Szemüvegkeretek fajtái és alapanyaguk


Megosztás Facebook

In memoriam...

10 éves koromban kaptam az első szemüvegemet. Emlékszem rá, édesanyámmal az akkoriban egyik legfelkapottabb belvárosi üzletbe mentünk el, hogy a legszebb szemüvegkeretet választhassuk. Mivel elég erős dioptriám volt már akkor is, az eladó hölgy 3 db műanyag keretet tett le az asztalra elénk, színükben és formájukban is rendkívül hasonlót…mindegyik borzasztóan ronda volt...
Nem kellett sok idő a választáshoz, de nem is viseltem szívesen új és „divatos” szemüvegemet az iskolában.

Nagyot változott azóta a világ, legalábbis a szemüvegkeretek szempontjából. Ma már megszámlálhatatlan szemüvegmárka kapható az üzletekben, a szivárvány minden színében, változatos formákkal.

Nézzük, milyen szempontok fontosak a legmegfelelőbb keret kiválasztásához.

 

Fém vagy műanyagkeretet válasszak?

Erre a kérdésre sem lehet egyszavas választ adni, sok mindent figyelembe kell venni.

A fémkeretek általában kevésbé hangsúlyosak, míg a műanyag változatok karakteresebb megjelenést kölcsönöznek.

Erősebb dioptriájú rövidlátó (-) szemüveg szükségessége esetén a műanyag keretek vastagságukkal jobban elfedik a lencse szélvastagságát, így esztétikailag szebb lesz a szemüveg.

Az eltört fémkeretek a legtöbb esetben forraszthatók, javíthatók, míg a műanyagokat legtöbbször cserélni kell.

Fémallergia esetén természetesen először a műanyag keretekre gondolhatunk, de sokféle változatban kapható ma már allergiát nem okozó nikkelmentes-, vagy titánium fém szemüvegkeret. Utóbbiak végtelenül könnyűek is, és rendkívül nehezen törnek, a titánium az űrtechnológiából került át az optikai keretek alapanyagainak sorába.

Titán alapanyagú keretek gyakran kaphatók flexibilis változatban is, tulajdonságaik révén jobban bírják az erősebb „strapát”, ideális választás gyermekeink számára is, magasabb árukat ellensúlyozza hosszabb élettartamuk és biztonságosságuk.

A gyártók sokszor kombinálják a szemüvegkereteken belül a két alapanyagot, léteznek fémszárral készített műanyagkeretek, de léteznek fém középrésszel készült vastag műanyag szárú keretek.

A különlegesebb, exkluzívabb termékeket kedvelő vásárlók találnak nemesfémekkel bevont, vagy akár aranyötvözetből készült, drágakövekkel kirakott remekműveket is az optikusnál.

 

A „körben keretes” vagy a „keret nélküli” szemüvegkeretek a jobbak?

A szemüvegkeretek technológiája is erős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Egyre gyakoribbak a félig, vagy teljesen keret nélküli modellek a szemüvegkeret-kínálatban, rendkívül változatosan kombinálják a tervezők a különböző lehetőségeket.

Ezek szemüvegkeretek két féle módon készülnek, damilos és fúrt keretekkel találkozhatunk az üzletekben.

Damilos keretek esetében a szemüveglencse szélében mart nútban végigfutó damilszál rögzíti a lencsét a keretbe. 

A fúrt kereteknél maga a lencse tartja a két szárat és az orrnyeregrészt, a fúrási pontokban rögzítve.

A két megoldás közül a damilos keretek „bírják jobban a kiképzést”, fúrt keretet inkább csak akkor érdemes válasszunk, ha reggeltől estig viseljük szemüvegünket, és nem kapkodjuk le azt állandóan.

Mindkét változatnál figyelembe kell vegyünk egy fontos szempontot, milyen szélvastagságú lesz szemüveglencsénk. A meglepő az, hogy ezekben az esetekben jobban járnak az erősebb szemüveget viselők, hiszen az alacsonyabb dioptriáknál, amennyiben a szélvastagság a fúrási pontoknál, vagy a damil keret szélénél nem éri el a kb. 2 mm-t, érdemes felvastagítani a lencsét, hogy hosszabb távon is biztonsággal működjön.

 

 

Miért lehet ilyen szélsőséges árakkal találkozni fúrt szemüvegkeretek választásakor?

Ha szeretnénk szinte láthatatlan, keret nélküli szemüvegünket sokáig problémamentesen használni, ne sajnáljunk költeni rá!

Régebben egyszerűen csavarokkal rögzítették a keretet a lencséhez, ma már egyre gyakrabban alkalmaznak műanyag, biztosabb kötést adó stifteket, természetesen magasabb áron.

A Style Optika a Silhouette műanyag stiftes keretei ajánlja Önnek, mert sok éves kiváló tapasztalatunk van ezzekkel a keretekkel!

Figyelem! Semmiképp ne válasszunk olyan fúrt keretet, amelynek rögzítése elmozdulhat, mert 1-2 hét elteltével őrületbe fog kergetni nyeklő-nyakló szemüvegünk!

Blogcikkünkben minden további felvilágosítást megtalál a tökéletes szemüvegkeret kiválasztásához!

 

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Hívás most

 

Ön mikor járt utoljára látásvizsgálaton?
1 évnél régebben?
Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra

Vissza a nyitó oldalra

 


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

szemegészségügyi állapotfelmérés

Szemegészségügyi állapotfelmérés

A szem egészségügyi állapotának felmérése messze túlmutat a látásélesség vizsgálatán!
Ez az állapot felmérés a szem leggyakoribb betegségeinek korai diagnosztizálására alkalmas, sőt akár szisztémás, a szervezetben lévő más betegségekre is fény deríthet!

A kontaktlencse helyes használata

A kontaktlencse helyes használata

A biztonságos kontaktlencse viselés érdekében fontos a higiéniai követelmények pontos betartása, a kontaktlencse megfelelő használata és tárolása!

Barton Perreira-Style Optika

Barton Perreira szemüvegkeret kollekció

A Barton Perreira modellek minden egyes darabja 100%-ban kézi kidolgozással készül, a speciális műanyag és titánium alapanyagok felhasználása, a tervezés és gyártás szoros kapcsolata eredményezi a termékek rendkívül magas minőségét.

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2.rész

A tökéletes szemüvegkeret kiválasztása- 2. rész

Milyen típusú és alapanyagú szemüvegkeretek állnak rendelkezésünkre? Milyen típusú szemüvegkeretet válasszunk magunknak? Blog cikkünkből máris kiderül!

Valódi megoldás a páramentes szemüvegre - a szakember ajánlása

Mi a valódi megoldás a páramentes szemüvegre?

Az elmúlt napokban több olyan cikk is elénk került, amelyekben arról írnak, hogyan lehet szappanos vízzel, száraz szappannal vagy éppen borotvahabbal “ házilag páramentesíteni” a szemüveget.
Szakemberként senkinek nem tudjuk jó szívvel ajánlani ezeket a páramentesítési módokat!

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás