Ideális számítógépes munkahely multifokális lencsét viselőknek

Ideális számítógépes munkahely multifokális (progresszív) szemüveglencsét viselők számára

Számos - számítógépet használó - 40-45. életévét elérő kezd el multifokális szemüveglencsét viselni, mellyel  távolra (5 méteren túl), olvasni (30-40 cm-re), és a köztes távolságokra (pl. monitor) is jól lehet látni.

Multifokális lencse használatakor kimondottan előnyös a mélyebben elhelyezkedő monitor. (a magasság állíthatósága itt kiemelkedően fontos!) Ennél a lencsénél ugyanis a munkatávolsági korrekciót enyhén emelt fejtartással tudjuk csak elérni nézővonallal egy szinten lévő monitor esetén.

Ha ehhez még hozzáadódik az állandó vízszintes pásztázó fejmozgás (a multifokális lencse köztes része ennél a résznél a legszűkebb), több órás munkánál egészen bizonyosan nyaki fájdalmakat okoz és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki arra fog gondolni, hogy ez a túl magasra helyezett monitor miatt van.

Az oldalt elhelyezett monitor a legrosszabb alternatíva a multifokális lencseviselőknek, hiszen a multifokális lencse a középső részén ad éles képet, ily módon erősen oldalra fordított fejtartás mellett garantáltan megfájdul a nyak, még rövidebb idejű munka esetén is. 

A legjobb megoldás tehát a multifokális szemüveghez az egyenesen előre elhelyezett, alacsonyra állított, körülbelül 60-80 cm-re lévő monitor, amelyre nem vetődik fénysugár.

A monitor legyen velünk szemben és sosem oldalra

Külön említést érdemel a ma már igen elterjedt noteszgépek (laptopok) kategóriája. Dolgozhatunk vele a térdünkre téve, vagy asztalon, ahogy az élet illetve a munkahelyzet megkívánja. Az azonban biztos, hogy a képernyő mindenképpen a normál monitor-távolságon belül lesz, azaz olvasó távolságra, mivel a billentyűzet ebben az esetben egybe van szerelve a monitorral.

Sokan használnak a latop mellé egy vagy több nagyobb monitort is munkához vagy játékhoz, így mindjárt távolabb tud kerülni az asztalon a megfelelő tavolságba, átlagosan 60-80 cm-re.

Ahhoz, hogy olvasó távolságra jól lássuk a multifokális lencsével a laptop képernyőjét, mindenképpen jelentősen meg kell emelnünk a fejünket, ez a fejtartás pedig nem komfortos, különösen nem hosszú ideig tartó munka esetén. Átmenetileg megpróbálhatjuk a székünket magasabbra emelni, ha az asztal magassága engedi.

Ennél biztosan jobb megoldás akár egy egyfókuszú olvasó- vagy egy munkaszemüveg, amelynek sokkal szélesebb az olvasó- és a munkatávolsági része, mint az általános használatra tervezett multifokális lencséké.

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Érdekli, hogy "Milyen szemüveg segíthet a DIGITÁLIS világban 40 év felett"?
Olvassa el erről szóló cikkünket!

Kérdése van? 

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás