Kontaktlencsék napi viseleti ideje

Miért nem hordhatom állandóan a kontaktlencsémet? Miért kell heti minimum 1 nap szünetet tartanom, miért nem lehet a szememben reggeltől estig?

A szaruhártya (kornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből így nem kaphat oxigént ez az élő szövet, a levegőből kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvő oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk. Súlyosabb esetben a kornea táplálékfelvételét a kötőhártya felől kórosan újdon képzett erek segítségével oldja meg, melyek centrumába érve, látásunkat is zavarhatják.
A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehető legtöbb oxigén-mennyiséget engedi át. Ez azonban a legjobb minőségű lencsék esetében sem egyenlő azzal a mennyiséggel, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig…

Kontaktlencsék napi viseleti ideje tehát nagyban függ a lencsék alapanyagától és annak víztartalmától, illetve az egyéni érzékenységtől. Minden esetben érdemes a szakember tanácsait megfogadni!

A kontaktlencse viselése csak rendszeres kontroll mellett biztonságos!

Ön mikor volt utoljára kontaktlencse kontrollon vagy látásvizsgálaton?

Fél évnél régebben?

Akkor várjuk szeretettel üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a nyitó oldalra. 

 

 

A magas oxigén-áteresztés a kontaktlencsék egyik legfontosabb tulajdonsága