Miópia - Myopia - Rövidlátás

Mi a miópia?

A rövidlátók a távoli tárgyakat nem látják tisztán. Normális esetben a szemlencse és a szaruhártya egy pontra fókuszálja a fényt a retina síkjában. A rövidlátó szemben a fény a retina előtt fókuszálódik, így a kép elmosódik.

miopia-rovidlatas-1
 
 
 
 A miópia lehet tengelyi vagy törési. Az előbbinél a szemtengely hossza nagyobb a normálisnál, ezért kerül a kép a retina elé. A törési miópiánál a szem törőközegeinek (szaruhártya, szemlencse) fénytörése erősebb a kelleténél, és ezért kerül a kép az ideghártya elé.
 
A miópia korrigálása konkáv (szóró) lencsével valósítható meg, így kerülhet a kép a retina síkjára és valósulhat meg az éleslátás.
 
A miópia társulhat asztigmiával is, ebben az esetben a látás élessége korrekció nélkül még rosszabb.
 
 

Honnan tudjuk, hogy rövidlátók vagyunk?

A rövidlátók nem látják tisztán a távoli dolgokat, közelre viszont élesen látnak. Nehezen tudják elolvasni a közlekedés feliratait, az utcatáblákat, az iskolai táblát, gyakran nem ismerik fel az utcán szembejövő távolabbi személyeket.

miopia-rovidlatas-2

 

miopia-rovidlatas-3

 

Szemük önerőből nem képes éles képet vetíteni az ideghartyára, ezért mindeképpen optikai korrekció szükséges.

Ez lehet szemüveg vagy kontaktlencse, de mindenképpen állandó viseletre van szükség az éles látáshoz.

 

Honnan tudjuk, hogy gyermekünk rövidlátó-e?

Egy átfogó szemvizsgálat biztosan eldönti, hogy a gyermek látása jó-e, vagy sem. Néhány jel, ami a gyermek rövidlátására utal:

  • Hunyorog, hogy jobban lásson távoli dolgokat
  • Nehezen olvassa a táblát az iskolában
  • Rossz a testtartása, túl közelre hajolva olvas
  • Nem szívesen játszik a szabadban
  • "Csetlik-botlik"

Szülőként érdemes végiggondolni a miópia családban való esetleges előfördulását, mert könnyen előfordulhat, hogy öröklődik, különösen, ha mindkét szülő rövidlátó!

Ilyenkor kiskorától rendszeresen érdemes elvinni gyerekszemészhez gyermekünket!

Legkésőbb az iskolapadban ki szokott derülni, hogy a gyermek rövidlátó, ha nem látja jól a táblát, de már korábban felfigyelhetünk az árulkodó jelekre: sokszor hunyorog, ha távolra szeretne élesen látni, esetleg gyakran megbotlik seta közben, vagy nagyon közelről nézi a mesekönyvet...

Mindeki távolltónak születik, így a rövidlátóvá válás fokozatos, és a szem romlása a felnőttkorral befejeződik kb. 20 éves kor környékén.

 

Mi okozza a miópiát?

Senki sem tudja biztosan. Állhat a hátterében a rengeteg közelre nézés vagy olvasás, a rossz anyagcsere, az egészségtelen táplálkozás, a gyenge fény, a helytelen testtartás. Gyakran genetikailag öröklődik.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy napjainkban a miópia kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy a mai  gyerekek szinte állandó alkalmazkodásban élik az életüket, hiszen nagyon sokat használják a szemüket közelre (tablet, monitor, mobiltelefon). Viszont nagyon keveset játszanak a szabadban, ahol távolra nézve alkalmazkodás-mentes állapotban lehetnének.

 

Gyógyítható-e a rövidlátás?

Gyógyszerekkel nem gyógyítható, de jó szemüveggel, vagy kontaktlencsével jól láthat a rövidlátó.

20 éves kor felett ermészetesen szóba jöhet a refraktív sebészet vagy más néven lézeres szemműtét, de mielőtt ebbe belevágnánk mindeképpen jarjuk körül a témát, hiszen mégiscsak egy kisebb műtétről van szó, annak minden előnyével és veszélyeivel!

 

Megelőzhető-e a miópia?

Nincs biztos módszere a megelőzésnek. Végeznek kísérleteket a lassítására, de egyelőre nem megállítható a folyamat.

Azzal bizrosan csak jót teszünk a gyermekünknek, ha segítünk neki megtalálni és megtanulni a helyes egyensúlyt a szabadban való játék és a benti közeli tevékenységek (olvasás, mobilhasználat, számítógép) között, így a látása is kevésbé terhelődik és fárad el a nap végére!

 

Mennyire gyakori a miópia?

Az európai népesség 15-20 százaléka rövidlátó, de ez a szám folyamatosan növekszik.

Az ázsiai országokban akár 70-80%-ot is eléri a miópiával élők száma.

 

 

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!


Bejelentkezem látásvizsgálatra