Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Már irodánk berendezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a hosszú távú erőltetés-mentes munkahely kialakításához. Ha kellően odafigyelünk néhány dologra könnyen megelőzhetünk olyan panaszokat, mint például a fejfájás, a nyak,hát ízületeinek fájdalma, szefáradtság, szemvörösség, stb..

Két fontos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni:

  • A környezet megvilágítását
  • A monitor elhelyezését

A környezet megvilágítása

A jó általános megvilágítás nagyon fontos, sötétben az esetleg eltévedt szemnek óriási kontraszt-különbséget kell áthidalnia, ami megerőltetéshez vezet. Nem elegendő a monitor mellett elhelyezett olvasólámpa, mindenképpen megfelelő háttérvilágításra van szükség.

Használhatunk direkt vagy indirekt megvilágítást is. 
Direkt megvilágítás esetében a fény fentről lefelé érkezik a megvilágítandó területre, ilyenek a hagyományos izzók, LED izzók, spotlámpák,stb..
Indirekt esetben éppen ellenkezőleg, lentről felfelé irányul a fény. Ezzel a fajta megoldással is sok-sok helyen találkozhatunk már pl.: LED szalag formájában.
Érdemes megjegyezni, hogy a legmegfelelőbb megvilágítást a mennyezetről érkező szórt fény segítségével érhetjük el.

Az sem szerencsés, ha a monitor mögött ablak van, ezáltal túl sok fény van a látóterünkben. A fény a monitor kijelzőjére vetülve zavaró tükröződést okoz, amely szintén szemfáradtsághoz vezet, ezért fontos, hogy kiszöböljük ezeket.  Igyekezzünk úgy elhelyezni monitorunkat, hogy az merőlegesen álljon az ablakhoz képest, 2-2,5 méteres távolságban legyen az ablaktól.

A monitor elhelyezése

Az emberi szem közelre akkor tud legkönnyebben alkalmazkodni, ha lefelé tekint. Ennek értelmében a tartós felfelé tekintés, vagy vízszintesen előre tekintés fokozza a terhelést.

A régebbi számítógépek nagy része fekvő házzal rendelkezett, és erre helyezték rá a monitort. Így a monitor túl magasan volt ahhoz, hogy lehetővé tegye a kényelmes munkavégézést. Az anatómiailag és ergonómiailag kényelmes berendezés ezzel szemben, az enyhén a vízszintes nézővonal alatt lenne 10-15°-kal.

Sokan kényszerültek oldalra fordított fejjel dolgozni a számítógépen. Ennek oka a katódsugárcsöves monitorok viszonylag nagy mélysége volt (egy 17”-os monitor kb. 45 cm mély, egy átlagos íróasztal pedig 70 cm mély). Így, ha csak el nem tudtuk húzni a faltól az egész asztalt, kénytelenek voltunk oldalirányba elhelyzni monitort, hogy meglegyen a kellő, kényelmes nézési távolság. Némileg orvosolni tudtuk a problémát egy nagyobb mélységű asztallal, de még ez sem jelentett teljes mértékű megoldást a problémára.

A "doboz" monitorokat aztán felváltották az egyre laposabb és vékonyabb felépítésű TFT/LCD monitorok.

A napjainkban elérhető ultravékony LED, OLED, IPS, stb.. monitorok esetében az elhelyézés már pofon egyszerű. Még egy nem túl nagy mélységű munkaasztal esetében könnyen meg tudjuk oldani, hogy monitorunk megfelelő távolságra helyezkedjen el.

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Mivel LED megvilágításról beszélünk, fontos megemlítenünk a kijelzők átal kibocsátott, szemünkre káros hatással lévő ibolya-kék fényt is. Több panasz, illetve szembetegség kiváltója is lehet ez a fénytartomány.
Rövid távon szemfáradtságot, szemvörösséget okozhat, hosszú távon pedig felelőssé tehető a szürkehályog, vagy akár az időskori makuladegeneráció kialakulásáért is! Jelentős védelmet nyújthatunk szemünknek egy megfelelő monitoros szemüveggel!

Értelemszerűen a monitor szemtől való távolsága függhet a monitor méretétől és az alkalmazott felbontástól is. A nagyobb monitorokat távolabbra is helyezhetjük, de figyeljünk arra, hogy ezzel arányosan állítsuk be a felbontás is, ugyanis ha túl nagy felbontást alkalmazunk, akkor a képernyőn megjelenő betűméret még megfelelő szemüveges korrekció melett  is nehezen olvasható lesz.

Manapság egyre nagyobb képátlójú monitorokon dolgozunk. Sok helyen találkozhatunk már 24-28, de akár 35"-os monitorokkal is. Ezek estében természetesen a megfelelő elhelyezkedési távolság nagyobb lesz, mint az 17-19-21"-os elődöknél. Míg a kisebb monitorok 50-70 cm távolságból kényelmesen használhatóak, addig a nagyobbakat már szükséges lehet akár 80-90 cm-re elhelyezni szemünktől.

Fontos, hogy figyeljünk a megfelő képernyő beállításra is. A kontrasztnak és a fényerőnek helyes arányban kell lennie ahhoz, hogy hosszú távon is megerőltetés nélkül nézhessük kijelzőnket.

Kérdése van? 

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Kérjen visszahívást tűlünk!

Visszahívást kérek

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás