Szemszárazság diagnosztika


Megosztás Facebook

A szemszárazság okai és kezelése

Szemszárazságról akkor beszélünk, ha szemünk nem termel elegendő könnyet, nem megfelelő a könny minősége vagy a termelt könny túl gyorsan elpárolog. Lehet, hogy nem is gondolnánk, de a betegségnél gyakran megfigyelhető az erős könnyezés. Ilyenkor a szemfelszín annyira kiszárad, hogy a szem túltermeli a könnyet, ez viszont nem jelent megoldást, mivel nem megfelelő a könny összetétele.


A könnyfilm feladatai

A szaru- és kötőhártya állandó nedvesen tartása, oxigén-és tápanyag ellátása, a szaruhártya egyenetlenségeinek kiegyenlítése, a szem védelme a külső bakteriális és vírusos fertőzésektől, valamit a szembe kerülő idegentest eltávolítása.


Előfordulása és kiváltó okai

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. A lakosság közel 20%-át érinti, ez a szám idősebb korban – 60 éves kor felett- akár az 50%-ot is elérheti. Ahogy egyre idősebbek leszünk ugyanis a könny összetétele is megváltozik, emiatt a könnyfilm már nem képes megfelelően ellátni funkcióját.

A panaszok nagy részében a betegség párolgásos típusával találkozunk, ebben az esetben a könny külső zsíros rétegének (lipid) elvékonyodása okozza a problémát, melynek hátterében legtöbbször a szemhéj Meibom-mirigyeinek elégtelen működése áll. Ilyenkor a könny fokozott gyorsasággal párolog, a filmréteg hamar felszakadozik. Ez akár kötőhártya gyulladást is okozhat, melyet égő érzés követ és akár látásunkra is hatással lehet.

Szemszárazság okai


Napjainkban a mindennapos digitális eszköz használat
(a képernyőt figyelve lényegesebben kevesebbet pislogunk), a légkondicionált helységek, a kontaktlencse viselés és az erős mesterséges fények mint kiváltó tényezői lehetnek a szemszárazság kialakulásának.

Nők esetében hormonális változások, fogamzásgátlók szedése, terhesség ideje alatt is megfigyelhetők a száraz szem tünetei.


Milyen tünetei lehetnek a szemszárazságnak?

  • Idegentest érzés
  • Szemvörösség
  • Égő érzés
  • Homályos látás
  • Viszkető, szúró érzés a szemben
  • Könnyezés


A száraz szem vizsgálata

Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk az összes könnytermelési fázisról (lipid réteg, vizes réteg, mucin réteg) és ellenőrizhetjük a Meibom mirigyek működését is.

A vizsgálati módszer lehetőséget teremt egy új és egyedülálló könnyfilm analízisre, így megtalálhatjuk a szemszárazság kiváltó okát és meghatározhatjuk, hogy melyik könnyfázis kezelése szükséges a tünetek megszüntetéséhez.

Szemszárazság vizsgálat Budapesten


A száraz szem kezelése

Általánosságban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel pozitív hatással van a szem könnytermelésére.

Ezen túl a kezelés mindig személyre szabottan történik, attól függően, hogy mi a betegség kiváltó oka.

Tüneti kezelésként megoldást jelenthet a különböző műkönnyek, szemhéjszéli tisztítókendő használata.

A szemszárazság diagnosztika során azonban a kiváltó okot megtalálva teszünk kezelési javaslatot, fókuszálva a panaszokat kiváltó rendellenességekre.


Ha Ön is szemszárazsággal küzd jelentkezzen be üzletünkbe szemszárazság diagnosztikai vizsgálatunkra, segítünk megtalálni a megoldást panaszaira!


Online időpontfoglalás

 


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás