A szemüveglencsék bevonatai


Megosztás Facebook

Milyen szemüveglencse bevonatok léteznek?

A szemüveglencsék ma már túlnyomó részben műanyagból készülnek és többrétegű bevonatot kapnak gyárilag, hogy viselési és látáskomfortjuk megfelelő legyen. Ezek a rétegek, bevonatok a gyártáskor kerülnek a szemüveglencsékre és a következők lehetnek:

  • Gyári keménylakk bevonat (felületkeményítés)
  • Tükröződéscsökkentő, azaz az antireflex bevonat (AR réteg)
  • Tisztítást könnyítő bevonat (víz és zsírtaszító tulajdonságokkal)
  • Portaszító, antisztatikus (elektrosztatikus feltöltődését csökkentő) réteg
  • UV védelem
  • Kékfény védelem

 

Miért fontos védeni a szemüveglencsék felületét?

Mivel a szemüvegek nagy része ma már műanyag lencsével készül, szükség van arra, hogy a lencse felületét megvédjuk a törlési karcoktól. A műanyag szemüveglencsék gyári felületkeményítése jó minőségű és rendeltetésszerű használat mellett megfelelő védelmet ad a mindennapi életben.

Ez azt jelenti, hogy a törlési karcoknak hosszú ideig ellen tud állni, de természetesen a durva mechanikai hatásoktól nem tudja megvédeni a lencsék felületét. (Gondoljunk csak bele, hogy még az üveget is össze lehet karcolni!)

 

Hogyan érdemes tisztítani a szemüvegünket?

A legkíméletesebb tisztítási módszer a víz és egy egyszerű folyékony szappan használata, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a rárakódott zsírt vagy szennyeződést úgy tudjuk eltávolítani, hogy nem karcoljuk meg a lencséket!

Először öblítsük le
a lencséket sima langyos vízzel, majd óvatosan kenjük szét a kezünnkel a folyékony szappant (lehetőleg ne kézkímélő krémet tartalmazót) a lencse felületére, és a keretre is!


Ezután öblítsük le az egész szemüvegről a folyékony szappant. Ha szemüveglencsénken jó az AR bevonat, akkor szinte magától lepereg a víz róla és cseppmentes felületet kapunk! Ha maradt a szemüveg alján pár kis csepp víz, azt egy puha kozmetikai törlőkendővel itassuk le róla.

Ezekkel a lépésekkel anélkül tudjuk megtisztítani a szemüveglencsénket, hogy bármilyen törlőanyaggal hozzá kellene érni, tehát így van esélyünk a legkevesebb karcot felvinni a lencsékre!

Amennyiben a fent leírt módszerre nincs mód, akkor a szemüvegekhez adott micro anyagból készült törlőkendővel tisztítsuk a szemüveglencsét és semmiképpen se törölgessük papírral vagy a pólónkkal, mert hamarabb össze fog karcolódni.

Ha a szemüveglencse nagyon poros vagy piszkos, semmiképpen ne töröljük meg, először öblítsük le róla a szennyeződéseket, mert még a micro törlővel is össze lehet karcolni a lencséket, a porszemcséket "smirgliként" használva!

Az összekarcolt szemüveglencséket nem lehet utólag kipolírozni vagy más módon "karctalanítani", mert megsérül a rajta lévő antireflex bevonat, így érdemes inkább vigyázni rá!

 

A szemüveglencse tölése speciális micro törlőkendővel

 

Miért fontos a tükröződéscsökkentő vagy antireflex bevonat?

A tükröződéscsökkentő, azaz az antireflex (AR) bevonat használatával a lencse több fényt ereszt át, ezáltal nő a szembe jutó fény mennyisége, a pupilla enyhén szűkülni tud, így jobb lesz a mélységélesség és a kontraszt. Ennek eredményeként a szemüvegviselő élesebben, tisztábban lát.

A mai korszerű antireflex rétegek képesek akár tizedére csökkenteni a szemüveglencsék felületi tükröződéseit, így szinte "láthatatlanná" válik a szemüveglencse a keretben, különösen alacsonyabb dioptriák esetében.


Jobban látszik a szem a szemüveglencse mögött és könnyebben kialakül a szemkontaktus, ami fontos az emberekkel való kommunikációban.

 

Van-e különbség az antireflex rétegek között?

Igen, mégpedig igen nagy különbségek vannak. Ezek részben felépítésből adódó, részben minőségi különbségek. 

A mai korszerű bevonatok nem egy rétegből, hanem legtöbbször rétegkombinációkból állnak. Ezek egyben tartalmazzák a felületkeményítést és az antireflex réteget.
A korszerűbbek kiegészülhetnek még víz és zsírtaszító tulajdonságú, könnyebb tisztítást elősegítő réteggel, sőt antisztatikus réteggel is, amely a szemüveg törlésekor fellépő sztatikus feltöltődést védi ki, megelőzve ezzel, hogy a törlés során a szemüveglencse magához vonzza a port.

A Crizal Prevencia réteg mindezeken felül még beépített ibolya-kék szűrővel is rendelkezik, amely a digitális eszközök szemre káros tartományát szűri. (400-450nm -> ISO 20772:2018)

A minőségi különbségek a felületkeményítés és az antireflex réteg hatásosságában és élettartamában nyilvánulnak meg elsősorban, illetve általában az árban. Mi segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást!

Essilor Crizal termékcsalád - tükröződés-csökkentés felső fokon
 
 
Az Essilor jelenlegi legkorszerűbb rétege a Crizal Sapphire HR réteg, amely az eddigi legtökéletesebb átlátszóságot és felületvédelmet biztosítja viselőjének.
 
 
Crizal Sapphire HR - a legkorszerűbb Crizal réteg
 
 

Szűrik-e a szemüveglencsék a szemre káros UV sugárzást?

Nap mint nap ki vagyunk téve az UV sugárzás káros hatásainak, RÁADÁSUL A KÁROS UV SUGÁRZÁS 40%-A NEM NAPOS IDÕBEN ÉR BENNÜNKET!

Az üveg lencsék csak az UVB tartományban adnak védelmet, de a szem számára legveszélyesebb UVA tartományt átengedik és ráadásul nem lehetséges az utólagos védőréteg felvitele.

Az alap műanyag lencsék szintén nem védenek az UVA tartományban! (~95% UV védelem)

A magas törésmutatójú (vékonyított) műanyaglencsék alapanyaguk összetételének köszönhetően már eleve megfelelő védelmet adnak az elölről érkező UV sugárzás ellen.

A legújabb kutatások szerint a szemre káros UV sugárzás akár 50%-a oldalról és hátulról érkezve és a szemüveglencse hátsó oldaláról visszaverődve kerül a szembe!

 

Hátsó oldali UV védelem nélküli szemüveglencse

 

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget a CRIZAL UV családot, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít. (prémium felületvédelem, tükröződés-csökkentés, tisztíthatóság, portaszítás, vízlepergetés)

 

  Essilor Crizal UV lencsék  - egyedülálló HÁTSÓ oldali UV védelem

 

  

A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

 

  Essilor Crizal UV lencsék - egyedülálló HÁTSÓ oldali UV védelem

 

  

Tudta-e, hogy az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy bőrét védeni kell a napsugárzás káros hatása ellen krémekkel, de csak nagyon kevesen tudják, hogy az UV sugárzás a szemben visszafordíthatatlan károsodásokat tehet?

A hóvakság és a szürkehályog kifejlődésének lehet oka az UV sugárzás elleni védelem elmaradása!!!

 

Védje a szemét, ahogy bőrét is védi a káros UV sugárzástól!#
 
 
     Crizal UV szemüveglencsék, EGYEDÜLÁLLÓ, HÁTSÓ oldali UV védelemmel
 
 

Hogyan mérhető és összehasonlítható az egyes szemüveglencsék UV szűrése, és mi az E-SPF faktor?

E-SPF (Szem Napvédő Faktor)
Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

A szem és a szem környéki bőr rendkívül érzékeny. Az UV sugárzás ráncok kialakulását okozhatja ezen a területen, és hozzájárul különbözõ bõrbetegségek, pl. a bõrrák egyes típusainak kialakulásához.  

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, az Essilor bevezetett egy új, nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra.

Az E-SPF vagy Szem Napvédő Faktor az Essilor által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Egy napjainkban végzett kutatás* szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó szemüveglencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartana egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre.

Színezetlen szemüveglencsék esetén az E-SPF értéke 2 és 35 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF= 50+.  

Egy szemüveget nem viselő esetén az E-SPF faktor értéke 1. Tehát egy 35-ös E-SPF faktorral rendelkező szemüveglencse esetén a szemüvegviselő 35-ször jobb UV védelemben részesül, mintha egyáltalán nem viselne szemüveget. 

Az Essilor új fejlesztése, a Crizal UV a színtelen szemüveglencsék esetében a lehetséges legmagasabb, 35-ös E-SPF faktorral rendelkezik**.

Ez az érték, ahogyan az E-SPF faktor kialakítási protokol is független harmadik fél, Dr. Karl Citek, (OD, PhD, Optometrista professzor és kutató) által jóváhagyott és elismert.

*IPSOS Omnibus kutatás 5 országban (Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország és Németország)
**E-SPF=35 értékkel rendelkezik minden Crizal UV és Optifog UV lencse, kivéve az Orma 1.5 alapanyag (E-SPF=10)

 

Zavarja a szemüvege párásodása?
Az Optifog páramentes szemüveglencsékről itt olvashat bővebben.

Önnek még nincs kétoldali UV védelemmel ellátott szemüveglencséje, amit nap mint nap visel?
Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő megoldást!

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás