Szemüvegkeretek fajtái és alapanyaguk

In memoriam...

10 éves koromban kaptam az első szemüvegemet. Emlékszem rá, édesanyámmal az akkoriban egyik legfelkapottabb belvárosi üzletbe mentünk el, hogy a legszebb szemüvegkeretet választhassuk. Mivel elég erős dioptriám volt már akkor is, az eladó hölgy 3 db műanyag keretet tett le az asztalra elénk, színükben és formájukban is rendkívül hasonlót…mindegyik borzasztóan ronda volt...
Nem kellett sok idő a választáshoz, de nem is viseltem szívesen új és „divatos” szemüvegemet az iskolában.

Nagyot változott azóta a világ, legalábbis a szemüvegkeretek szempontjából. Ma már megszámlálhatatlan szemüvegmárka kapható az üzletekben, a szivárvány minden színében, változatos formákkal.

Nézzük, milyen szempontok fontosak a legmegfelelőbb keret kiválasztásához.

Fém vagy műanyagkeretet válasszak?

Erre a kérdésre sem lehet egyszavas választ adni, sok mindent figyelembe kell venni.

A fémkeretek általában kevésbé hangsúlyosak, míg a műanyag változatok karakteresebb megjelenést kölcsönöznek.

Erősebb dioptriájú rövidlátó (-) szemüveg szükségessége esetén a műanyag keretek vastagságukkal jobban elfedik a lencse szélvastagságát, így esztétikailag szebb lesz a szemüveg.

Az eltört fémkeretek a legtöbb esetben forraszthatók, javíthatók, míg a műanyagokat legtöbbször cserélni kell.

Fémallergia esetén természetesen először a műanyag keretekre gondolhatunk, de sokféle változatban kapható ma már allergiát nem okozó nikkelmentes-, vagy titánium fém szemüvegkeret. Utóbbiak végtelenül könnyűek is, és rendkívül nehezen törnek, a titánium az űrtechnológiából került át az optikai keretek alapanyagainak sorába.

Titán alapanyagú keretek gyakran kaphatók flexibilis változatban is, tulajdonságaik révén jobban bírják az erősebb „strapát”, ideális választás gyermekeink számára is, magasabb árukat ellensúlyozza hosszabb élettartamuk és biztonságosságuk.

A gyártók sokszor kombinálják a szemüvegkereteken belül a két alapanyagot, léteznek fémszárral készített műanyagkeretek, de léteznek fém középrésszel készült vastag műanyag szárú keretek.

A különlegesebb, exkluzívabb termékeket kedvelő vásárlók találnak nemesfémekkel bevont, vagy akár aranyötvözetből készült, drágakövekkel kirakott remekműveket is az optikusnál.

A „körben keretes” vagy a „keret nélküli” szemüvegkeretek a jobbak?

A szemüvegkeretek technológiája is erős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Egyre gyakoribbak a félig, vagy teljesen keret nélküli modellek a szemüvegkeret-kínálatban, rendkívül változatosan kombinálják a tervezők a különböző lehetőségeket.

Ezek szemüvegkeretek két féle módon készülnek, damilos és fúrt keretekkel találkozhatunk az üzletekben.

Damilos keretek esetében a szemüveglencse szélében mart nútban végigfutó damilszál rögzíti a lencsét a keretbe. 

 Damilos szemüvegkeret

A fúrt kereteknél maga a lencse tartja a két szárat és az orrnyeregrészt, a fúrási pontokban rögzítve.

  Fúrt szemüvegkeret

A két megoldás közül a damilos keretek „bírják jobban a kiképzést”, fúrt keretet inkább csak akkor érdemes válasszunk, ha reggeltől estig viseljük szemüvegünket, és nem kapkodjuk le azt állandóan.

Mindkét változatnál figyelembe kell vegyünk egy fontos szempontot, milyen szélvastagságú lesz szemüveglencsénk. A meglepő az, hogy ezekben az esetekben jobban járnak az erősebb szemüveget viselők, hiszen az alacsonyabb dioptriáknál, amennyiben a szélvastagság a fúrási pontoknál, vagy a damil keret szélénél nem éri el a kb. 2 mm-t, érdemes felvastagítani a lencsét, hogy hosszabb távon is biztonsággal működjön.

 

Miért lehet ilyen szélsőséges árakkal találkozni fúrt szemüvegkeretek választásakor?

Ha szeretnénk szinte láthatatlan, keret nélküli szemüvegünket sokáig problémamentesen használni, ne sajnáljunk költeni rá!

Régebben egyszerűen csavarokkal rögzítették a keretet a lencséhez, ma már egyre gyakrabban alkalmaznak műanyag, biztosabb kötést adó stifteket, természetesen magasabb áron.

A STYLE OPTIKA a Silhouette műanyag stiftes keretei ajánlja Önnek, mert sok éves kiváló tapasztalatunk van ezzekkel a keretekkel!


Figyelem! Semmiképp ne válasszunk olyan fúrt keretet, amelynek rögzítése elmozdulhat, mert 1-2 hét elteltével őrületbe fog kergetni nyeklő-nyakló szemüvegünk!

Blogcikkünkben minden további felvilágosítást megtalál a tökéletes szemüvegkeret kiválasztásához!

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő MEGOLDÁST!


Hívás most

 


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Online időpontfoglalás

 

Vissza a "Legtöbben kérdezték" lapra