Kontaktlencse okozta szemgyulladás


Megosztás Facebook

A kontaktlencse manapság már ugyanolyan biztonságos viseleletet nyújt számunkra, mint a szemüveg, DE(!!) rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a kontaktlencse viselés szabályaival annak érdekében, hogy megelőzhessük a különböző kontaktlencse okozta szövődmények kialakulását.

Ha kontaktlencse használatról beszélünk a legfontosabb dolog, amit ki kell hangsúlyoznunk: a HIGIÉNIA! Ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy olyan baktériumok kerülnek a szemünkbe, amelyek különböző gyulladást váltanak ki.

 

Kontaktlencse okozta szemgyulladás 1

 

Milyen szövődményeket okozhat a kontaktlencse?

Ha baktérium kerül a kontaktlencsére - ez adódhat a nem megfelelő tárolásból is - kialakulhat bakteriális kötőhártya gyulladás.

Az egyes tároló folyadékok is kiválthatnak allergiás reakciót szemünkben, amely szintén kötőhártya gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor viszketést érezhet a páciens, jelentősen megnő a könnytermelés. Ajánlott ebben az esetben tartósítószer-mentes kontaktlencse folyadékra váltani, illetve mellőzni a kontaktlencse használatát addig, amíg szemünk újra vissza nem nyeri egészséges állapotát.

A szövődmények közé sorolhatjuk még az óriáspapillás kötőhártya gyulladást is, melynek kialakulását több dolog is okozhatja. Kiválthatja például egy lencsére kerülő szennyeződés, a kontaktlencse túlhordása, de akár a kiterjesztett viselésű kontaktlencse is.

Említést tehetünk még az úgynevezett szoros lencse szindrómáról is. Ha a lencse túlságosan “rátapad” a szemünkre, akkor szaruhártyánk nem jut elegendő oxigénhez.

Ezeken kívül számos kellemetlen, de akár fájdalmas szembetegség is kialakulhat, ha nem használjuk elég körültekintően kontaktlencséinket.

 

Melyek a legfőbb tünetei egy szemgyulladásnak?

Szemgyulladás esetén viszkető-, kellemetlen érzést, fokozódó könnytermelést tapasztalhatunk, súlyosabb esetekben erősödő fájdalmat és akár látásromlást is

 

Mi a teendő szemgyulladás gyanú esetén?

Bármely fent említett betegségről is legyen szó, az éppen használt kontaktlencséket le kell venni a szemünkről a gyógyulásig tilos újra lencsét viselni. Ezen felül pedig bármilyen tünetet tapasztalunk forduljunk azonnal szemész szakorvoshoz.

 

Kontaktlencse okozta szemgyulladás 2

 

Hogyan előzhetjük meg a különböző szembetegségeket?

Fontos, hogy tiszta, száraz kézzel tegyük fel, illetve vegyük le kontaktlencséinket, ugyanis a víz táptalajt biztosít a baktériumoknak, amelyek ezután egyetlen mozdulattal a szemünkbe kerülhetnek.

Mindig friss kontaktlencse folyadékot használjunk, a tárolódobozba helyezés előtt alaposan öblítsük le lencséinket, így megválhatunk a rajtuk lévő szennyeződésektől. A tárolódobozt mindig addig töltsük fel folyadékkal, hogy az teljesen ellepje a lencséket. Új ápolószer vásárlása után a hozzá járó szintén új tárolódobozt használjuk, ugyanis ezeknek a dobozkáknak a belseje speciális barázdákkal van ellátva, ezzel megkönnyítve a kontaktlencse dobozból való kivételét. Idővel azonban ezeken a barázdákon megtelepszenek a különböző mikroorganizmusok, ezért fontos, hogy rendszeresen cseréljük ezeket.

Figyeljünk oda arra is, hogy kontaktlencsénket a kihordási idő lejárta után már ne használjuk. Ez idő után a kontaktlencse alapanyaga elöregszik, már nem rendelkezik a megfelelő oxigánáteresztő képességgel. Ezzel is megelőzhetjük az egyes betegségek kialakulását.

 

Ha bármilyen kérdése van a kontaktlencsékkel-, illetve azoknak használatával kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

Hívás most

 

Kapcsolódó tartalom:

Nézzen szét aktuális ajánlataink és akcióink között!


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás