezhetjük a kontaktlencse adta előnyöket :)


Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések