Ideális számítógépes munkahely multifokális lencsét viselőknek

Ideális számítógépes munkahely multifokális (progresszív) szemüveglencsét viselők számára

Számos számítógépet használó 40. életévét betöltött ember visel multifokális szemüveglencsét, mellyel ebben a korban távolra (5 méteren túl), olvasni (30-40 cm-re), és a köztes távolságokra (pl. monitor) is jól lehet látni. Az ehhez szükséges dioptria-átmenet a szemüveglencse alsó felében, egy csatornában kerül kialakításra.

Multifokális lencse használatakor kimondottan előnyös a mélyebben elhelyezkedő monitor. Ennél a lencsénél ugyanis a munkatávolsági korrekciót enyhén emelt fejtartással tudjuk csak elérni nézővonallal egy szinten lévő monitor esetén.
Ha ehhez még hozzáadódik az állandó vízszintes pásztázó fejmozgás (a multifokális lencse csatorna része ennél a résznél a legszűkebb), több órás munkánál egészen bizonyosan nyaki fájdalmakat okoz és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki arra fog gondolni, hogy ez a túl magasra helyezett monitor miatt van.

Az oldalt elhelyezett monitor a legrosszabb alternatíva a multifokális lencseviselőknek, hiszen, mivel a multifokális lencse a középső részén ad éles képet, ily módon erősen oldalra fordított fejtartás mellett garantáltan megfájdul a nyak, még rövidebb idejű munka esetén is.

 

A monitor legyen velünk szemben és sosem oldalra

 

 

Külön említést érdemel a ma már igen elterjedt noteszgépek (laptopok) kategóriája. Dolgozhatunk vele a térdünkre téve, vagy asztalon, ahogy az élet illetve a munkahelyzet megkívánja. Az azonban biztos, hogy a képernyő mindenképpen a normál monitor-távolságon belül lesz, azaz olvasó távolságra, hiszen a billentyűzet ebben az esetben egybe van szerelve a monitorral.
Ahhoz, hogy olvasó távolságra jól lássuk a multifokális lencsével a laptop képernyőjét, mindenképpen jelentősen meg kell emelnünk a fejünket, ez a fejtartás pedig nem komfortos, különösen nem hosszú ideig tartó munka esetén.
Ilyen esetekben jobb megoldás akár egy egyfókuszú olvasó- vagy egy munkaszemüveg, amelynek sokkal nagyobb az olvasó- és a munkatávolsági része, mint az általános használatra tervezett multifokális lencséké.

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Kérdése van? 

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás