Hypermetrópia - Távollátás

Mi a hypermetrópia? (túllátás, távollátás)

A szemlencse és a szaruhártya a fényt képpé fókuszálja a retinán, mint a fényképezőgép lencséje a filmen. Egy alkalmazkodási nyugalomban lévő hypermetrópiás (távollátó) szemében a fény nem a retina síkjában, hanem a retina mögött fókuszálódik, tehát a kép elmosódik.

hypermetropia - távollátás

Hogy befolyásolja a hypermetrópia a látást?

A hypermetrópia sok esetben nem észrevehető, mert a szem fókuszálással (a szemlencse alkalmazkodásával) könnyedén kompenzálja. Nagyobb fokú hypermetrópia esetén a fókuszáláshoz szükséges erőfeszítés (akkomodáció) különféle tüneteket válthat ki. A hypermetrópiás személy látása normális, de minél erősebb a hypermetrópia, annál nehezebb a fókuszálás. A látás elhomályosodhat, főleg a közeli dolgok képe, mert minél közelebb vannak, annál jobban kell fókuszálni. A hypermetrópiás ember hamar elfáradhat, fájhat a feje, ha sokat használja a szemét, még akkor is, ha a látása tiszta. Az olvasást és az iskolai munkát is megnehezítheti a távollátás.

Osztályozása a következőképpen történik:

Gyenge távollátás 
+3.00 dioptriáig (fakultatív hypermetropia) -> Természetes alkalmazkodással kiegyenlítődik

Közepes távollátás 
+3.00- +6.00, vagy +8.00 dioptria (relatív hypermetropia) -> A páciens csak kancsalítva tud közelre nézni

Erős távollátás
+6.00 -+8.00 dioptrián felül (absolut hypermetropia) ->A szem már nem tud alkalmazkodni

Mi okoz hypermetrópiát?

A hypermetrópiát gyakran öröklöttnek hiszik, de senki sem biztos ebben. Általában a szemgolyó vízszintes tengelye kicsit kisebb az átlagosnál.

Változik-e a hypermetrópia a korral?

A korral hajlamos erősödni, de nem mindig. Mindannyian érezzük, hogy egyre nehezebb a közeli dolgokra fókuszálni, ahogy öregszünk (lásd később Presbiópia (időskori távollátás). Hypermetrópiásoknak lehet, hogy korábban kell olvasószemüveg, mivel jobban kell fókuszálniuk.

Hogyan állapítható meg a hypermetrópia?

Mivel a hypermetrópiások gyakran jól látnak messzire, egy betűtáblás teszttel nem feltétlenül lehet kimutatni. Speciális tesztre van szükség, mely alkalmazásával ideiglenesen kikapcsoljuk az alkalmazkodást. Pupillatágítás segítségével gyerekkorban is könnyen felismerhető.

Mi a teendő a hypermetrópiával?

A látásvizsgálatot végző szakembernek sok dolgot kell átgondolnia, amikor dönt, és nagyon fontosak a tünetek. A fiataloknak, akik gyengén hypermetrópiások, általában nincsenek panaszaik. Ha vannak, akkor hordhatnak szemüveget, főleg asztali munkáknál, mint a számítógép használat vagy az olvasás. Idősebbeknek, vagy komolyabb hypermetrópiás fiataloknak gyakran vannak gondjaik, mert komolyabb erőfeszítés kell a fókuszáláshoz. Látásuk elég homályos, különösen, ha közelre néznek. Szükségük van szemüvegre az olvasáshoz, de távolra is.

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek

 

ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra