Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Már irodánk berendezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a hosszú távon is ideális munkahely kialakításához. Ha kellően odafigyelünk néhány dologra könnyen megelőzhetünk olyan panaszokat, mint például a fejfájás, szemfáradtság, szemvörösség, stb...

Három fontos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni:

  • A környezet és a munkaterület megvilágítását
  • A monitor illetve a laptop elhelyezését az asztalon
  • A szék magasságának a megfelelő beállítását

A környezet megvilágítása

A jó általános megvilágítás nagyon fontos, mert ha a sötétben az esetleg eltévedt szemnek óriási kontraszt-különbséget kell áthidalnia, ami megerőltetéshez vezet. Nem elegendő a monitor mellett elhelyezett olvasólámpa, mindenképpen megfelelő háttérvilágításra van szükség.

Használhatunk direkt vagy indirekt megvilágítást is. 

Direkt megvilágítás esetében a fény fentről lefelé érkezik a megvilágítandó területre, ilyenek a hagyományos izzók, LED izzók, spotlámpák,stb..

Indirekt esetben éppen ellenkezőleg, lentről felfelé irányul a fény. Ezzel a fajta megoldással is sok-sok helyen találkozhatunk már pl.: a helység falain körbefutó LED szalag formájában.

Érdemes megjegyezni, hogy a legmegfelelőbb megvilágítást a mennyezetről érkező szórt fény segítségével érhetjük el.

Nem szerencsés, ha a monitor mögött ablak van, ezáltal túl direkt sok fény van a látóterünkben. A fény a monitor kijelzőjére vetülve zavaró tükröződést okoz, amely szintén gyors szemfáradtsághoz vezet, ezért fontos, hogy kiszöböljük ezeket. 

Igyekezzünk úgy elhelyezni monitorunkat, hogy az merőlegesen álljon az ablakhoz képest, 2-2,5 méteres távolságban legyen az ablaktól. Így jobban elkerülhetjük a fénytükröződéseket, becsillanásokat.

Amennyiben van rá mód, a direkt napfény ellen használjunk valamilyen árnyékolót. (függöny, roló, redőny stb.)

Ideális munkahely látásunk szemszögéből-1

A monitor elhelyezése

Az emberi szem közelre akkor tud legkönnyebben alkalmazkodni, ha lefelé tekint. Ennek értelmében a tartós felfelé tekintés, vagy vízszintesen előre tekintés fokozza a terhelést.

A régebbi számítógépek nagy része fekvő házzal rendelkezett, és erre helyezték rá a monitort. Így a monitor túl magasan volt ahhoz, hogy lehetővé tegye a kényelmes munkavégézést.

Az anatómiailag és ergonómiailag kényelmes berendezés ezzel szemben, ha a monitor felső széle az enyhén a vízszintes nézővonal alatt lenne 10-15°-kal.

Sokan kényszerültek oldalra fordított fejjel dolgozni a számítógépen. Ennek oka a katódsugárcsöves monitorok viszonylag nagy mélysége volt (egy 17”-os monitor kb. 45 cm mély, egy átlagos íróasztal pedig 70 cm mély). Így, ha csak el nem tudtuk húzni a faltól az egész asztalt, kénytelenek voltunk oldalirányba elhelyzni monitort, hogy meglegyen a kellő, kényelmes nézési távolság. Némileg orvosolni tudtuk a problémát egy nagyobb mélységű asztallal, de még ez sem jelentett teljes mértékű megoldást a problémára.

A "doboz" monitorokat aztán felváltották az egyre laposabb és vékonyabb felépítésű LCD és LED monitorok.

A napjainkban elérhető ultravékony LED, IPS, OLED stb. monitorok esetében az elhelyézés már pofon egyszerű. Még egy nem túl nagy mélységű munkaasztal esetében könnyen meg tudjuk oldani, hogy monitorunk megfelelő távolságra helyezkedjen el, amelyet egyenesen előre nézve tudunk kényelmesen használni.

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Mivel a mai monitorok esetében LED technológiáról beszélünk, fontos megemlítenünk a kijelzők átal kibocsátott, szemünkre káros hatással lévő ibolya-kék fényt is. Több panasz, illetve szembetegség kiváltója is lehet ez a fénytartomány.

Rövid távon szemfáradtságot, szemvörösséget okozhat, hosszú távon pedig felelőssé tehető az időskori makuladegeneráció kialakulásáért is! Jelentős védelmet nyújthatunk szemünknek egy megfelelő monitoros szemüveggel!

Értelemszerűen a monitor szemtől való távolsága függhet a monitor méretétől és az alkalmazott felbontástól is. A nagyobb monitorokat távolabbra is helyezhetjük, de figyeljünk arra, hogy ezzel arányosan állítsuk be a felbontás is, ugyanis ha túl nagy felbontást alkalmazunk, akkor a képernyőn megjelenő betűméret még megfelelő szemüveges korrekció melett  is nehezen olvasható lesz.

Manapság egyre nagyobb képátlójú monitorokon dolgozunk. Sok helyen találkozhatunk már 24"-28", de akár 35"-os nagyságú monitorokkal is. Ezek estében természetesen a megfelelő elhelyezkedési távolság nagyobb lesz, mint az 17-19-21"-os elődöknél. Míg a kisebb monitorok 50-70 cm távolságból kényelmesen használhatóak, addig a nagyobbakat már szükséges lehet akár 80-90 cm-re elhelyezni szemünktől.

Fontos, hogy figyeljünk a megfelő képernyő beállításra is. A kontrasztnak és a fényerőnek helyes arányban kell lennie ahhoz, hogy hosszú távon is megerőltetés nélkül nézhessük kijelzőnket.

A monitor lehetőleg legyen matt kijelzőjű, vagy antireflex réteggel ellátott, hogy kímélje a szemünket a zavaró csillogásoktól!

A monitor magassági állíthatósága különösen multifokális szemüveg mellett kap nagy hangsúlyt, hiszen annál a munkatávolsági (köztes) résznek a megfelelő helyre kell esnie a kényelmes látáshoz!

Amennyiben több monitort használ, mindenképpen konzultáljunk róla a látásvizsgálat előtt, hogy meg tudjuk találni az Önnek legjobb megoldást!

45 év felett ajánljuk Önnek az "Ideális számítógépes munkahely multifokális lencsét viselőknek" című cikkünket :)

Kérdése van? 

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!

Hívás most 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás