Kontaktlencsék tárolása és fertőtlenítése

Milyen ápolószert használjak kontaktlencsémhez?

A modern kontaktlencse-ápolók ún. egylépcsős kivitelűek, ami azt jelenti, hogy egy ápolószerrel tudjuk fertőtleníteni lencsénket, és ugyanebben tárolhatjuk is.
A már bevált ápolót nem érdemes cserélgetni más típusra, kivéve, ha valamilyen komplikációt okoz (pl. allergia).
Fontos tudni, hogy ugyanazon kontaktlencsét két különböző gyártmányú ápolószerben tárolni tilos, mert a különböző tartósítószerek allergiás reakciót okozhatnak. Csak akkor próbáljunk tehát ki új ápolószert, ha lencsénk is új!
Egyes kontaktlencse-ápolók nem tartalmaznak tartósítószert, viszont hidrogén-peroxid segítségével fertőtlenítenek. Ez utóbbiak esetében a közömbösödési idő (általában 6 óra, elolvasandó az ápolószer használati útmutatójában!) letelte előtt a kontaktlencsét tilos a szemünkbe tenni, mert ilyenkor még az ápolószer maró hatású!

Tárolhatom-e a lencséimet csapvízben?

Nem!!!

 

Kontaklencse tároló feltöltése tároló folyadékkal

 

 

A vízben rengeteg szennyező mikro-organizmus található, például az acanthaemoba, amely a kornea szövetéből táplálkozik. A vízben tárolás a fertőtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertőtlenítő hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezen kívül a vízben oldott állapotban levő kalcium a lencsét tönkreteszi.

 

A kontaktlencse tároló tetején L (bal) és R (jobb) felirat mutatja, melyik oldali lencse hová kerüljön

 

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?

A lágy lencséket semmi esetre sem!

A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a cornflakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük. A merev lencséket is tároló/fertőtlenítő oldatban kell tárolni a lencsék szennyeződésének csökkentése céljából.

Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Gondja van a kontaktlencséje tisztításával?

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek 
ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

 

 
 

 

 

 

A kontaktlencsék tisztítása és tárolása