A kontaktlencse helyes használata


Megosztás Facebook

Mire érdemes oda figyelnünk, ha kontaktlencsét használunk? 

 

Higiéniai tudnivalók a kontaktlencse kezelése során

  • Mielőtt a kontaktlencséhez, illetve a szeméhez nyúl, szappannal alaposan mossa meg a kezét, utána nem szöszös kéztörlővel törölje szárazra.
  • A lencsék tisztításához háztartási tisztítószert használni szigorúan tilos és veszélyes!
  • Csapvízzel, ásványvízzel tisztítani, abban tárolni szigorúan tilos!
  • A kontaktlencsét túlhordani szigorúan tilos! ((A havi lencsét 30 nappal a felbontás után ki kell dobni (akkor is, ha nem hordtuk minden nap)) Ha a kontaktlencsét rendszeresen cseréli, csökkenthető a lencsék által kiváltott allergiás kötőhártya-gyulladás kialakulásának veszélye.
  • Hajlakk, arcpúder szembe, ill. kontaktlencsére ne kerüljön!


Általános tudnivalók

  • A sérült, szennyezett lencsét azonnal ki kell dobni!

  • A lencsét másnak kölcsönadni, vagy másét használni tilos! 

  • Az UV szűrős kontaktlencsék nem helyettesítik az UV szűrős napszemüvegeket, mivel a kontaktlencse nem fedi le teljesen a szemet és környékét.

  • Az illesztő által meghatározott kontrollokat be kell tartani. Ez általában félévenként esedékes.

  • Aludni a kontaktlencsében szigorúan tilos, kivéve a kifejezetten erre alkalmas változatban. (BL Pure Vision, CIBA Air Optix Night&Day)
  • Uszodában, szaunában, szoláriumban kontaktlencsét viselni tilos!
  • Allergia, herpesz, gyulladás esetén kontaktlencsét viselni tilos!
  • Aki kontaktlencsét visel, és szemüveghez szeretne vizsgálatot, annak a vizsgálat időpont előtt minimum 12 órával ki kell venni a kontaktlencsét, ellenkező esetben nem lehet pontos szemüveg-vizsgálatot végezni.
  • Gyógyszertári szemcseppeket, illetve kenőcsöket tilos alkalmazni kontaktlencse-viselés esetén. Amennyiben ez szükséges, arra az időszakra mellőzni kell a lencseviselést
  • A kontaktlencsékhez csak kifejezetten erre alkalmas nedvesítő cseppeket szabad használni szemszárazság esetén.
    Pl.: Systane, Bausch&Lomb, Vizol’s a kontaktlencséhez alkalmazható nedvesítő cseppek.

  • Sminkelés: Először a lencsét kell betenni, utána sminkelhetünk. Smink eltávolítása: Először a lencsét kell kivenni, utána szabad a sminket lemosni.


A lencse felhelyezése, illetve levétele:

Tárgyi feltételek: tükör, ápolófolyadék, zsebkendő

Mindig a jobb szemmel kezdjük a betételt és a kivételt, így biztosan nem cseréljük össze a jobb és baloldalt.

Először ellenőrizni kell, hogy a lencse nem sérült, és hogy nincs-e kifordulva: ha a lencse széle tányérszerűen kinyílik, akkor kifordult állapotban van.

Jobb szemre való felhelyezés: bal kézzel a fej fölött átnyúlni, a felső szemhéjat a szempillákkal együtt (!) felhúzni, és a koponyacsonthoz szorítani.
A jobb kéz mutatóujjára helyezzük a lencsét, jobb kéz középső ujjával az alsó szemhéjat szintén szempillákkal együtt lehúzzuk, és a koponyacsonthoz szorítjuk. Jelentősége: így biztosan nem tudja becsukni a szemét, könnyebb a lencsét felhelyezni.

Mutató ujjunkon lévő lencsét a szemgolyó közepére illesszük. Amikor bent van a lencse, nem szabad azonnal becsukni a szemet, először föl, le, jobbra, balra kell forgatni a szemünket, ezután szabad csak lefelé nézve lassan elengedni a szemhéjakat.


Bal szemre való felhelyezés ellentétes mozdulatokkal történik.

Lencse kivétele: szemhéjakat fölfelé és lefelé széthúzni, két ujjal összecsípni (nem körömmel, hanem ujjbeggyel!!) vagy a külső szemzug felé kihúzni. A lencsét kivétel után megtisztítjuk, és a tokba helyezzük.

Az alábbi videóból lépésről lépésre elsajátíthatja a kontaktlencse behelyezésének, kivételének lépéseit!

A kontaktlencse behelyezése

 

A kontaktlencse kivétele

 

Fontos!

Ha szúr, azonnal ki kell venni a lencsét, megtisztítani, visszahelyezni. Ha még mindig szúr, akkor ismét kivenni, a lencsét orvosnak vagy optometristának megmutatni! Ha a lencse a szemhez tapad, nem mozdul, használjon néhány cseppet a nedvesítő folyadékból, és várjon, amíg a lencse mozdítható lesz. Ha ez nem oldja meg a problémát, forduljon azonnal szakemberhez. Ha vörös, váladékos, csipás a szem, kontaktlencse használata tilos, azonnal orvoshoz kell menni!

Kontaktlencse folyadékok és tokok

  • Minden 1-ben folyadékok: tisztít, tárol, fertőtlenít, öblít, esetleg nedvesít.-Vigyázat! A peroxidos folyadékoknál ( CIBA Aosept Plus) meg kell várni a közömbösítési időt, amíg a peroxid hat, addig nem szabad a lencsét a szemre helyezni!!!Közvetlenül nem szabad a szembe csöpögtetni!
  • Minden este tiszta, friss folyadékkal kell a lencsét tisztítani, és frisset kell a tokba önteni.
  • Ne használjon olyan ápoló folyadékot, amelynek lejárt a szavatossága! -Ne tárolja a lencséket sóoldatban, mert az nem védi meg a lencséket a szennyeződésektől.
  • A lencsét mindig folyadékban tárolja, mert a levegőn kiszáradnak és törékennyé válnak.
  • Folyadékot csak lencsével együtt szabad váltani!
  • Minden esetben új tokot kell használni, amikor új folyadékot bontunk, -minden folyadék dobozában steril tokot találunk,- használjuk, ne gyűjtögessük!

 
Ön is szívesen kipróbálná a kontaktlencse viselés nyújtotta előnyőket? Már régóta használ kontaktlencsét, de szeretne kontroll vizsgálatot kérni? Várjuk szeretettel üzletünkben!

 

Online időpontfoglalás

 

Kapcsolódó tartalom:

Nézzen szét aktuális ajánlataink és akcióink között!

 

 


Legfrissebb blogbejegyzéseink

Összes bejegyzés
Szemszárazság vizsgálat

Szemszárazság diagnosztika

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Üzletünkben a csúcstechnológiás Idra szemszárazság diagnosztikai eszközünk segítségével teljes elemzést készítünk, majd személyreszabott kezelési javaslatot teszünk, hogy megszüntessük panaszait.

100% Silhouette szemüvegek a legkomfortosabb látásért

100% Silhouette szemüvegek

A Silhouette újradefiniálja a szemüveglencsék és szemüvegkeretek egységét, nem csak egyiket vagy másikat gyártja, hanem párhuzamosan fejleszti azokat, így minden egyes szemüveg egyedi. A 100% Silhouette szemüveg vagyis a Silhouette Vision Sensation® a legtökéletesebb és legkomfortosabb látást nyújtja viselője számára.

Kékfényszűrő szemüveg Budapesten a Style Optikában

Kékfényszűrő szemüveg

A kékfényszűrő alapanyag és felületkezelés biztos védelmet nyújt szemének a digitális eszközök káros sugarai ellen.

Tiffany&Co szemüvegkeretek budapesten a Style Optikában

Tiffany & Co.: Elegancia és Kifinomultság

A Tiffany&Co. szemüvegkeret kollekció minden egyes darabjában megmutatkoznak az ékszerek egyedi vonásai, a magas minőségű alapanyagok és a finom kidolgozás.

Megújult a Style Optika

Megújult optika üzletünk

Örömmel jelentjük be, hogy üzletünk megújult. Immáron több, mint 100 négyzetméteren várjuk Önöket még fejlettebb szemészeti- és látásvizsgálati eszközökkel és még nagyobb szemüvegkeret választékkal.

Kerülje el az internetes szemüvegvásárlás okozta kellemetlen helyzeteket és bízza magát tapasztalt optikusra, hogy a legmegfelelőbb szemüveget kaphassa.

Az internetes szemüvegkeret vásárlás kockázatai

Az online szemüvegkeret vásárlásnak több hátulütője is lehet, azonban ha optikában vásároljuk meg új szemüvegünket elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Törődjön szemével, vegyen részt rendszeresen látásvizsgálaton Budapesten a Style Optikában

Miért fontos, hogy évente részt vegyen látásvizsgálaton?

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg elkészítéséhez vagy a kontaktlencse felírásához szükséges dioptriák meghatározásához szükséges, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is.

Védje meg gyermeke látását a rövidlátást lassító innovatív lencsékkel a Style Optikában

Hogyan védjük meg gyermekeink látását?

Olyan szemüveg és kontaktlencse is rendelkezésre áll ma már, melyek képesek a szem hossztengelyének növekedését lassítani, így megakadályozhatjuk, hogy a gyermekek rövidlátása fokozódjon.

Tudja biztonságban szemüvegét! Kössön Optrisk szemüvegbiztosítást a Style Optika üzletében!

Új szolgáltatásunk - az Optrisk szemüvegbiztosítás

Új innováció üzletünkben, az Ön maximális elégedettségéért! Örömmel jelentjük be, hogy új szolgáltatással bővül a Style Optika kínálata!

Szemüveglencse gyermekek igényeire szabva

A legkényelmesebb szemüveglencse gyermekek számára

A felnőttek és a gyermekek arcszerkezete nagyban eltér egymástól, az eltérő arcszerkezet és anatómia adottságok pedig más-más kialakítású szemüveglencsét igényelnek.

Iratkozzon fel hirlevelünkre

Ne maradjon le újdonságainkról és ajánlatainkról.

Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) hírlevelet küldjön részemre. (Adatvédelmi tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a Style Optika (Optomoptik Kft.) az online éves emlékeztető rendszerben az adataimat kezelje.
Online időpontfoglalás