Ideális munkahely látásunk szemszögéből


Megosztás Facebook

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Már irodánk berendezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a hosszú távon is ideális munkahely kialakításához. Ha kellően odafigyelünk néhány dologra könnyen megelőzhetünk olyan panaszokat, mint például a fejfájás, szemfáradtság, szemvörösség, stb...

Három fontos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni:

  • A környezet és a munkaterület megvilágítását
  • A monitor illetve a laptop elhelyezését az asztalon
  • A szék magasságának a megfelelő beállítását

 

A környezet megvilágítása

A jó általános megvilágítás nagyon fontos, mert ha a sötétben az esetleg eltévedt szemnek óriási kontraszt-különbséget kell áthidalnia, ami megerőltetéshez vezet. Nem elegendő a monitor mellett elhelyezett olvasólámpa, mindenképpen megfelelő háttérvilágításra van szükség.

Használhatunk direkt vagy indirekt megvilágítást is.

Direkt megvilágítás esetében a fény fentről lefelé érkezik
a megvilágítandó területre, ilyenek a hagyományos izzók, LED izzók, spotlámpák,stb..


Indirekt esetben
éppen ellenkezőleg, lentről felfelé irányul a fény. Ezzel a fajta megoldással is sok-sok helyen találkozhatunk már pl.: a helység falain körbefutó LED szalag formájában.


Érdemes megjegyezni, hogy a legmegfelelőbb megvilágítást a mennyezetről érkező szórt fény segítségével érhetjük el.

Nem szerencsés
, ha a monitor mögött ablak van, ezáltal túl direkt sok fény van a látóterünkben. A fény a monitor kijelzőjére vetülve zavaró tükröződést okoz, amely szintén gyors szemfáradtsághoz vezet, ezért fontos, hogy kiszöböljük ezeket. 


Igyekezzünk úgy elhelyezni monitorunkat,
hogy az merőlegesen álljon az ablakhoz képest, 2-2,5 méteres távolságban legyen az ablaktól. Így jobban elkerülhetjük a fénytükröződéseket, becsillanásokat.

Amennyiben van rá mód, a direkt napfény ellen használjunk valamilyen árnyékolót. (függöny, roló, redőny stb.)

 

Ideális munkakörnyezet

 

A monitor elhelyezése

Az emberi szem közelre akkor tud legkönnyebben alkalmazkodni, ha lefelé tekint. Ennek értelmében a tartós felfelé tekintés, vagy vízszintesen előre tekintés fokozza a terhelést.

A régebbi számítógépek nagy része fekvő házzal rendelkezett, és erre helyezték rá a monitort. Így a monitor túl magasan volt ahhoz, hogy lehetővé tegye a kényelmes munkavégézést.

Az anatómiailag és ergonómiailag kényelmes berendezés ezzel szemben, ha a monitor felső széle az enyhén a vízszintes nézővonal alatt lenne 10-15°-kal.

Sokan kényszerültek oldalra fordított fejjel dolgozni a számítógépen. Ennek oka a katódsugárcsöves monitorok viszonylag nagy mélysége volt (egy 17”-os monitor kb. 45 cm mély, egy átlagos íróasztal pedig 70 cm mély). Így, ha csak el nem tudtuk húzni a faltól az egész asztalt, kénytelenek voltunk oldalirányba elhelyzni monitort, hogy meglegyen a kellő, kényelmes nézési távolság. Némileg orvosolni tudtuk a problémát egy nagyobb mélységű asztallal, de még ez sem jelentett teljes mértékű megoldást a problémára.

A "doboz" monitorokat aztán felváltották az egyre laposabb és vékonyabb felépítésű LCD és LED monitorok.

A napjainkban elérhető ultravékony LED, IPS, OLED stb. monitorok esetében az elhelyézés már pofon egyszerű. Még egy nem túl nagy mélységű munkaasztal esetében könnyen meg tudjuk oldani, hogy monitorunk megfelelő távolságra helyezkedjen el, amelyet egyenesen előre nézve tudunk kényelmesen használni.

A számítógépes munkahely berendezésének és az ott használt szemüveg típusának és korrekciójának összangban kell lennie a tökéletes eredmény érdekében!

 

Ideális munkahely látásunk szemszögéből

 

Mivel a mai monitorok esetében LED technológiáról beszélünk, fontos megemlítenünk a kijelzők átal kibocsátott, szemünkre káros hatással lévő ibolya-kék fényt is. Több panasz, illetve szembetegség kiváltója is lehet ez a fénytartomány.

Rövid távon szemfáradtságot, szemvörösséget
okozhat, hosszú távon pedig felelőssé tehető az időskori makuladegeneráció kialakulásáért is! Jelentős védelmet nyújthatunk szemünknek egy megfelelő monitoros szemüveggel!

Értelemszerűen a monitor szemtől való távolsága függhet a monitor méretétől és az alkalmazott felbontástól is. A nagyobb monitorokat távolabbra is helyezhetjük, de figyeljünk arra, hogy ezzel arányosan állítsuk be a felbontás is, ugyanis ha túl nagy felbontást alkalmazunk, akkor a képernyőn megjelenő betűméret még megfelelő szemüveges korrekció melett  is nehezen olvasható lesz.

Manapság egyre nagyobb képátlójú monitorokon dolgozunk. Sok helyen találkozhatunk már 24"-28", de akár 35"-os nagyságú monitorokkal is. Ezek estében természetesen a megfelelő elhelyezkedési távolság nagyobb lesz, mint az 17-19-21"-os elődöknél. Míg a kisebb monitorok 50-70 cm távolságból kényelmesen használhatóak, addig a nagyobbakat már szükséges lehet akár 80-90 cm-re elhelyezni szemünktől.

Fontos, hogy figyeljünk a megfelő képernyő beállításra is. A kontrasztnak és a fényerőnek helyes arányban kell lennie ahhoz, hogy hosszú távon is megerőltetés nélkül nézhessük kijelzőnket.


A monitor lehetőleg legyen matt kijelzőjű, vagy antireflex réteggel ellátott, hogy kímélje a szemünket a zavaró csillogásoktól!


A monitor magassági állíthatósága különösen multifokális szemüveg mellett kap nagy hangsúlyt, hiszen annál a munkatávolsági (köztes) résznek a megfelelő helyre kell esnie a kényelmes látáshoz!


Amennyiben több monitort használ, mindenképpen konzultáljunk róla a látásvizsgálat előtt, hogy meg tudjuk találni az Önnek legjobb megoldást!

45 év felett ajánljuk Önnek az "Ideális számítógépes munkahely multifokális lencsét viselőknek" című cikkünket :)

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra

 


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “ házilag páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás