MILYEN A JÓ NAPSZEMÜVEG?

Mi így vásárolnánk napszemüveget...

Milyen a jó napszemüveg?

 

Sokak számára csak divatcikk, trendi kiegészítő, feltűnő márkajelzéssel a szárán..A következő sorokat nem Nekik szántuk.. Ajánljuk tehát az alábbi tudnivalókat azon olvasóink számára akik nem elsősorban hajpántot keresnek, hanem igazán jó megoldást a fényvédelemre…:)


Milyen elvárásoknak kell, hogy megfeleljen egy jó napszemüveg?

Bármely típusú napszemüvegről is legyen szó, három dolgot mindenképpen fontos megemlítenünk azzal kapcsolatban, hogy milyen “képességekkel” kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítson szemünk számára.

Elsősorban a napszemüveg lencsére érdemes kitérni, ugyanis ez a napszemüveg szíve, ha ez nem “működőképes” akkor igazából az egész napszemüveg maximum divatcikk-ként állja meg helyét, mintsem egy minőségi termékként….
De nézzük mi az a három fontos dolog, amit egy minőségi napszemüveg lencsének tudnia kell:

Első és legfontosabb, hogy 100%-ban kiszűrje a káros UV sugarakat egészen 400 nanométerig. Így biztosak lehetünk abban, hogy szemünk biztonságban van az egyre erősödő Ultraibolya sugárzással szemben. Az optikákban kapható napszemüvegek szinte biztosan rendelkeznek megfelelő UV szűrő képességgel. Ha meg szeretnénk győződni róla, hogy jelenlegi napszemüvegünk 100%-ban szűri-e az UV-t, akkor ezt a legtöbb optikában le tudjuk ellenőriztetni.
A második nagyon fontos dolog egy jó napszemüveg esetében, hogy megfelelő látáskomfortot biztosítson számunkra, még nagyon erős napsütésben is, tehát védjen a káprázásokkal, vakító fénysugarakkal szemben.
Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a napszemüvegünk mögül kitekintve minőségi, kontrasztos képet lássunk.
Ha ez a három feltétel teljesül, biztosak lehetünk benne, hogy jó napszemüveget választottunk.


Milyen keretformát válasszunk?

Ha a napszemüveg keretekre vetünk egy pillantást, láthatjuk, hogy évről évre egyre érdekesebb, különlegesebb formákat dobnak piacra a különböző divatházak. Ami a napszemüveg választást illeti, érdemes átgondolnunk azt, hogy milyen célra szeretnénk majd használni. Mindennapi használatra választhatunk a kisebb formáktól kezdve, a klasszikuson át, akár extrém nagy méretű napszemüveget is. Az adott keret rendelkezhet akár vékony-, akár vastag szárral is, egy a fontos, hogy olyat válasszunk amely számunkra a legkomfortosabb, jól illeszkedik arcunkhoz. Lehetőleg olyan méretet válasszunk, amely minél jobban lefedi a szemünk körüli részeket is. 
Amennyiben dioptriás napszemüveget szeretnénk, akkor a keret kiválasztásánál figyelembe kell venni annak íveltségét is, de ebben szívesen segítünk vásárlóinknak.

Milyen a jó napszemüveg 1

Nyár, napsütés, szabadidős sportok

Ha sportoláshoz választunk napszemüveget, törekedjünk arra, hogy a napszemüveg keret strapabíró legyen, az izzadtságnak jól ellenálljon, kényelmesen illeszkedjen arcunkhoz. A sport napszemüvegek ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelnek. A szem környéki részek kipárnázása biztosítja a komfortot, az izzadtságot tökéletesen felszívja, egy fejpánt segítségével pedig a stabil illeszkedésről is gondoskodhatunk.


Milyen előnyei vannak a polarizált napszemüveg lencsének?

Akár hétköznapi használatra, akár sportoláshoz vagy kiránduláshoz választunk napszemüveget, mindhárom esetben tökéletes választás a polarizált napszemüveg.
Vezetéshez
és vízi sportokhoz pedig szinte nélkülözhettetlen :)

A polarizált napszemüveg lencse, a vízszintesen érkező vakító fénysugarakat tökéletesen kiszűri, csökkenti a káprázást, ennek köszönhetően sokkal jobb látásélményt biztosít számunkra. Ezek a lencsék rengeteg színben elérhetőek, akár tükrös, vagy átmenetes színezéssel is.

Üzletünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy lehetőség szerint - amennyiben az adott modellből elérhető - inkább a polarizált típust rendeljük be, mert hiszünk abban, hogy ezek többlet tudása és kényelme a legtöbb vevőnk számára meggyőző.

Milyen a jó napszemüveg 2


Színezési kategóriák

A színezett lencséket fényáteresztésüket tekintve 4 osztályba soroljuk. Azok a lencsék, amelyek színtelenek, vagy csak nagyon enyhén színezettek a 0. osztályba tartoznak. Ezek leginkább belső térben vagy borús időben használhatóak. Az 1-3. osztályba kerülnek az enyhén-, közepesen -, erősen színezett lencsék, amelyeknek használata gyenge-, közepesen erős-, vagy erős napsütésben javasolt.

Fontos tudni azt, hogy ezek a kategóriák éjszakai vezetéshez nem alkalmazhatóak. A 4. osztályt pedig a nagyon erősen színezett lencsék teszik ki, amelyek extra erős napsütésben (pl. gleccsersízés) nyújtanak kényelmes látást, azonban ezek a szemüveglencsék már nappali vezetéshez sem alkalmasak, mert fényáteresztésük kevesebb, mint 5%!


Milyen a jó napszemüveg 3 


És végül, de nem utolsó sorban: a hosszú élet titka

Ha pedig sikerült beszerezni a számunkra legmegfelelőbb napszemüveget, akkor - annak érdekében, hogy minél több időn keresztül jól szolgáljon bennünket - fontos, hogy a mindennapok során használat után mindig tokban tároljuk, így megelőzhetjük, hogy megkarcolódjon a lencse.
A másik fontos dolog pedig a tisztítás. Mindig mikroszálas törlőkendővel tisztítsuk napszemüvegünk lencséjét, időnként a nagyobb szennyeződéseket langyos, folyékony szappanos vízzel távolítsuk el róla.

Kapcsolódó tartalom:

Napszemüveg szemüvegeseknek

 

Önnek van már dioptriás polarizált napszemüvege? És gyermekének?

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most

 

ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Jelentkezzen be hozzánk látásvizsgálatra!

Online időpontfoglalás

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

További blogbejegyzések