"Látni és Látszani" - ingyenes látásellenőrzés

A kampány célja

 

Látni és látszani 2019.

Látni és látszani" országos közlekedésbiztonsági kampány

 
Látod? Nem látod? Na látod!
 
2012-ben indult útjára a "Látni és látszani" nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik, hiszen ha csak egy emberélet megmenekült azzal, hogy kiemelt figyelmet kapott a látás és láthatóság, már célba ért a kampány. Persze ennél jóval többről van szó: a nagy sikerű, egész Európát megmozgató kezdeményezés részeként Magyarországon is autósok ezrei álltak a balesetmentes közlekedés mellé. 
 
A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért az baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2019. október 22. és december 15. között mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit. Az akció részeként térítésmentesen részt vehet egy látásellenőrzés en a kezdeményezéshez csatlakozott optikákban.
 
Ez az európai kezdeményezésű közlekedésbiztonsági kampány az autósokért van! A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevő autósok ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől és optikáktól, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja.
 
 
 
A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden autós saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét és ellenőriztesse látását. Ehhez pedig egy díjmentes akciónál jobb alkalmat keresve sem talál! Szerviz- és optikuskereső segítségével könnyedén megtalálja az Ön lakhelyéhez legközelebb eső regisztrált partnereket. 
 
 

Látni és látszani 2019. - közlekedésbiztonsági kampány

Látásellenőrzés

Immár nyolcadik alkalommal szervezte meg az ORFK-OBB együttműködő partnereivel a közlekedési kampányt, mely lényege: térítésmentes gépjármű átvizsgálás és a látás ingyenes ellenőrzése, majd azt követően egy hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzés.

A közúti közlekedés résztvevői a biztonságos közlekedéshez szükséges információk túlnyomó többségét, mintegy 90% látás útján szerzik meg.

A közlekedési környezet beláthatóságát, valamint az észlelhetőséget számos tényező befolyásolja. Ezek sorában – a teljesség igénye nélkül – megemlíthetjük a haladási sebességet (minél gyorsabban haladunk, annál jobban szűkül a látómezőnk), az időjárási és napszaki viszonyok változásait, a világítási eszközök működőképességét, azok állapotát és tisztaságát, a jobb észlelhetőséget elősegítő fényvisszaverő ruházat, illetve eszközök alkalmazását, de ne hagyjuk ki a felsorolásból saját látásunkat sem, hiszen éleslátás nélkül biztonságosan közlekedni nem lehet.

ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálat -on?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra 

 

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos (esős, havas) időjárás lesz a jellemző és ilyenkor a közlekedés legfőbb színterein, az utakon az aktuális időjárási viszonyok nem éppen optimális feltételeket teremtenek. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban a járművezetők egyik fontos felelőssége, hogy a járművük felkészítéséről gondoskodjanak.

Emellett másik fontos dolog, amit a járművezetők nem vesznek kellőképpen komolyan, az a saját szemük épsége, a látásuk megfelelősége. A tapasztalatok szerint a járművezetők nem fordítanak kellő figyelmet saját látásuk fontosságára, pedig a biztonságos közlekedés alapfeltétele a külső információk megszerzése, a közlekedés során az ezen információk alapján hozott döntés meghozatala, ezáltal a külső körülményekre való megfelelő reagálás.

A statisztikai adatok és a közlekedésrendészeti szakmai tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az őszi hónapokban számos személysérüléses (közöttük halálos) közúti baleset következik be az észlelhetőség hiánya miatt. Alapvetően ez a tény áll a hátterében az ORFK-OBB tradicionális őszi „Látni és látszani” kampányának, melyet megújított formájában, együttmükődő partnerek bevonásával immár negyedik alkalommal szervez meg.

A kampány során az ORFK-OBB arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át járművüket és ellenőriztessék a látásukat. Ezek a vizsgálatok térítésmentesek. A kampányba szakszervizek és optikusok kerültek bevonásra az ország különböző részein, s ez a lista a kampány során további résztvevőkkel is bővül.

A 2019. október 22-től december 15-ig tartó időszakban valamennyi érintett szakszervíz térítésmentesen vizsgálja át a gépjárműveken az alábbiakat:

  • lámpák, fényvisszaverő elemek működése
  • a lámpatestek állapota, rögzítettsége
  • fényvetőegységek állapota
  • világítási tulajdonságok

A gépjármű vizsgálatára magánszemélyek és cégek egyaránt jelentkezhetnek. A kezdeményezés a személy,- és a tehergépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra is kiterjed. A szakszervizek a vizsgálatokon megjelent gépjárművek vezetői részére egy igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a jármű vizsgálaton részt vett, és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja.

A kampány második részében, 2019. novemberétől a rendőrség a forgalomban résztvevő járművek világítását, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

Az akció ideje alatt a látás térítésmentes ellenőrzésére a kampányhoz csatlakozott optikus szakemberek által nyílik lehetőség, amelynek során a szakember megállapítja, szükség van-e korrekciós segítségre, azaz szemüvegre.

Látásvizsgálat

látásellenőrzés során esetlegesen megállapított probléma konkrét kivizsgálásához
azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás.

Rossz fényviszonyok mellett
vagy sötétben szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel. Ha ilyenkor vezetünk, fokozottan vesszük igénybe a szemünket. Emiatt gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet.

Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken.

A mindennapjaink során elkerülhetetlenül rész veszünk a közlekedésben, aki falun lakik kisebb forgalomban, aki nagyvárosban az nagyobban. Bármekkora is legyen a forgalom, folyamatosan figyelnünk kell a többi résztvevőre és óvatosnak kell legyünk, akár gyalogosként, akár járművezetőként veszünk részt benne.

Egyre gyorsuló világunkban kiemelten fontos, hogy időben észrevegyük a közlekedési veszélyhelyzeteket. Ehhez viszont a jó reakcióidőn kívül megfelelő látásélesség is szükséges!

Az információink 80-90%-a a látásunknak köszönhetően ér el hozzánk, tehát kiemelt szerepet kap közlekedésünk közben!

A statisztikák szerint évente 1,35 M ember hal meg közlekedési balesetben a világon...

A közlekedők 20%-a pedig nem lát megfelelően!

Egy Magyarországon végzett felmérés szerint a jogosítvánnyal rendelkezők 5%-nak nem is lehetne jogosítványa, mert két szemmel 40% alatt volt a látásélessége, tehát a jól látók látásélességének a felét sem éri el a látásuk minősége!

Ez nagyjából azt jelenti, hogy kb. 200.000 ember szinte “félvakon” vezeti a közlekedési járművét! (4 millió jogosítvánnyal számolva)

Mindezekhez az adatokhoz képzeljük hozzá mit eredményezhet az ilyen szintű rossz látásélesség egy egyszerű főúton, előzés közben, rosszul felmérve a távolságot…
És akkor még nem beszéltünk az esetlegesen felmerülő rossz látási viszonyokról vagy az esti ill. éjszakai vezetésről, ahol még a szembejövő fényszórók tovább rontják az észlelést.

A fenti számok statisztikái azt mutatják, hogy nagyon nagy szükség van az ilyen figyelem felkeltő akciókra, mert bár látásunkon keresztül szerezzük információink legnagyobb részét, még mindig nem fordítunk elég figyelmet rá.

A STYLE OPTIKA elkötelezett a látáskultúra minél szélesebb körben történő terjesztésében, üzletünk ezért is csatlakozik minden évben októberben, a látás hónapjában az országos kampányokhoz!


ÖN mikor volt utoljára látásvizsgálaton?

1 évnél régebben?

Ellenőriztesse látását üzletünkben!

Bejelentkezem látásvizsgálatra  

 

Kérdése van?

Mi segítünk Önnek megválaszolni kérdéseit!

Kérjen visszahívást Tőlünk!

Visszahívást kérek