NAPSZEMÜVEG SZEMÜVEGESEKNEK

Minden szemüveges álma egy divatos napszemüveg. Mutatjuk milyen megoldások állnak rendelkezésre!


Napszemüveg szemüvegeseknek


Sokan nem tudják, hogy napjainkban már a legtöbb dioptriás szemüveglencse elérhető napszemüveg változatban is, pedig vágynak rá, hogy normál optikai szemüvegük mellett legyen egy jól használható napszemüvegük is. Fontos, hogy erős napsütésben amellett, hogy élesen lássunk, gondoskodjunk szemünk fényvédelméről is. Egy jó napszemüveg lényegesen megkönnyíti és komfortosabbá teszi mindennapi tevékenységeinket, mint például a vezetést, vagy akár a kültéri sportokat. A dioptriás napszemüveg lencse egyaránt elérhető az egyfókuszú-, és a multifokális lencse viselők számára is, és akár választhatunk hozzá egy vastagabb normál szemüvegkeretet is.

Miért fontos a napszemüvegek UV- és ibolya-kék fényvédelme?

Az általános fényvédelem mellett a napszemüvegek fontos szerepet töltenek be az UV sugárzás és az ibolya-kék fény elleni védelemben is. Ezeknek számtalan negatív hatása van a szemünkre nézve, amelyeket lehet, hogy sok éven keresztül nem tapasztalunk, ugyanakkor fontos, hogy megelőzzük ezeket. Az utóbbi évtizedekben egyre erősödő UV sugárzás nagy mértékben hozzájárul a szürkehályog (cataracta) kialakulásához, míg az ibolya-kék fény szemünkbe jutva hosszú távon roncsolja a retinát, az időskori makuladegeneráció (AMD) egyik fő okozójaként tartják számon. Az ibolya-kék fény a napsugarakban, időjárástól függetlenül egész évben folyamatosan jelen van, csakúgy, mint beltérben a hidegfehér LED lámpák fényében, különböző fénycsövekben, világító berendezésekben, és különösen erősen az okostelefonok, tabletek, laptopok kijelzőjén. Ezért fontos tehát, hogy ne csak napszemüvegünk szűrje a káros ibolya-kék fényt, hanem színezetlen szemüveglencsénk is.

Napszemüveg szemüvegeseknek 1

Erre az Essilor Eye Protect System alapanyagú dioptriás lencséi nyújtják a legjobb megoldást. Plusz biztonságot jelent az Essilor Crizal Prevencia felületkezelése, amely visszaveri a káros ibolya-kék fény egy részét, amely így nem tud bejutni a szembe, és kombinálva az EPS alapanyaggal, dupla kékfény elleni védelmet nyújtanak szemünknek.

Mi a polarizált napszemüvegek előnye a viselője számára?

A jó minőségű napszemüveg lencsék mindegyike teljes mértékben szűri az UV-A és UV-B sugarakat, egészen 400 nm-ig. Ezen kívül azonban létezik egy olyan prémium napvédelem, amely amellett, hogy fényvédelmet nyújt a szemnek, kiszűri a vakító csillogásokat is, így komfortos látást biztosít a különböző élethelyzetekben. Ez a polarizált napszemüveg, amely szntén rendelhető dioptriás változatban is. Előnye a normál UV szűrős lencsékkel szemben, hogy a vízszintes felületekről visszaverődő fénysugarakat kiszűri, nem engedi a szembe jutni azokat. Nagyon hasznos vezetés közben, mert az erős napsütésben a szembejövő autó szélvédőjéről, motorháztetőjéről visszaverődő vakító fény így nem éri a sofőr szemét, mivel a polarizált lencse kioltja ezeket sugarakat. Ugyanígy hasznos segítség akár síelés közben vagy vízi sportok és horgászat közben is. Nagy segítséget tud nyújtani a mindennapjainkban: csökkenti a káprázást, javítja a kontrasztot és ezzel együtt a látásélményt is.

A napszemüveg, mint divatcikk

A napszemüveg amellett, hogy védi szemünk egészségét, öltöztet is, így tehát fontos szempont az is, hogy a napszemüveg divatos legyen. A dioptriás napszemüveg lencsékhez érdemes optikai keretet választani annak érdekében, hogy a legjobb optikai hatást érjük el, ugyanis a napszemüveg keretek magas bázisgörbülettel rendelkeznek, ezek okozhatnak széli torzításokat, multifokális lencséknél látómező szűkülést. Az optikai kereteket tekintve a különböző divatházak kollekciójában megtalálhatjuk a letisztult modellektől kezdve, a színesebb karakteres formákon át, egészen az extravagáns darabokat is. A dioptriás napszemüveg lencsék rengeteg divatos színben elérhetőek, akár teli-, akár átmenetes színezéssel vagy tükrös változatban is.

Napszemüveg szemüvegeseknek 2

Hogyan védjük gyermekünk szemét az erős napsugárzástól?

A gyermekek fény- és UV védelme kiemelten fontos, mivel napjaik nagy részét a szabadban töltik, ahol folyamatos UV sugárzás éri szemüket. Kisgyermekkorban a szemlencse kristálytiszta, a pupilla sokkal tágabb, mint egy felnőtt ember esetében, így sokkal több káros fénysugár jut a szemükbe, ezért különösen veszélyeztetettek. Fontos, hogy a szülők ügyeljenek arra, hogy gyermekük viseljen dioptriás napszemüveget, főleg olyan helyeken, ahol erős az UV sugárzás, például havas tájon vagy strandon, ahol az UV sugárzást még a talaj vagy a víz is visszaveri.

Hogyan védi a szemünket a fényre sötétedő szemüveglencse az erős napfénytől?

További megoldásként tökéletes választás fényvédelem szempontjából a fényre sötétedő szemüveglencse. Ezek a napszemüveg lencsékhez hasonlóan az UV sugárzást teljes egészében kiszűrik, elláthatók ibolya-kék szűrő réteggel is. Előnyös választás olyanok számára, akik egy szemüvegben szeretnék megoldani a fényvédelmet és a tökéletes látást kültéren és beltérben egyaránt, szemüvegcsere nélkül. Ezek a lencsék UV hatására sötétednek, ha belépünk egy zárt térbe, az UV mennyisége lecsökken a lencse kivilágosodik, így újra egy színezetlen szemüveglencsét kapunk. A dioptriás napszemüvegekhez hasonlóan a fényre sötétedő lencséknél is több divatos színből választhatunk. (Jelenleg 7 szín elérhető már!)
Érdemes még megemlíteni a Silhouette szemüvegkeretekre csíptethető napszemüveg előtéteket is. Ezek az előtétek polarizált lencsével vannak ellátva, több színben, formában elérhetőek, akár divatos tükrös hatással is.

Összefoglalásként tehát elmondhatjuk, hogy széles paletta áll rendelkezésre a dioptriával rendelkező szemüvegviselők fényvédelmére, ha Ön nem tudja eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb, forduljon bizalommal profi szakembereinkhez!

Kapcsolódó tartalom:

Fárad a szeme a digitális eszközök használata közben?

 

Önnek van már dioptriás polarizált napszemüvege? És gyermekének?

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most

 

ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Jelentkezzen be hozzánk látásvizsgálatra!

Online időpontfoglalás

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések