A szemüveglencsék bevonatai

Milyen szemüveglencse bevonatok léteznek?

A szemüveglencsék ma már túlnyomó részben műanyagból készülnek és többrétegű bevonatot kapnak gyárilag, hogy viselési és látáskomfortjuk megfelelő legyen. Ezek a rétegek, bevonatok a gyártáskor kerülnek a szemüveglencsékre és a következők lehetnek:

  • Gyári keménylakk bevonat (felületkeményítés)
  • Tükröződéscsökkentő, azaz az antireflex bevonat (AR réteg)
  • UV védelem
  • Kékfény védelem

Miért fontos védeni a szemüveglencsék felületét?

Mivel a szemüvegek nagy része ma már műanyag lencsével készül, szükség van arra, hogy a lencse felületét megvédjuk a törlési karcoktól. A műanyag szemüveglencsék gyári felületkeményítése jó minőségű és rendeltetésszerű használat mellett megfelelő védelmet ad a mindennapi életben. Ez azt jelenti, hogy a törlési karcoknak hosszú ideig ellen tud állni, de természetesen a durva mechanikai hatásoktól nem tudja megvédeni a lencsék felületét. (Gondoljunk csak bele, hogy még az üveget is össze lehet karcolni!)

A szemüvegekhez adott micro anyagból készült törlőkendővel tisztítsuk a szemüveglencsét és semmiképpen se törölgessük papírral vagy a pólónkkal, mert hamarabb össze fog karcolódni.

Az összekarcolt szemüveglencséket nem lehet utólag kipolírozni vagy más módon "karctalanítani", mert megsérül a rajta lévő antireflex bevonat, így érdemes inkább vigyázni rá!

 

A szemüveglencse tölése speciális micro törlőkendővel


 

Miért fontos a tükröződéscsökkentő vagy antireflex bevonat?

A tükröződéscsökkentő, azaz az antireflex (AR) bevonat használatával a lencse több fényt ereszt át, ezáltal nő a szembe jutó fény mennyisége, a pupilla enyhén szűkülni tud, így jobb lesz a mélységélesség és a kontraszt. Ennek eredményeként a szemüvegviselő élesebben, tisztábban lát. 

A mai korszerű antireflex rétegek képesek akár tizedére csökkenteni a szemüveglencsék felületi tükröződéseit, így szinte "láthatatlanná" válik a szemüveglencse a keretben. Jobban látszik a szem a szemüveglencse mögött és könnyebben kialakül a szemkontaktus, ami fontos a másokkal való kommunikációban.

Van-e különbség az antireflex rétegek között?

Igen, mégpedig igen nagy különbségek vannak. Ezek részben felépítésből adódó, részben minőségi különbségek. 

A mai korszerű bevonatok nem egy rétegből, hanem legtöbbször rétegkombinációkból állnak. Ezek egyben tartalmazzák a felületkeményítést és az antireflex réteget.
A korszerűbbek kiegészülhetnek még víz és zsírtaszító tulajdonságú, könnyebb tisztítást elősegítő réteggel, sőt antisztatikus réteggel is, amely a szemüveg törlésekor fellépő sztatikus feltöltődést védi ki, megelőzve ezzel, hogy a törlés során a szemüveglencse magához vonzza a port.

A Crizal Prevencia réteg mindezeken felül még beépített ibolya-kék védelemmel is rendelkezik, amely a digitális eszközök szemre káros sugárzásától védik a szemünket.

A minőségi különbségek a felületkeményítés és az antireflex réteg hatásosságában és élettartamában nyilvánulnak meg elsősorban, illetve általában az árban. Mi segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást!

Essilor Crizal tükröződéscsökkentő rétegek
 
Az Essilor jelenlegi legkorszerűbb rétege a Crizal Sapphire UV réteg, amely az eddigi legtökéletesebb átlátszóságot biztosítja viselőjének.
 
 
 
 
 
 
 

Szűrik-e a szemüveglencsék a szemre káros UV sugárzást?

NAP MINT NAP KI VAGYUNK TÉVE AZ UV SUGÁRZÁS KÁROS HATÁSAINAK, RÁADÁSUL A KÁROS UV SUGÁRZÁS 40%-A NEM NAPOS IDÕBEN ÉR BENNÜNKET!

Az üveg lencsék csak az UVB tartományban adnak védelmet, de a szem számára legveszélyesebb UVA tartományt átengedik és ráadásul nem lehetséges az utólagos védőréteg felvitele.

Az alap műanyag lencsék szintén nem védenek az UVA tartományban (~95% UV védelem)

A magas törésmutatójú (vékonyított) műanyaglencsék alapanyaguk összetételének köszönhetően már eleve megfelelő védelmet adnak az elölről érkező UV sugárzás ellen.

A legújabb kutatások szerint a szemre káros UV sugárzás akár 50%-a oldalról és hátulról érkezve és a szemüveglencse hátsó oldaláról visszaverődve kerül a szembe!

Hátsó oldali UV védelem nélküli szemüveglencse

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget a CRIZAL UV családot, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít. (prémium felületvédelem, tükröződés-csökkentés, tisztíthatóság, portaszítás, vízlepergetés)

  Essilor Crizal UV lencsék  - egyedülálló HÁTSÓ oldali UV védelem  

A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

  Essilor Crizal UV lencsék - egyedülálló HÁTSÓ oldali UV védelem  

Tudta-e, hogy az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy bőrét védeni kell a napsugárzás káros hatása ellen krémekkel, de csak 7%-uk van tisztában azzal, hogy az UV sugárzás a szemben visszafordíthatatlan károsodásokat tehet?

A hóvakság és a szürkehályog kifejlődésének lehet oka az UV sugárzás elleni védelem elmaradása!!!

 

VÉDJE SZEMÉT, AHOGY BÕRÉT IS VÉDI A KÁROS UV SUGÁRZÁSTÓL!#
 
     Crizal UV szemüveglencsék, EGYEDÜLÁLLÓ, HÁTSÓ oldali UV védelemmel
 
 

Hogyan mérhető és összehasonlítható az egyes szemüveglencsék UV szűrése, és mi az E-SPF faktor?

E-SPF (Szem Napvédő Faktor)
Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

A szem és a szem környéki bőr rendkívül érzékeny. Az UV sugárzás ráncok kialakulását okozhatja ezen a területen, és hozzájárul különbözõ bõrbetegségek, pl. a bõrrák egyes típusainak kialakulásához.  

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, az Essilor bevezetett egy új, nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra.

Az E-SPF vagy Szem Napvédő Faktor az Essilor által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Egy napjainkban végzett kutatás* szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó szemüveglencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartana egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre.

Színezetlen szemüveglencsék esetén az E-SPF értéke 2 és 25 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF= 50+.  

Egy szemüveget nem viselő esetén az E-SPF faktor értéke 1. Tehát egy 25-ös E-SPF faktorral rendelkező szemüveglencse esetén a szemüvegviselő 25-ször jobb UV védelemben részesül, mintha egyáltalán nem viselne szemüveget. 

Az Essilor új fejlesztése, a Crizal UV a színtelen szemüveglencsék esetében a lehetséges legmagasabb, 25-ös E-SPF faktorral rendelkezik**. Ez az érték, ahogyan az E-SPF faktor kialakítási protokol is független harmadik fél, Dr. Karl Citek, (OD, PhD, Optometrista professzor és kutató) által jóváhagyott és elismert.

*IPSOS Omnibus kutatás 5 országban (Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország és Németország)

**E-SPF=25 értékkel rendelkezik minden Crizal Forte UV és Optifog UV lencse, kivéve az Essilor Orma (E-SPF=10)

  E-SPF = Szem Napvédő faktor  

Önnek még nincs kétoldali UV védelemmel ellátott szemüveglencséje, amit nap mint nap visel?

 
 

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek 

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra