KONTAKTLENCSE OKOZTA SZEMGYULLADÁS

A kontaktlencse okozta szövődményekről és azok megelőzéséről...

Kontaktlencse okozta szemgyulladás


A kontaktlencse manapság már ugyanolyan biztonságos viseleletet nyújt számunkra, mint a szemüveg, DE(!!) rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a kontaktlencse viselés szabályaival annak érdekében, hogy megelőzhessük a különböző kontaktlencse okozta szövődmények kialakulását.

Ha kontaktlencse használatról beszélünk a legfontosabb dolog, amit ki kell hangsúlyoznunk: a HIGIÉNIA! Ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy olyan baktériumok kerülnek a szemünkbe, amelyek különböző gyulladást váltanak ki.

Kontaktlencse okozta szemgyulladás 1

Milyen szövődményeket okozhat a kontaktlencse?

Ha baktérium kerül a kontaktlencsére - ez adódhat a nem megfelelő tárolásból is - kialakulhat bakteriális kötőhártya gyulladás.

Az egyes tároló folyadékok is kiválthatnak allergiás reakciót szemünkben, amely szintén kötőhártya gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor viszketést érezhet a páciens, jelentősen megnő a könnytermelés. Ajánlott ebben az esetben tartósítószer-mentes kontaktlencse folyadékra váltani, illetve mellőzni a kontaktlencse használatát addig, amíg szemünk újra vissza nem nyeri egészséges állapotát.

A szövődmények közé sorolhatjuk még az óriáspapillás kötőhártya gyulladást is, melynek kialakulását több dolog is okozhatja. Kiválthatja például egy lencsére kerülő szennyeződés, a kontaktlencse túlhordása, de akár a kiterjesztett viselésű kontaktlencse is.

Említést tehetünk még az úgynevezett szoros lencse szindrómáról is. Ha a lencse túlságosan “rátapad” a szemünkre, akkor szaruhártyánk nem jut elegendő oxigénhez.

Ezeken kívül számos kellemetlen, de akár fájdalmas szembetegség is kialakulhat, ha nem használjuk elég körültekintően kontaktlencséinket.

Melyek a legfőbb tünetei egy szemgyulladásnak?

Szemgyulladás esetén viszkető-, kellemetlen érzést, fokozódó könnytermelést tapasztalhatunk, súlyosabb esetekben erősödő fájdalmat és akár látásromlást is

Mi a teendő szemgyulladás gyanú esetén?

Bármely fent említett betegségről is legyen szó, az éppen használt kontaktlencséket le kell venni a szemünkről a gyógyulásig tilos újra lencsét viselni. Ezen felül pedig bármilyen tünetet tapasztalunk forduljunk azonnal szemész szakorvoshoz.

Kontaktlencse okozta szemgyulladás 2

Hogyan előzhetjük meg a különböző szembetegségeket?

Fontos, hogy tiszta, száraz kézzel tegyük fel, illetve vegyük le kontaktlencséinket, ugyanis a víz táptalajt biztosít a baktériumoknak, amelyek ezután egyetlen mozdulattal a szemünkbe kerülhetnek.

Mindig friss kontaktlencse folyadékot használjunk, a tárolódobozba helyezés előtt alaposan öblítsük le lencséinket, így megválhatunk a rajtuk lévő szennyeződésektől. A tárolódobozt mindig addig töltsük fel folyadékkal, hogy az teljesen ellepje a lencséket. Új ápolószer vásárlása után a hozzá járó szintén új tárolódobozt használjuk, ugyanis ezeknek a dobozkáknak a belseje speciális barázdákkal van ellátva, ezzel megkönnyítve a kontaktlencse dobozból való kivételét. Idővel azonban ezeken a barázdákon megtelepszenek a különböző mikroorganizmusok, ezért fontos, hogy rendszeresen cseréljük ezeket.

Figyeljünk oda arra is, hogy kontaktlencsénket a kihordási idő lejárta után már ne használjuk. Ez idő után a kontaktlencse alapanyaga elöregszik, már nem rendelkezik a megfelelő oxigánáteresztő képességgel. Ezzel is megelőzhetjük az egyes betegségek kialakulását.

Ha bármilyen kérdése van a kontaktlencsékkel-, illetve azoknak használatával kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

Hívás most

 

STYLE OPTIKA SZEMÜVEG, NAPSZEMÜVEG ÉS KONTAKTLENCSE SZALON BUDAPEST- VARILUX MESTER OPTIKA

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések